Ajankohtaista Aikuisten harrastustoimintaan vapautuksia
28.4.2021

Aikuisten harrastustoimintaan vapautuksia

Koronaviruksen eteneminen on rauhoittunut Pohjanmaalla. Uusien tartuntatapausten vähäinen määrä, ilmaantuvuusluvun tasainen laskeminen sekä tartuntaketjujen hyvä jäljitettävyys johtivat odotettuun päätökseen: Pohjanmaa siirtyi perustasolle koronaviruksen vaiheluokituksessa. Tilanne todettiin tiistaina Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Ryhmä kiittää väestöä virustilanteen rauhoittumisesta alueella. Edelliskerran alue oli epidemian perustasolla syyskuussa 2020. Keskiviikkona 28.4. koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Pohjanmaalla 18, mikä on matalin luku aikoihin. Keskiviikkona alueella todettiin kolme uutta tartuntatapausta. Viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja on ollut yhteensä 16. Tartunnat ovat olleet hyvin jäljitettävissä eikä virusmuunnoksia ole esiintynyt. Tartuntaketjuista 87 prosenttia on tunnistettavissa. Uusia tartuntoja on ilmennyt lähinnä perheen sisäisinä tartuntoina tai jo karanteenissa olleilla, virustartunnalle altistuneilla henkilöillä.  

Yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitus 20 henkeen

Toukokuun 1. päivästä lähtien yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitus on Pohjanmaan alueella 20 henkeä. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto teki kokoontumisrajoitusta koskevan päätöksensä 26.4. Päätös on voimassa 1.–16.5. välisen ajan. Vapunaattoa Pohjanmaalla juhlitaan kuitenkin vielä voimassa olevalla, enimmillään 10 hengen kokoontumisrajoituksella.
Ryhmä antoi myös yksityistilaisuuksia koskevan suosituksensa enimmillään 20 hengen kokoontumista. Suositus on voimassa 1.–16.5.

Aikuisten harrastustoiminta mahdollista kokoontumissuositus huomioiden

Aikuisten, yli 20-vuotiaiden, harrastustoimintaa koskeva suositus muutettiin vapaammaksi alueen siirryttyä epidemialuokituksen perustasolle. Harrastaa saa, mutta ryhmäkoossa on huomioitava 20 hengen kokoontumissuositus sekä turvallisuuskäytänteet, joita ovat suu-nenäsuojan käyttö, riittävät kahden metrin turvavälit sekä hyvä käsihygienia. Harrastustoimintaa koskeva suositus on voimassa 1.–16.5.

Otteluita ja kilpailuja vain perustason alueiden välillä

Lasten ja nuorten harrastustoiminta vapautettiin Pohjanmaalla jo viikko sitten. Nyt ryhmä linjasi myös ottelu-, harjoittelu- ja kilpailutoimintaan suosituksen:

Kaikenikäisten – niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin - ottelu-, harjoittelu- ja kilpailutoimintaa suositellaan toteutettavaksi vain Pohjanmaan alueella ja muilla alueilla, jotka ovat epidemian perustasolla. Ottelu- ja kilpailutoiminnassa ei aikuistenkaan tarvitse huomioida 20 hengen kokoontumissuositusta. Suositus astuu voimaan 1.5. alkaen ja on voimassa 16.5. saakka. Suosituksen edellytyksenä on alueen pysyminen epidemian perustasolla. Tilannetta arvioidaan tarvittaessa uudelleen.  

Myös ottelu- ja kilpailutoiminnassa turvallisuuskäytänteet on pyrittävä huomiomaan aina kun se mahdollista.

Etätyö- ja suu-nenäsuojan käytön suositukset jatkuvat kesäkuun

Ryhmä jatkoi etätyösuositusta Pohjanmaan alueella 30.6. saakka valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti. Myös suu-nenäsuojan laajaa ja kokonaisvaltaista suositusta jatkettiin 30.6. saakka. Suu-nenäsuojan käyttöä suositellaan Pohjanmaan alueella kaikille 12. ikävuodesta alkaen.

Kaikki Pohjanmaan alueen rajoitukset ja suositukset ovat luettavissa Vaasan keskussairaalan verkkosivuilta.

Maksutonta ja lähetteetöntä testausta jälleen torstaina Ristinummella

Matalan kynnyksen mobiilitestauspiste toimii jälleen torstaina 29.4. Vaasan Ristinummella Jyrsijänkadulla terveysasemaa vastapäätä. Testejä otetaan kello 14.30–17.30. Testi on maksuton eikä siihen tarvita lähetettä, myös oireettomat pääsevät testiin.

Ulkomaiden huono koronatilanne huolestuttaa

Vaikka Pohjanmaalla virustilanne on edennyt hyvään suuntaan ja perustasolle on nyt päästy, on ulkomaiden tilanne huolestuttava. Suuri osa Pohjanmaan viime aikojen uusista tartunnoista on alkujaan ulkomailta tai Suomesta korkeamman riskin alueilta. Ryhmä muistuttaakin väestöä tärkeästä seikasta:

–Omalla matkustamisella ja sen välttämisellä voi kukin meistä vaikuttaa siihen, että tilanne pysyy rauhallisena. Tämä on syytä muistaa juhlapyhien kuten vapun ja edessä olevan kesänkin suhteen, huomauttaa Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 4.5.2021.  

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian vaihe: Perusvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2401 (keskiviikko 28.4.)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 18 (keskiviikko 28.4.)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 1,0 %