Ajankohtaista Pedersöre viettää 675 vuotta musiikin merkeissä
18.9.2023
Kunnanjohtaja Stefan Svenfors, kulttuurituottaja Dennis Rönngård sekä kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark seisovat kunnantalon sisäänkäynnin edessä, keskellä on Pedersören kunnan ja 675-vuotisjuhlien mainosjulisteet.

Kunnanjohtaja Stefan Svenfors, kulttuurituottaja Dennis Rönngård sekä kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark toivovat, että mahdollisimman monet kuntalaiset tulevat juhlimaan kotikuntaansa yhdessä.

Pedersöre viettää 675 vuotta musiikin merkeissä

Tervetuloa juhliin – Pedersöre kutsuu kaikki kuntalaiset ja kunnan työntekijät mukaan juhlakonserttiin 30. syyskuuta. Lavalle astuu paikallisia muusikoita, joilla kaikilla on yhteys kuntaan – ja konsertin lopuksi yleisölle tarjoillaan juhlaleivos.

Konsertti on Pedersören 675-vuotisjuhlavuoden huipentuma. Järjestäjät toivovat, että mahdollisimman moni pedersöreläinen tulee Anderssén-saliin juhlimaan kotikuntaansa yhdessä muiden kuntalaisten kanssa.

Orkesterin johtajat Dennis Rönngård ja Mikael Svarvar ovat yhdessä suunnitelleet monipuolisen konserttiohjelman, joka vetoaa laajaan yleisöön. Elin Kackur, Désirée Saarela, Frank Berger, Heidi Storbacka, Johan Engström, Marianne Maans ja Alva Nygård esiintyvät.

– Luvassa on monipuolinen repertuaari kevyestä klassisesta musiikista viisuihin, kansanmusiikkiin ja nykypäivän popmusiikkiin. Artistit laulavat sekä omaa tuotantoaan että tunnettujen hittien tulkintoja, kertoo kunnan kulttuurituottajana toimiva Rönngård.

Jotkut artistit esiintyvät omalla uudella materiaalilla. Lisäksi Rönngård lupaa vanhaa herkkua uudessa muodossa.

– Kaikki artistit laulavat yhdessä "Vååre i Pedesi" (suom. Kevät Pedersöressä) Mikael Svarvarin uudella sovituksella, Rönngård kertoo.

Edsevö skolan ja Edsevön koulun oppilaat esittävät myös kaksi kappaletta konsertin aikana.

Konsertin jälkeen kunta hemmottelee vieraita Pedersören 675-vuotisjuhlaleivoksella, jonka reseptin on luonut Ala-Ähtäväläinen Ulrica Tupeli, keväällä järjestetyn leivontakilpailun yhteydessä.

Kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark on tehnyt ennakkotilauksen 400 leivonnaisesta.

– Toivomme, että väkeä tulee paikalle runsaasti ja että ihmiset kokevat, että tämä on kaikkien pedersöreläisten juhla. Jos leivonnaiset loppuvat, meidän pitää järjestää toinen kahvitarjoilu, Stenmark sanoo.

Juhlavuoden työryhmä on kehottanut kunnan kouluja kiinnittämään huomiota juhlavuoteen lukujärjestyksessään syyskuun viimeisen viikon aikana. Jokainen koulu voi itse päättää mitä tehdään. Ajatuksena on, että kynnyksen tulisi olla matala. Purmo skola panostaa hieman extraa ja järjestää koulun oppilaille opastetun kuntakierroksen linja-autolla.

Juhlakonsertin jälkeen juhlat jatkuvat lokakuussa kansalaisopiston järjestämällä juhlaluennolla ja liikuntatoimiston liikuntakampanjalla.

Juhlavuosi päättyy joulukuussa kunnanjohtajan itsenäisyysvastaanottoon Pedersören kunnan kuudesluokkalaisille.

Ulrika Stenmark on tyytyväinen tähän asti toteutettuun juhlavuoden ohjelmaan, johon yhdistykset ovat osallistuneet pienillä ja suurilla tapahtumilla.

– On hauskaa, että on aihetta kerätä ihmisiä yhteen. Juhlavuoden juhlallisuuksilla haluamme vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja näyttää, että Pedersörellä on pitkä historia, Stenmark sanoo.

Juhlakonsertti järjestetään Anderssén-salissa lauantaina 30. syyskuuta klo 18.00.