Ajankohtaista lapsille ja nuorille Kunnassa on monta erilaista kaavaa
15.5.2024
Pieni osa Pännäisten asemakaavaa.

Tämä on osa Pännäsiten asemakaavaa, joka osoittaa, miten kadut ja talot on suunniteltu alueelle.

Kunnassa on monta erilaista kaavaa

Kunnan kaavoittajat laativat uusia kaavoja ja tekevät parannuksia olemassa oleviin kaavoihin.

Kaavoitusjaoston jäsenet päättää kaavoista ja kunnanvaltuusto hyväksyy kaavat niiden valmistuttua.

On olemassa yleiskaavoja ja asemakaavoja. Joki-, järvi- ja merirantojen suunnittelussa on otettava huomioon muita asioita kuin muiden alueiden suunnittelussa.

Ytteresse Norra -yleissuunnitelma, jossa esitetään tiet, tontit, maatalousalueet jne.

Tällä hetkellä työskentelemme Ala-Ähtävän osayleiskaavan päivityksen parissa.

Yleiskaava voi olla suunnitelma siitä, miltä koko kunta tulevaisuudessa voisi näyttää. Pedersöressä työskentelemme enimmäkseen kunnanosaa kattavilla tai kyliä kattavilla osayleiskaavoilla. Tällä hetkellä työskentelemme Ala-Ähtävän osayleiskaavan päivityksen parissa. Yleiskaavaa voidaan laatia tietylle teemalle kuten tuulivoimalle.

Osayleiskaavassa pyritään suunnittelemaan niin, että asunnot, koulut, kaupat. luontoalueet ja teollisuus sijoittuvat sopiviin paikkoihin. Yleiskaavoissa on myös tärkeää harkita, mihin uudet tiet tulevat. Liikkuminen autolla, pyörällä ja kävellen tulee olla turvallista.

Kaikki nämä alueet ja tiet muodostavat yhdessä yhdyskuntarakenteen.

Maatilojen ympärille voidaan yleiskaavaan merkitä suojavyöhykkeitä, jotta kukaan ei voi rakentaa asuinrakennusta liian lähelle tilaa. Jos asuinrakennuksia rakennetaan liian lähelle, voi käydä niin, että maatilaa ei saa laajentaa tai naapurit häiriintyvät jatkuvasta pahasta hajusta.

Yleiskaavassa voidaan myös osoittaa alueita, joilla on paljon vanhoja hienoja taloja. Tällaisia alueita kutsutaan kulttuuriympäristöiksi. Kaavassa voidaan esimerkiksi määrittää, että tällaiselle alueelle saa rakentaa vain sellaisia taloja, jotka sopivat vanhojen talojen joukkoon.

Jos on olemassa rakennuksia, jotka ovat erittäin vanhoja ja uniikkeja tai joissa tunnettu henkilö on asunut, voi olla tarvetta suojella niitä, jotta niitä ei pureta tai muuteta likaa. Tällöin kaavassa voidaan määrittää suojelumerkintä ja päättää, mitä rakennuksella saa ja ei saa tehdä.

Suurempi osa Pännäisten asemakaavasta, jossa näkyy Axåkers skola ja kunnatalon ympäriöivä alue.

Kun Axåkers skola rakennettiin, tehtiin asemakaava koulutontille, josta tuli osa Pännäisten asemakaavaa. Koulu sijaitsee YO-alueella kuvan yläosassa.

Asemakaava on yksityiskohtaisempi kaava, joka usein koskee pienenempää aluetta. Asemakaavan laajuus voi vaihdella.

Asemakaavassa määritetään esimerkiksi, kuinka monta tonttia pitää olla asuinalueella, mille tontin alueelle saa rakentaa talon, kuinka monta pysäköintipaikkaa tonteilla pitää olla ja mihin leikkipuistot sijoitetaan.

Asemakaava voidaan myös tehdä yhdelle tontille. Kun Axåkers skola rakennettiin, tehtiin asemakaava koulutontille, josta tuli osa Pännäisten asemakaavaa. Asemakaavassa voidaan jopa päättää minkävärisiä talojen pitää olla, mutta sitä emme yleensä tee Pedersöressä. Asuin- ja teollisuustonteilla määritetään yleensä kuinka suuria taloja ja rakennuksia tontilla saa olla ja mihin rakennukset käytetään. On myös aina varmistettava, että kaikilla on tontilleen johtava tie. Asemakaavoissa pyritään monesti varmistamaan, että keskusta-alueista tulevat riittävän tiiviitä, jotta mahdollisimman moni asukas asuisi lähellä palveluita (esim. koulua, ruokakauppaa, harrastuksia).

Esimerkki rantakaavasta, jossa Ähtävänjoki mutkittelee kartan poikki ja joen varrella näkyy suunniteltua asutusta.

Ähtävänjokea pitkin on paljon asuintaloja ja loma-asuntoja.

Rantojen suunnittelussa on tärkeää varmistaa, että rannat ja veden laatu eivät tuhoudu. Pedersöressä on jokia, järviä ja saaria, joilla on joko rantayleiskaavoja tai ranta-asemakaavoja. Luodonjärven ranta Lepplaksissa, Nådjärv Ähtävällä ja koko Ähtävänjoki ovat rantayleiskaavoitettuja. Ähtävänjokea pitkin on paljon asuintaloja ja loma-asuntoja.

Monet haluavat asua tai viettää vapaa-aikaansa veden äärellä. Rakentamista veden äärellä on suunniteltava siten, että veden laatu ei huonone. On tärkeää, että Ähtäväjoen vesi on puhdasta, koska sieltä otetaan juomavettä. Joki on myös luokiteltu Natura 2000-alueeksi. Se tarkoittaa, että alue on erityisen tärkeä biologisen monimuotoisuuden suojelun kannalta. Ähtävänjoella on mm. saukkoja ja helmisimpukoita, jotka ovat suojeltavia lajeja, jotta ne eivät katoa kokonaan.

Lähes koko Sääksjärven ranta Purmossa ja osan Pääjärven rannasta Lappforsissa on ranta-asemakaavoitettuja alueita. Ranta-asemakaavoitusta on hyvä tehdä pienemmillä alueilla, joilla rakennetaan paljon. Monesti yksityiset maanomistajat haluavat ranta-asemakaavoittaa maansa.

Oppi lisää

Jos haluat nähdä miltä nämä erilaiset kaavat näyttävä,t löydät ne Pedersören verkkosivuilta täällä. Klikkaamalla kylien nimiä voit katsoa kaavoja. Kylien nimien vierestä löydät määräykset, jotka kertovat mitä eri merkinnät ja värit kaavakartoissa tarkoittavat, tai jos on muita määräyksiä alueella. Yhdistelmän Pedersören kaikista kaavoista voi avata ArcGIS:n kautta täältä. Jos käytät matkapuhelinta tai tablettia, lataa sovellus ”ArcGIS Field Maps” ja kirjoita hakusana ”Pedersöre” ja valitse kartta ”Kaavayhdistelmä”.

Kaavoittamalla pyrimme luomaan hyvää yhteiskuntaa, jossa on helppo elää ja tuntea olonsa hyväksi.

Teksti: Jessica Sjöblom, kaavoittaja, Anna-Karin Pensar, kaavoituspäällikkö