Koronainfo

Näillä sivuilla olemme kooneet tietoja ja uutisia koronaviruksesta ja viruspandemian vaikutukset kunnan toimintaan.

Koronatietoa eri kielillä, THL.

Sosiaali- ja terveysviraston tieto koronavirusrokotuksen aikataulusta: Koronavirusrokotus.

Aluehallintovirasto: Kokoontumisrajoitukset yhä voimassa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista alueellaan ajalla 12.5.–1.6.2021.

Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla osallistujamäärä rajoitetaan 50 henkilöön, mutta näillä alueilla voidaan 12.5. alkaen järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että kaikkien toimintaan osallistuvien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjeistusta.

Mikäli yleisötilaisuuksia ei voida järjestää turvajärjestelyin, ei niitä voida järjestää ollenkaan.

Määräys on voimassa ajalla 12.5. – 1.6.2021. Tämä päätös korvaa ajalla 12.5. – 16.5.2021 aluehallintoviraston 26.4.2021 antaman Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien osalta.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän suositus: Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä

Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän suositus on, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Suositus koskee myös yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia. Niitä ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa tulee käyttää kasvomaskeja, elleivät turvavälit toteudu. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Suositus koskee kaikkia Vaasan sairaanhoitopiirin alueen kunnista. Päätös on voimassa 31.5.2021 saakka.

Suositukset liikunta-, vapaa-aika- ja kulttuuritoimintaan Pohjanmaalla

 • Aikuisten (yli 20-vuotiaat) sisä- ja ulkotiloissa tapahtuva harrastustoiminta on mahdollista kokoontumissuositus (max. 20 henkeä) ja turvakäytänteet huomioiden. Suositus on voimassa 31.5.2021 saakka.
 • Lasten ja nuorten (alle 20-vuotiaat) harrastustoiminnassa palataan normaalikäytänteisiin.
 • Kaikenikäisten, niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin, peli-, harjoittelu-, ottelu- ja kilpailutoiminta on mahdollista perustason alueella ja perustasolla olevien alueiden välillä. Suositus on voimassa 31.5.2021 saakka.

Etätyö- ja suu-nenäsuojan käytön suositukset jatkuvat kesäkuun

Ryhmä jatkoi etätyösuositusta Pohjanmaan alueella 30.6. saakka valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti. Myös suu-nenäsuojan laajaa ja kokonaisvaltaista suositusta jatkettiin 30.6. saakka. Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan Pohjanmaan alueella kaikille 12. ikävuodesta alkaen.

Kaikki Pohjanmaalla voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

THL: Pidä yli kahden metrin turvaväli ja käytä kasvomaskia

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään. 

Tällä hetkellä THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.

Yli kahden metrin turvavälin pitämisen, kasvomaskin käyttö ja testiin herkästi hakeutumisen lisäksi on edelleen tärkeää muistaa myös muut koronavirustartunnalta suojautumisen keinot: käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen ja Koronavilkun lataaminen.

THL:n tiedote 20.1.2021: Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli

Mitkä ovat koronaviruksen oireet?

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. 

Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus. 
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Oireita voivat olla 

 • päänsärky
 • haju- tai makuaistin häiriöt
 • nuha,  nenän tukkoisuus
 • yskä
 • hengenahdistus
 • voimattomuus, väsymys
 • lihaskivut
 • kurkkukipu, kurkun karheus 
 • kuume
 • pahoinvointi, oksentelu
 • ripuli

Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Epäiletkö tartuntaa?

Jos epäilet tartuntaa tai sinulla on kysymyksiä, ota yhteyttä puhelinneuvontaan Sosiaali- ja terveysviraston alueella:

 • Malmin puhelinneuvontaan puh. 06 786 1333, maanantai-perjantai klo 8-16.
 • Uudenkaarlepyyn puhelinneuvontaan puh. 06 786 2701, maanantai-perjantai klo 8-16.

Hengitystieinfektioita voi ennaltaehkäistä noudattamalla hygieniaohjeita kuten hyvää käsihygieniaa ja oikeanlaista yskimistekniikkaa

Lisätietoja löydät:

Vaasan Keskussairalan kotisivulta.

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19, THL:n verkkosivu.

Oletko opiskelija Vaasan sairaanhoitopiirissä? - Lue info sivulla Opiskelijat.

Kunnanviraston ovet pidetään kiinni

Jos haluat tulla käymään virastotaloon tai Kultturitalon Axin kansliaan, varaa ensin aika soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.  

Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 06-785 0111 (vaihde) tai sähköpostitse pedersore.kommun@pedersore.fi tai etunimi.sukunimi@pedersore.fi.

Haluamme, että vieraat käyttävät kasvomaskia tai viisiiriä.

Kaikki korona-uutiset