Koronainfo

Näillä sivuilla olemme kooneet tietoja ja uutisia koronaviruksesta ja viruspandemian vaikutukset kunnan toimintaan.

Koronatietoa eri kielillä, THL.

Sosiaali- ja terveysviraston tieto koronavirusrokotuksen aikataulusta: Koronavirusrokotus.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 

UUSI PÄÄTÖS 2.6. ALKAEN: Sosiaali- ja terveysministeriön suositteleman linjan mukaisesti aluehallintovirasto ei tee uusia rajoituspäätöksiä epidemian vakaalla perustasolla oleville alueille, joihin myös Vaasan sairaanhoitopiiri kuuluu. Perustason alueilla yleisötilaisuuden järjestäjällä tulee olla selvitys siitä, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa tartuntalain 58 c pykälän mukaiset, velvoittavat hygieniakäytännöt, kuten muun muassa mahdollisuuden käsien puhdistamisen, riittävien etäisyyksien ylläpidon ja tilojen puhdistamisen. 

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän suositus etätyösta ja nenäsuusuojaimen käytösta jatkuu

Tiistaina 29.6. kokoontunut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti pitää etätyösuosituksen ja nenä-suusuojaimen käytön suosituksen voimassa 11. päivään heinäkuuta saakka.

Suositus yksityistilaisuuksien maksimi osallistujamäärästä on purettu, mutta terveysturvallisuusohjeiden noudattamista suositellaan yhä myös yksityisissä tilaisuuksissa.

Kaikki Pohjanmaalla yhä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: Vaasan sairaanhoitopiirin alueella olevat suositukset ja rajoitukset.

THL: Pidä yli kahden metrin turvaväli ja käytä kasvomaskia

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään. 

Tällä hetkellä THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.

Yli kahden metrin turvavälin pitämisen, kasvomaskin käyttö ja testiin herkästi hakeutumisen lisäksi on edelleen tärkeää muistaa myös muut koronavirustartunnalta suojautumisen keinot: käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen ja Koronavilkun lataaminen.

THL:n tiedote 20.1.2021: Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli

Mitkä ovat koronaviruksen oireet?

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. 

Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus. 
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Oireita voivat olla 

 • päänsärky
 • haju- tai makuaistin häiriöt
 • nuha,  nenän tukkoisuus
 • yskä
 • hengenahdistus
 • voimattomuus, väsymys
 • lihaskivut
 • kurkkukipu, kurkun karheus 
 • kuume
 • pahoinvointi, oksentelu
 • ripuli

Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Epäiletkö tartuntaa?

Jos epäilet tartuntaa tai sinulla on kysymyksiä, ota yhteyttä puhelinneuvontaan Sosiaali- ja terveysviraston alueella:

 • Malmin puhelinneuvontaan puh. 06 786 1333, maanantai-perjantai klo 8-16.
 • Uudenkaarlepyyn puhelinneuvontaan puh. 06 786 2701, maanantai-perjantai klo 8-16.

Hengitystieinfektioita voi ennaltaehkäistä noudattamalla hygieniaohjeita kuten hyvää käsihygieniaa ja oikeanlaista yskimistekniikkaa

Lisätietoja löydät:

Vaasan Keskussairalan kotisivulta.

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19, THL:n verkkosivu.

Oletko opiskelija Vaasan sairaanhoitopiirissä? - Lue info sivulla Opiskelijat.

Kunnanviraston ovet pidetään kiinni

Jos haluat tulla käymään virastotaloon tai Kultturitalon Axin kansliaan, varaa ensin aika soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.  

Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 06-785 0111 (vaihde) tai sähköpostitse pedersore.kommun@pedersore.fi tai etunimi.sukunimi@pedersore.fi.

Haluamme, että vieraat käyttävät kasvomaskia tai viisiiriä.

Kaikki korona-uutiset