Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytys johtuu yleensä puutteista elintarvikkeiden käsittelyssä. Jos uskot saaneesi ruokamyrkytyksen ruokapaikasta, ilmoita asiasta meille. Pyrimme jäljittämään lähteen 
ja vähentämään useampien henkilöiden sairastumisen riskiä. Ilmoituksesta tulee julkinen asiakirja, mutta voit jättää yhteystietosi ilmoittamatta ja olla siten anonyymi. Selvitämme ruokamyrkytysepäilyjä tarkemmin, jos sairastuneita on vähintään kaksi.

Henkilötiedot

Saat jättää ilmoituksesi nimettömänä, mutta siinä tapauksessa emme voi saada sinulta lisätietoja asiasta. Mahdollisuutemme selvittää tapahtunutta voi kärsiä ilmoituksen nimettömyyden vuoksi.

Lomake

 

Ilmoitus ilpan kautta

Nyt on myös mahdollista ilmoittaa ruokamyrkytysepäilyksestä elektronisen ilmoituspalvelun ilpan kautta.

Sairastumis- ja haittaepäilyilmoitukset ilpassa valtakunnalliseen käyttöön

Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilppa-ilmoituspalvelun sairastumis- ja haittaepäilyilmoitukset ovat nyt valtakunnallisessa käytössä. ilpassa kuluttajat ja toimijat voivat ilmoittaa:

  • Sairastumisesta, jonka epäillään aiheutuneen elintarvikkeesta. Esimerkiksi ruokamyrkytys tai allerginen reaktio.
  • Haitasta, joka on havaittu elintarvikkeessa. Esimerkiksi vierasesineet elintarvikkeessa.

Jos samaan tapaukseen liittyy useita sairastuneita, voi niistä ilmoittaa samalla ilmoituksella. Sairastumis- ja haittaepäilyilmoituksen tekeminen ei vaadi sisäänkirjautumista. ilpasta ilmoituksen tiedot menevät sähköisesti paikallisen valvontayksikön käsiteltäväksi. Elintarvikelain mukaisen toiminnan ilmoituksesta toimijat voivat ilmoittaa ilpassa kuten aiemmin. Lisätietoja ja neuvoja antaa paikallinen valvontayksikkö.

ilppa-palvelun teknisestä ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.

Lue lisää: ilppa - Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu

Linkki ilppaan

 

Lisätietoa