Satelliitit kiertävät maapalloa ja valvoavat kaikkea maatalousmaata.
Peltojen toimintaa seurataan taivaalla olevilla satelliiteilla
Satelliiteilla on useita tehtäviä, muun muassa viljelijöiden peltojen seuranta. Kaikki Suomen viljelylohkot, noin miljoona, alettiin tarkkailemaan vuodesta 2023 alkaen. Järjestelmä vaaditaan kaikilta EU:n jäsenvaltiolta ja se on ollut käytössä useissa maissa jo vuosia.
Kaikilta lohkoilta otetaan satelliittikuvia useita kertoja viikossa. Kuvissa näkyy muutoksia, kun kuvia otetaan usein. Kuvia verrataan toisiinsa käyttämällä AI, eli tekoälyä. Kuvat eivät ole niin selkeitä, että ihmiset, pyöräsi tai moposi näkyvät.
Tarkoituksena on, että maanviljelijät, jotka tekevät kaiken mitä heidän pitäisi, saavat tukirahat, johon heillä on oikeus. Kaikki viljelijätuet perustuvat siihen, että viljelijä tekee jotain. Peltomaan satelliittiseurantaa voidaan pitää oikeudenmukaisena järjestelmänä kaikille.
Jos satelliittikuvien ja tukihakemuksen tietojen välillä on eroa, viljelijä saa viestin puhelimeensa. Viljelijä avaa sovelluksen ja kuvaa peltoa. Kuvassa näkyy sitten, että pelto on esimerkiksi kylvetty keväällä ja sitten asia on kunnossa. Satelliittien yksi vihollinen ovat pilvet ja ne tekevät kuvista epäselviä. Se ei ole virheetön järjestelmä.
Maataloudessa käytetään satelliittien lisäksi yhä enemmän digitaalista teknologiaa, kuten droneja, tietokoneita ja GPS. Maatalous on riippuvainen säästä, jota ei voi vielä hallita edes satelliiteilla.
Teksti: Maria Berglund, maaseutupäällikkö
Kuva 1: Laitumet näkyvät satelliittikuvissa, koska muutos on se, että ruoho on ensin pidempi ja myöhemmin lyhyempi. Kuva 2: Säilörehun sato, kun ruohopellot niitetään ja ajaa ruohot pois, näkyy satelliittikuvista hyvin selvästi, että pellolla on tapahtunut jotain.