Ajankohtaista lapsille ja nuorille Vi väntar på julen i Ytteresse skola
19.12.2022
Barn på en lång rad i vinterlandskap. De är klädda i tomteluvor och har lyktor i händerna.

Ytteresse skola på lyktvandring.

Vi väntar på julen i Ytteresse skola

Eleverna i klass 4 a berättar om skolans traditioner inför julen.

Fredagen före lilla jul firar vi adventsmorgon. Det är alltid tvåan som har program. De tänder första ljuset, läser verser och berättar om advent. I slutet av adventprogrammet sjunger alla elever och lärare: Hosianna. Vi myser i klasserna med lyktor på pulpeter och nästan alla har tomteluvor på sig. Vi får tomtegröt och det är mysigt i matsalen. I flera klasser har vi en julkalender som elever får köpa en två euros present till. Varje dag får vi ett snällt eller vänligt uppdrag att göra.

Sen närmar sig luciadagen. Lärarna i sexan lottar vem som ska vara lucia. De övar på sånger och textverser. Det brukar vara väldigt stämningsfullt och lucia brukar ibland sjunga solo.

Vi pyntar fint med t.ex snöflingor, tomtar, granar och mycket annat i korridorerna och i klassrummen och i festsalen har vi en gran och fina ljusslingor. Kökspersonalen klär granen i matsalen och det finns röda ljus på borden hela december.

Efter lucia har vi julfest, då brukar föräldrarna följa med. Vi får pepparkakor och så får vi titta på tomteprogram från ettan. I 3:an har man en jultablå, jultablån är då man klär ut sig till Josef och Maria. En docka är Jesusbarnet. Femmorna brukar ha en teater.

Vi är många elever i skolan, därför har åk 1–3 och åk 4–6 sina egna körsånger. Ibland spelar några elever trummor och bas, som ett band. Vi sjunger många julsånger och får en härlig julstämning. Några elever tecknar sångerna på teckenspråk. Det är också ett stort lotteri på julfesten.

Efter julfesten har vi bara några skoldagar kvar. Den sista skoldagen brukar vi gå på lyktvandring. Vi brukar gå i långa led med lyktor och tomteluva. Vi går till två olika ställen och sjunger så byborna får komma och lyssna på julsånger. Efter allt detta är det äntligen jullov.

God jul och gott nytt år!

Text & foto: Ytteresse skola, åk 4

Julpynt i form av ett vinterlandskap med granar av garn och två figurer som skrinnar på is.