Ajankohtaista Ab Tomas Kjellman saa Pedersören yrittäjäpalkinnon
2.9.2020
Yrittäjäpari Tomas ja Sonja Kjellman seisovat omassa liikkeessään.

Tomas ja Sonja Kjellman perustivat yrityksen vuonna 1988 ja ovat runsaan 30 vuoden aikana luoneet Tomas Kjellman Ab:lle vakaan aseman maatalouskoneiden ja varaosien maahantuojana ja myyjänä.

Ab Tomas Kjellman saa Pedersören yrittäjäpalkinnon

Pedersören kunta antaa vuoden yrittäjäpalkinnon Ab Tomas Kjellmanille Kolpista. Palkinnon perusteluna on, että yrittäjät ovat pystyneet laajentamaan toimintaansa ja kasvattamaan markkinaosuuttaan ymmärtämällä asiakkaiden tarpeet ja ajattelemalla ennakkoluulottomasti. 

Omistajapari Tomas ja Sonja Kjellman perustivat yrityksen vuonna 1988 ja ovat runsaan 30 vuoden aikana luoneet Tomas Kjellman Ab:lle vakaan aseman maatalouskoneiden ja varaosien maahantuojana ja myyjänä.

He tiivistävät yrityksen menestyksen seuraaviin asioihin: markkinoiden ja tuotteiden tuntemus, suorat yhteydet eurooppalaisiin tavarantoimittajiin, asiakaskeskeinen työskentelytapa ja joustavuus.

– Asetamme asiakkaan etusijalle ja vastaamme puhelimeen vuorokaudenajasta riippumatta. Olemme lähettäneet varaosia taksilla, kun koneita on rikkoutunut. Kun kone on pysähdyksissä, asiakkaan on saatava apua heti, Sonja Kjellman sanoo.

He korostavat lisäksi, että he eivät olisi päässeet näin pitkälle ilman taitavia työntekijöitään.

Tomas Kjellman Ab on erikoistunut pieneen tuoteryhmään: maatalouskoneisiin, jotka on tarkoitettu ruokintaan, kuljetukseen ja lannan käsittelyyn.

– Väitämme, että alan tuntemuksemme on ainutlaatuista Pohjois-Euroopassa. Etsimme uusia vientimahdollisuuksia, Tomas Kjellman sanoo.

Tavarantoimittajat järjestävät vuosittain koulutuksia huoltohenkilöstölle, joten he ovat aina ajan tasalla koneiden ominaisuuksista.

Maatalouskoneiden maahantuonti alkoi, kun yhteistyö Keskon kanssa päättyi vuonna 1997. Tavarantoimittajien löytämiseksi tarvittiin paljon ajokilometrejä ja messuvierailuja Euroopassa. Varaosien myynti tuli mukaan kuvioon 7–8 vuotta sitten.

He tuntevat voittaneensa markkinoiden luottamuksen.

– Tilanne on muuttunut niin, että valmistajat ottavat meihin yhteyttä, Tomas Kjellman sanoo. 

Butiksfastigheten fotograferad utifrån. Parkeringsplats framför stora dörrar.

Yrityksen viimeisin suuri panostus on muutto Ala-Ähtävältä Kolppiin, jossa venevalmistaja Nautorin entinen teollisuushalli on remontoitu nykyaikaiseksi liikekiinteistöksi. Myymälä avattiin uudelleen maaliskuussa.

Uudet tilat olivat parannus monelta osin: Yritys sai paremman näkyvyyden, suuremman sisänäyttelytilan maatalouskoneille, nykyaikaisen varaosien varastonhallintajärjestelmän ja mahdollisuuden kehittää uusia palveluja.

Hallissa on myös tilaa lisäkasvulle. Tällä hetkellä yrityksellä on käytössä vain puolet varastokapasiteetista.

Muuton myötä korjaamo mahtuu samaan rakennukseen myymälän kanssa. Korjaamo työllistää kaksi mekaanikkoa.

– Kuka tahansa voi tuoda tänne koneita korjaukseen. Mitä vaikeampi tapaus, sen parempi meille. Tällä osa-alueella aiomme kasvaa, Tomas Kjellman sanoo.

Yritys aikoo myös laajentaa toimintaansa alkamalla valmistaa osia lantavaunuihin.

– Sillä on työllistävä vaikutus tiettyinä aikoina vuodesta. Kyse on vielä pienimuotoisesta toiminnasta, mutta sen on tarkoitus kasvaa. Ja koskaan ei tiedä, miten toiminta kasvaa ajan kuluessa, Tomas Kjellman sanoo.

Avajaiset oli tarkoitus pitää 2. huhtikuuta, mutta koronapandemian vuoksi ne siirtyivät hamaan tulevaisuuteen.

Mutta avajaiset järjestetään, Sonja Kjellman lupaa.

– Pidämme suurenmoiset juhlat. Mutta haluamme, että ulkomaiset tavarantoimittajat voivat osallistua. Ja haluan voida halata ihmisiä sinä päivänä, hän sanoo.

Pedersören kunnan yrittäjäillallista ei järjestetä tänä vuonna. Kunnan yrittäjäpalkinto jaetaan poikkeuksellisesti lehdistötilaisuudessa, keskiviikkona 2. syyskuuta.

 

Ab Tomas Kjellman

  • Perustettu vuonna 1988.
  • Yritys toimi ensin autotallissa Kjellman & co:n elintarvikeliikkeen vieressä Yli-Ähtävällä. Yritys muutti myymäläkiinteistöön, kun elintarvikeliike muutti pois.
  • Muutto Ala-Ähtävälle vuonna 1993.
  • Muutto ja uudelleenavaus Nautorin entisessä teollisuushallissa Kolpissa maaliskuussa 2020.
  • Toiminta on kasvanut vähitellen. Maaleja ja rehua alettiin myydä pienimuotoisesti. Seuraavaksi alettiin myydä koneita.
  • Yhteistyö Keskon kanssa päättyi vuonna 1997, jonka jälkeen yritys aloitti oman maatalouskoneiden maahantuonnin.
  • Varaosien maahantuonti alkoi 7–8 vuotta sitten.
  • Yritys on erikoistunut ruokintaan, kuljetukseen ja lannan käsittelyyn tarkoitettuihin maatalouskoneisiin.
  • 19 työntekijää: 15 Kolpissa, kaksi myyjää Tampereen myymälässä, yksi myyjä Jyväskylässä ja yksi Vesannolla.
  • Yrityksellä on ollut aiemmin myyntipisteet myös Jepualla ja Kokkolassa.

 

Pedersören kunnan yrittäjäpalkinto 2020

Yrittäjäpalkinto 2020 annetaan perheyritykselle, joka on toiminut yli 30 vuotta alalla, joka on kokenut suuria rakennemuutoksia. Yrittäjät ovat pystyneet laajentamaan toimintaansa ja kasvattamaan sekä luottamusta että markkinaosuutta ymmärtämällä asiakkaiden tarpeet ja ajattelemalla ennakkoluulottomasti. Yrityksellä on asiakkaita sekä kotimaassa että ulkomailla, ja toimipisteet monissa eri paikoissa. Pääkonttori on sijainnut kuitenkin aina Pedersöressä. Yrityksen pitkän aikavälin panostukset luovat työpaikkoja ja uskoa tulevaisuuteen. 

Pedersören kunnan talous- ja konsernijaosto