Ajankohtaista Pedersörepodden, jakso 16
23.4.2021
Pedersörepoddenin logo.

Pedersörepodden, jakso 16

Pedersörepoddenin lentävä toimittaja Dennis vierailee Åvistissä – ensimmäistä kertaa elämässään. Hän tapaa kolme kyläläistä, jotka kertovat leikkipuiston tulevasta laajennuksesta ja suunnitelluista kesätapahtumista. Kyläläiset toivovat hartaasti sydämensä pohjasta, että kylään vievät tiet peruskorjattaisiin. Jakson musiikkikappale on todellinen klassikko, joka koskee Pedersören kevättä. Podcastin juontajat ovat Katta Svenfelt ja Dennis Rönngård.

Kuuntele podcastia tästä

Pedersörepodden 23.4.2021, tekstivastine

Dennis Rönngård (0:11): Hej och hå, alla glada lyssnare av den fantastiska Pedersörepodden

Katta Svenfelt (0:17): Hej och hå på dej själv, he naa va tu va på hugget i dag (skratt).

Dennis Rönngård (0:20): Aivan Pedersöressä podataan taas, ja ihanassa kevätfiiliksessä mennään ja toivotetaan juuri sinut tervetuulleksi meidän seuraan.

Katta Svenfelt (0:30): Så välkommen till Pedersörepodden som har vårkänslor i dag, tänk att längre dagar sol på näsan och kvittrande småfåglar kan gör a så gott för humöret.

Dennis Rönngård (0:43): Och mitt i detta goda humör så ska vi leverera nyheter, få musik och åka på utfärd till poddbyn Åvist.

Katta Svenfelt (0:50): Ja du kvittrande reporter du var ju till Åvist och det blev ju ett litet äventyr.

Dennis Rönngård (0:57): Jo sidu vägen dit var nog ett äventyr, spårigt och blött men med fyrhjulsdrift kom jag ju fram och hem igen. Men spännande var det.

Katta Svenfelt (1:09) Och efter det har du ju bytt bil, var he på grund av Åvistresan (skratt)

Dennis Rönngård (1:16): Nå nää he var nog på grund av alltför många andra kilometrar på bilen, int enbart Åvistresan. Men innan vi åker dit och träffar ett glatt gäng så har du något i bakfickan om Åvists historia?

Katta Svenfelt (1:29): Historien berättar att människor rörde sig i Åvist redan på 1500-talet. Före bebyggelsen uppstod hade tjärbrännare från Över och Ytterjeppo sina tjärdalar här. Man har räknat att det funnits ett trettiotal tjärdalar i trakten.

År 1775 bosatte sig de första nybyggarna. Åvist dalen kom från och med det att sakta men säkert bli en jordbruksbygd med flertalet hemman.

Jordbruket har historiskt sett varit en viktig inkomstkälla för Åvistborna och är det fortfarande. Åvistborna har genom tiderna visat på gott entreprenörskap där de provat alternativa försörjningsmetoder och överlag råder en god företagaranda i byn.

eftersom Åvist i vissa sammanhang varit en något isolerad by har det utvecklats en stark byagemenskap hos invånarna. Åvistborna har organiserat sig och arbetet för hela byns angelägenheter. Avståndet mellan Åvist och andra bosättningsområden är rätt långt och byborna har därför fått kämpa för att få behålla möjlighet till service och andra kommunala och statliga rättigheter för byn och invånarna. Aktiva bybor har fått lära sig att framföra byns intressen i både mindre och större sammanhang.

Och beviset på aktiva bybor har vi här nu. Poddbyn Åvist.

Dennis Rönngård (3:00): Nu har Pedersörepodden anlänt ända till Åvist. Jag måste säga att det här är första gången som jag någonsin har varit till Åvist. Vägen hit var något skumpig en sedan man var på plats så är det ett jättefint ställe.

Välkommen med i sändning, vi har några trevliga bybor med oss som får presentera sig först av allt:

Kristine Grön (3:20): Välkommen Dennis, får jag säga, till Åvist. Jag heter Kristine Grön och är byarådets ordförande här i byn. Jag pendlar till Ytteresse varenda skoldag.

Tom Blomqvist (3:33): Jag är Tom Blomqvist och har bott här i byn hela livet. Jag är jordbrukare och mjölkproducent, mjölk- och nötproducent. Har också varit länge med i byarådet.

Matti Päivilä (3:57): Jag heter Matti Päivilä och är pensionär från hösten 2020. Jag arbetar nu och då i Jakobstad ännu och hör till byarådet.

Dennis Rönngård (4:08): Tack för den presentationen. Efter det här så brukar vi tala lite om vad som är på gång i byn. Men jag kan ju tänka mig att på grund av den här coronapandemin som härjar överallt är det inte riktigt mycket på gång här i Åvist heller. Men ni får gärna berätta vad ni annars har på gång i byn och föreningarna som ni är med i vad ni brukar ha för verksamhet.

Kristine Grön (4:30): I byarådet har vi framförallt lekparken på gång som ska växa och bli större under det här året. Vi märkte i fjol att ”Lapset” hade ett jubileumsår vilket gjorde att vi fick 50 procent rabatt på lekredskapen vi köpte. Vi har en del i förrådet som skall placeras ut. Vi har med tanke på sommaren så brukar vi ha en ”Sommarens och diktens dag” som vi firar lite och har inbjudna gäster som kommer och läser dikter. Och så får Åvistborna läsa egna dikter om de har någon som de vill läsa. Vi brukar också ha café på samma gång. Det infaller 6.7 och vi hoppas vi kan ordna det. Vi får se hur det går. Vi har också tänkt på en invigning av lekparken då vi får. Vi har lite redskap från tidigare som vi samlat hit men det har dragit ut på tiden ganska mycket. Tack vare Pedersöre kommun så har vi fått bidrag för många år sedan, jag tror det var från Grandéns fond. Det skulle åtminstone vara till gagn för Purmo, då fick vi en del därifrån. Vi har också lagt egna pengar för att få lekparken till stånd. Vi kommer att behöva flytta en del av en kohage för att få den förstorad. Ännu om bykyrkan där vi är samlade så är det Slef-Åvist avdelningen som har hand om den, egentligen ihop med Åvistborna eller ådalsborna som vi också kallas. De ska ha något vedtalko på gång vilket nog kommer att bli av. Och när snön har farit så blir det räfsningstalko. De som känner sig manade får komma dit.

Dennis Rönngård (6:40): Har herrarna något att tillägga till vad Kristin just sade?

Matti Päivilä (6:45): Jag kan inte komma på något som är på gång i sommar.

Dennis Rönngård (6:50): Mycket verkar göras på talko. Det tyder på att talkoandan lever kvar här i Åvist. Vad säger ni om det?

Kristine Grön (6:57): Åtminstone så här långt. Den har varit bra alltid så länge jag vet av. Jag är också uppväxt här med några år utanför byn. Vad jag har sett så har den alltid varit bra. Ofta har det varit när man renoverat något, senast var det när man renoverade bykyrkan. Det var de äldre, duktiga gamlingar som ställde upp och gjorde det de kunde. Det var ju många som var i jobb. Och bönderna var med, de som kunde ta ledigt mitt i dagen. Jag var och kokade kaffe ibland när jag kom från jobbet. De tog ju hand om när Marthastugan blev renoverad på talko. Elljusspåret likaså. Det är på många ställen, i andra ändan av byn har vi sportplanen men där är det kommunen som klipper gräset och betalar det. Simstranden har blivit gjord på talko och ombytesrummet har blivit målat och gjort på talko. Det är mycket som sker på talko.

Dennis Rönngård (8:30): Efter talko brukar vi prata om service. Hur ser det ut med service i dagens läge i Åvist?

Tom Blomqvist (8:37): Det är nog ganska sparsamt. Det finns så kallad basservice som kommunalt avlopp och vatten. Vi har skolskjutsar och sådant.

Dennis (8:52): Och fiber har ni väl.

Kristine Grön (8:58): Man kan beställa VIP-taxi om man vill fara någonstans, fem dagar i veckan. Den möjligheten finns. Vi har haft MI-kurser här, t.o.m. nu under pandemin har det varit MI-kurser. De har fått vara och handarbeta, en i gången med läraren. Så det har funkat bra. Vad annat har vi. Snöslungandet har funkat bra.

Dennis Rönngård (9:27): Här i Åvist bor det inte så mycket folk. Innan vi tryckte i gång bandspelaren pratade vi om att det var under 100 personer. Ni verkar ha jättebra gemenskap ni som bor här. Det tycker jag i alla fall att det känns som. Är det så?

Kristine Grön (9:42): Jag upplever det nog så. Man får vara den man är. Vill man vara engagerad i någonting så finns byarådet t.ex. och bönhusföreningen, som jag kallade den förr. Det finns folk att prata med. Man kan gå in och hälsa på vem man tycker. Det kanske inte blir så ofta. Men i alla fall känner jag att den som vill vara med får vara med.

Dennis Rönngård (10:16): Då ska vi gå vidare till något som vi brukar flytta oss till efter den här intervjun. Det är nämligen om det finns något ni inte är så nöjda med. Vi skrattade lite redan när jag kom hit och funderade på det här med vägarna så det är kanske en grej som ni inte är så nöjda med. Eller vad säger ni om det?

Kristine Grön (10:35): Ja det är nog vårt sorgebarn. Vi skulle nog hoppas att de som bestämmer om våra vägar skulle ta det till sitt skötebarn. Det skulle vara jätteviktigt för oss för det påverkar egentligen allt. När vi är här trivs vi och mår bra. Men när vi skall vidare, man behöver ju slippa här ifrån och andas lite annan luft än den här Ådalsluften för att må bra.

Tom Blomqvist (11:02): Nog är vi ju medvetna om att vi hamnar att skjutsa barnen, inte slipper vi undan det. Och vi kan inte fordra så mycket service. Men det är ju de här vägarna...

Kristine Grön (11:20): Vi kommer till dem hela tiden. Det är de där vägarna. Redan att en asfaltväg skulle fungera skulle vara viktigt.

Matti Päivilä (11:30): Framförallt vårar och höstar, framförallt höstar, de (vägarna) är så blöta att det är problem slippa härifrån. Jag böt till en fyrhjulsdrift så jag kan köra lite bättre.

Dennis Rönngård (11:42): Jag såg att det var flera fyrhjulsdrivna bilar på gårdsplanen.

Kristine Grön (11:47): Och flera blir det, för de går ju sönder.

Dennis rönngård (11:53): Nu har vi pratat om vägarna. Har ni några andra hälsningar till beslutsfattarna i kommunen än att vi skulle få en bättre väg hit helt enkelt?

Kristine Grön (12:04): Då tänker jag kanske på kommunen i helhet. Barnen är ju det viktigaste som vi har som vi kan ta hand om riktigt från grunden. Om man tänker på de som ska skjutsas härifrån, att skolskjutsarna inte far omvägar utan de far raka vägen. De startar tidigt på morgonen och kommer hem tillbaka sent på eftermiddagen. Och överlag med tanke på mitt arbete så ser jag att det är viktigt hur beslutsfattarna tänker på det här med timresurser, att man får dela stora grupper. Det kommer nog att bli ett problem om man inte tar i tu med det. Men annars för vår del, nog mår vi bra här bara vi slipper och färdas fram och tillbaka. Så tar vi hand om ganska mycket på egen hand.

Dennis Rönngård (13:08): Avslutningsvis i de här intervjuerna brukar vi fantisera lite om hur det kommer att se ut om tio år i er by. Då är det ju självklart det är en bra asfalterad väg hit till Åvist. Finns det något annat ni fantiserar om eller som ni ser skulle bli verklighet om tio år?

Kristine Grön (13:26): Om tio år så har byn blivit större, mera folk. Det har flyttat in hit de som vill skaffa mer barn. De har börjat renovera gamla hus för det finns det en hel del av här. De har kanske byggt nytt och så finns det en radhuslänga t.ex. eller ett parhus dit yngre folk har velat flytta. Och så har vi nog säkert haft den här asfaltvägen, det har varit invigning med pompa och ståt en vacker sommardag.

Tom Blomqvist (14:05): Då har alla gått barfota från Lillby.

Kristin Grön (14:12): Vi har vandrat barfota, helt klart har vi satsat på det. Det kommer att vara många varma sommarkvällar då vi träffas och pratar på gårdsplanerna som man nog gör nu också. Det är ju trevligt att man när man är ute och går på sommaren så träffas vi ganska mycket. Om det är varmt och skönt kan man vika in till grannen och gå och prata en stund. Det brukar ta ganska länge att gå genom byn fast den inte är så lång.

Dennis Rönngård (14:44): Där har vi igen den här gemenskapen som vi pratade om. Har herrarna något att tillägga ännu? Hur ser ni på det, hur ser det ut om tio år?

Matti Päivilä (14:55): Det kom ju ganska uttömmande svar. Ser vi det här så är vi jättenöjda.

Katta Svenfelt (15:05): Tack till Åvist och härligt med engagemang och brinnande intresse för sin egna by.

Dennis Rönngård (15:12): Nu blir det musik här i Pedersörepodden och eftersom vi har såna vårkänslor i dag så vad passar då bättre än ”Våre i Pedesi”..

Musik: ”Våre i Pedesi” – Håkan Streng 15:19 – 17:45

Katta Svenfelt (17:45): Så var det dags för nyheter – uutiset.

Dennis Rönngård (17:51): Vi börjar med att vi söker medarbetare inom småbarnspedagogik. Nu rekryteras medarbetare inför hösten 2021, det finns lediga jobb som lärare inom småbarnspedagogik till flera av enheterna, till Diamanten, Bamse och Sagoskogen. Till Hoppetossan och Edsevö förskola. Barnskötare till Diamanten daghem, Bamse daghem och sagoskogen daghem.

Assistenter i Tummeliten daghem och till Museigrändens förskola.

Du hittar all information och ansöker via Kuntarekry senast 27.4.2021

Katta Svenfelt (18:28): Juuri nyt haemme varhaiskasvatuksen opettajia, lastenhoitajia ja avustajia eri yksiköihin. Etsimme mm kaksikielistä varhaiskasvatuksen opettajaa Hopptossan päiväkotiin ja kaksikielistä avistajaa Peukaloinen päiväkotiin. Lisätietoja ja hakemukset kuntarekryn kautta viimeistään 27.4.2021. Osoite on www.kuntarekry.fi

Dennis Rönngård (18:58): Lions Club Pedersöre har donerat en defibrillator till Sportishallen i Bennäs. Defibrillatorn placeras i tamburen innanför huvudingången till Sportis. Lionsklubbarna har ett flerårigt projekt som går ut på att skaffa defibrillatorer till ställen där det rör sig mycket folk.

”Varmt tack, jag tycker om denna typ av samhällsengagemang”, säger kommundirektör Stefan Svenfors.

Katta Svenfelt (19:21): Lions club Pedersöre on lahjoittanut defibrilaattorin Pedersören kunnalle. Deffibrilaattori sijoitetaan Sportishalliin pääsisäänkäynnin eteiseen. Suomen Lionsklubeilla on meneillään monivuotinen hanke jonka tarkoituksen on lahjoittaa defibrilaattoreita paikoille jossa liikkuu paljon ihmisiä.

Miljö och byggnadsnämnden har beviljat Fresh Servant bygglov för tillbyggnad på drygt 6 000 kvadratmeter. Åtgärden omfattar en tillbyggnad av produktionsutrymmen ett höglager och interna ändringar i fastigheten. Salladsfabriken i Edsevö omfattar i dag 8 240 kvadratmeter.

Dennis Rönngård (20:02): Salaattitehdas Fresch Servantille myönnettiin rakennuslupa lisärakennukselle joka on suuruudeltaan 6 000 neliömetriä. Rakennuslupa koskee tuotantotilojen laajentamista, uutta korkeavarastoa sekä kiinteistön sisäisiä muutoksia.

Kommunstyrelsen har godkänt de så kallade L2-skisserna och en ny kostnadskalkyl för Bennäs/Östensö/Sundby skola. Skolan beräknas kosta totalt 7,9 miljoner, vilket är 1,1 miljoner euro över budget. Skolbyggnaden har en våningsyta på 2 950 m2.

Planeringen går vidare och slutförs i vår.  Anbudsförfrågan skickas ut i juni. Byggstart sker preliminärt i slutet av oktober. Skolan ska vara inflyttningsklar i augusti 2023.

Katta Svenfelt (20:54): Kunnanhallitus on hyväksynyt uuden Bennäs/Östensö/Sundby skolan niin sanotut L2-luonnokset ja kustannusarvion. Hankkeen nykyinen kustannusarvio on 7,9 miljoonaa, mikä ylittää valtuuston hyväksymän määrärahan 1,1 miljoonalla eurolla.

Rakentaminen aloitetaan alustavasti lokakuun lopussa. Koulu on suunnitelmien mukaan käyttövalmis elokuussa 2023.

Dennis Rönngård (21:24): Och en hälsning från hälsovårdsverket.

Nu öppnas vaccinbokning för 60–64-åringar som inte tillhör riskgrupp. Boka tid via telefonbokning 06 781 0330 vardagar klockan 8–15.

Personer fyllda 65 kan boka sin vaccinationstid elektroniskt via vår hemsida.

Fortfarande kan personer i riskgrupp ringa och boka tid.

Snart öppnas den elektroniska bokningen även för 60–64 åringar.

Katta Svenfelt (21:57): Ja lopuksi Sosiaali- ja terveysvirasto tiedottaa, nyt 60–64- vuotiaita voi varata rokotusaikaa puhelinnumerosta 06 781 0330 arkisin kello 8–15.

Där var poddnyheterna för denna gång och vi fortsätter att berätta att MI:s elevarbeten finns ännu att beskådas i Galleri Bruno under april månad, så ta er en titt.

Och i maj har jag fått den stora äran att ställa ut mina tavlor i Galleri Bruno, det är så spännande. Så kom gärna och se.

Dennis Rönngård (22:42): Jaså, du ska ha utställning i maj, har du tavlor så det räcker till en hel hall?

Katta Svenfelt (22:49): Fritidsproblem har jag inte. Målar tavlor, ramar in och så målar jag lite tavlor som jag ramar in och då jag får lite tid över så målar jag tavlor som jag ramar in (skratt)

Dennis Rönngård (23:03): Verkar som du ska ha att göra, vid oss renoverar vi bara, om du vill mål nå annat än tavlor så välkommen bara (skratt). Är inte det konstigt då man börjar renovera nå på huset och tänker, vi ska bara göra det här, så tillkommer det här skulle vi också kunna fixa och kolla hur det där ser ut nu då osv. Renovering är nog så nära evighetsmaskin man kommer.

Kattas Svenfelt (23:28): Ta av dig glasögonen så ser allt färdigt å perfekt ut (skratt)

Dennis Rönngård (23:33): Jaha, ere he som e den magiska förnöjsamhetsformeln, glasögona bort och allt är klart.

Katta Svenfelt (23:38): Absolut he gäller tavelmålase å (skratt)

Dennis Rönngård (23:44): Tå gör vi så glasögona bort, men då blir det nog lite nyheter i nästa podd då vi int ser texten, rollasi kan vi ju utantill och direkt från hjärta men nyheterna.

Katta Svenfelt (23:55): Nåjaa vi håller glasögonen och fortsätter som vanligt och träffas igen i sköna maj närmare bestämt den 7 maj kommer en ny podd. Seuraava poddi 7. toukokuuta, kiitos,  että kuuntelit.

Dennis Rönngård (24:11): Hej då från oss nu far vi å tvätt glasögona.