Ajankohtaista lapsille ja nuorille Pidä huoli kesäkaveristasi!
20.5.2024
Mustavalkoinen kissa ja karvainen kani makaavat sohvalla.

Pidä huoli kesäkaveristasi!

Kesäloma lähestyy ja monet ovat varmaan pohtineet kesäkaverin hankkimista, kun tavalliset kaverit lähtevät lomalle. Kissanpentuja ja kaninpoikasia myydään paljon kesällä ja näistä voi olla kivaa seuraa. Kesäkanoista voi saada sekä munia että kivan harrastuksen. Mutta kun eläinkuume iskee kannattaa pitää muutama asia mielessä.

Seuraeläin on suuri vastuu ja vaikka itse eläimen hankkimishinta ei olekaan niin suuri, kannattaa varautua eläintenpitoon liittyviin kustannuksiin. Ruoan ja veden lisäksi eläin tarvitsee sopivan pitopaikan. Kissat voivat asua sisällä mutta kanit ja kanat halutaan yleensä pitää ulkona. Kesällä nämä eläimet pärjäävät yksinkertaisemmilla säänsuojilla, mutta syksyllä ja talvella nämäkin tarvitsevat lämpimämmät ja suojaavammat rakennukset.

Kaikki eläimet voivat sairastua ja olla eläinlääkintähuollon tarpeessa. Tämä aiheuttaa kustannuksia. Kanat on suojeltava lintuinfluenssalta, joka voi tarttua niihin luonnonlinnuista, jos nämä pääsevät kanojen ulkotarhaan. Eläimet voivat karkaa, eksyä tai loukkaantua liikenteessä. Etenkin vapaasti ulkoilevat kissat kannattaa omistajan siruttaa ja rekisteröidä, jotta omistajan tiedot saadaan esiin kissan mahdollisesti päätyessä löytöeläintalolle.

Monia asioita elämässämme on säädetty eri laeilla. Tämä koskee myös eläintenpitoa. Monet asiat ovat itsestään selviä kuten ruoan ja veden tarve, säänsuojan tarve ja, eläinten sairastuessa, pääsy eläinlääkäriin. Mutta on myös olemassa tarkempia, eläinlajikohtaisia vaatimuksia. Kissoilla on lakisäädetty vaatimus raapimis- ja kiipeilymahdollisuuden järjestämisestä pitopaikassa. Jyrsijöillä, kuten kaneilla, on oltava pesäkoppi, piilopaikka ja jyrsimismateriaalia pitopaikassaan. Eläintenpitoa säädettäviä lakeja voi olla vaikeita löytää, jos ei tiedä mistä etsiä. Eläintenpitoon liittyvissä asiassa voi aina kysyä eläinlääkäriltä. Myös Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen paikallisilta, vapaaehtoisilta eläinsuojeluneuvojilta voi kysyä neuvoa koskien hyvää eläintenpitoa.

Viimeisenä kannattaa muistaa, että seuraeläimen hankkiminen ei ole heräteostos! Jos hankitaan seuraeläin, niin siitä pitäisi pystyä huolehtia koko sen elämän aikana. Ei ole vastuullista ottaa seuraeläintä sillä ajatuksella, että muutaman kuukauden päästä se viedään löytöeläintalolle, missä se joudutaan lopettamaan, koska kukaan ei halua ottaa sitä.

Teksti: Maria Lassus-Jensen, valvontaeläinlääkäri