Elintarvikkeet

 

En bild av smileys som går från glad till ledsen, smileys är OIVA-inspektionernas bedömningsskala

Ota yhteyttä elintarvikevalvontaan jos:

  • epäilet ruokamyrkytystä
  • olet perustamassa uutta tai lopettamassa olemassa olevaa elintarvikehuoneistoa (esimerkiksi ravintolaa, myymälää)
  • sinulla on kysymyksiä elintarvikelainsäädännöstä
  • aiot myydä tai tarjoilla elintarvikkeita tilapäisesti tapahtumissa, torilla, ulkomyynnissä jne.
  • sinulla on kysymyksiä tai haluat antaa palautetta elintarvikkeista, esimerikiksi jos haluat valittaa hygieniasta tai olet huomannut harhaanjohtavaa markkinointia valvonta-alueellamme (Pietarsaari, Pedersöre, Uusikaarlepyy ja Luoto)
  • sinulla on suunnitelmissa tehdä isoja muutoksia elintarvikehuoneistossasi 
  • sinulla on kysymyksiä omavalvonnasta

Yhteystiedot elintarvikevalvontaan:

Rönnskog Anne, terveystarkastaja, anne.ronnskog@pedersore.fi, 044 721 9014

Sjöblom Jessica, terveystarkastaja, jessica.sjoblom@pedersore.fi, 050 336 4561   

Mulari Harri, terveystarkastaja, harri.mulari@pedersore.fi, 050 596 1028

Flink Malena, hygieenikkoeläinlääkäri, malena.flink@pedersore.fi, 050 441 8952

 

Lisätietoa:

Lisätietoa rekisteröidyn elintarvikehuoneiston ilmoittamisesta (ilppa), tietoa elintarvikehuoneistojen vaatimuksista, ruokamyrkytysepäilyksen ilmoittamisesta ja alkutuotannosta löytyy alla olevista valikoista:

Valvonnan perusmaksu

1.1.2022 lähtien aletaan perimään vuosittain 150 euron suuruista valvonnan perusmaksua suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevilta valvontakohteilta. Perusmaksu koskee kaikkia toimipaikkoja, joilla on hyväksyntä tai joilta edellytetään ilmoitusta rekisteröintiä varten eli käytännössä valvonnan perusmaksu koskee lähes kaikkia elintarvikehuoneistoja. 

Valvonnan perusmaksusta säädetään elintarvikelain (297/2021) pykälässä (§) 72.

Perusmaksun tavoitteena on parantaa kuntien elintarvikevalvonnan kustannusvastaavuutta ja turvata laadukas valvonta. Osa toimijoista on vapautettu perusmaksusta, esimerkiksi poron ja riistan lihan myynti, kyläkaupat, yleishyödyllinen toiminta ja alkutuotanto. Mikäli samalla toiminnanharjoittajalla on samassa toimipaikassa useampia ilmoitusvelvollisia toimintoja, valvonnan perusmaksu maksetaan vain yhden kerran. Sen sijaan eri toimipaikoissa olevista toiminnoista maksu peritään toimipaikkakohtaisesti. 

Jos toimija tekee ilmoituksen toiminnan lopettamisesta kesken kalenterivuotta, valvonnan perusmaksun periminen päättyy seuraavan kalenterivuoden alusta. Toimijan on aina tehtävä kirjallinen ilmoitus toiminnan lopettamisesta Kallan Ympäristöterveyteen, jolloin valvonnan perusmaksun periminen lopetetaan.

Rekisteröidyn elintarviketoiminnan aloittamisesta, olennaisesta muuttamisesta ja lopettamisesta voit käyttää sähköistä ilmoituspalvelua ilppa.