Ajankohtaista lapsille ja nuorille Elever i Ytteresse skola samlar varv för välmående
23.10.2023
Barn springer på en skolgård.

Elever i Ytteresse skola samlar varv för välmående

I Ytteresse skola har vi välmående som ett tema detta läsår. Det innefattar både fysisk och psykiskt välmående.

Eftersom rörelse är bra för vårt välmående så har vi försökt komma på ett sätt att få in mera rörelse i vardagen. Mellan klockan 9:00-10:30 har vi ett dubbelpass. Av detta pass tar vi ca 10 minuter där eleverna går en kort promenad eller samlar varv runt skolan.

I årskurs sex samlar vi varv runt skolan. För att öka motivationen har vi dessutom satt in en belöning då vi uppnått ett visst antal varv. Så här berättar eleverna i 6a:

Här på Ytteresse skola så har vi i årskurs sex fått en utmaning. På måndagar, onsdagar och fredagar så får vi fem minuter på oss att samla så många varv runt skolan som vi hinner. När vi i 6a har samlat ihop 510 varv får vi en extra gymnastiklektion.

Efter att vi har använt vår extra gymnastiklektion så börjar vi på nytt med en annan belöning. Vi i 6a uppskattar att vi får springa eftersom att vi får bättre kondition och frisk luft så att man orkar koncentrera sig. Dessutom får vi extra motivation att röra på oss utomhus i och med belöningen. Annars så är det sällan man höjer pulsen i skolan förutom på gymnastiken.

När vi samlar varv så springer vissa allt vad de orkar, andra kanske går. Vi hjälps alla åt och det har ingen skillnad om man får ett eller fem varv. När vi har varit ute så orkar vi bättre jobba på lektionerna och vår koncentration är bättre. Det är bevisat att inlärningsförmågan optimeras efter en pulshöjning. Det är ganska hög belöning för att endast vara ute i fem minuter.