22.5.2023
Mustavärisiä lehmiä syövät ruohoa laitumella.

Kiitos ruoasta!

Kyllä, niin sanot sen jälkeen, kun olet lopettanut syömisen ja poistut ruokapöydästä. Se on myös lause, jonka voit osoittaa suoraan maanviljelijöillemme, niin omassa kunnassasi kuin koko Suomen maanviljelijöille. Suomessa valmistettu ruoka on terveellistä ja puhdasta.

Pelloilla kasvaa ruokaa, joko ihmiselle tai eläimille. Kun olet ulkona ja annat katseesi vaeltaa, näet lähes varmasti nurmipeltoja, säilörehu on lehmien tärkein ravinto. Säilörehunurmi on yleisin kunnassa viljeltävä viljelykasvi, mikä johtuu siitä, että kunnassa on monia maitotiloja ja tiloja, joilla on muita nautakarjaa (emolehmiä, hiehoja, sonneja ja vasikoita). Pelloilla viljellään myös muita kasveja, kuten viljaa ja vihanneksia.

Viljelypellot ovat herkkä maata, eikä siellä saa oleskella tai poimia mitään. Viljelyksessä olevilla pelloilla, niityillä tai jonkun maatilalla ei saa liikkua, se ei kuulu jokamiehenoikeuteen. Pellolla kasvavat kasvit on jätettävä rauhaan. Voi sanoa, että pelto on viljelijän työpaikka, peltoja viljelee ja hoitaa viljelijä.

Nyt keväällä, kun kevätkylvöt ovat alkaneet, maanteillä liikkuu suuri määrä traktoreita. Joka kerta kun näet traktorin, tiedät että nyt ruoanlaiton ensimmäinen osa on käynnissä. Viljelijöiden pellot sijaitsevat usein hajallaan ja tilan ja peltojen välillä voi olla pitkiä välimatkoja. Jos viljelijä itse valitsisi, kaikki pellot olisivat suoraan maatilan keskustan vieressä. Tämä merkitsisi vähemmän aikaa tien päällä ja enemmän aikaa pellolla, jossa ruoka tuotetaan.

Tämän viikon tehtävä

Vilkuta iloisesti traktoria ajavia maanviljelijöille ja piristä jonkun päivää!!

Teksti: Maria Berglund, maaseutupäällikkö