Pedersörepodden, jakso 17
Kauden toiseksi viimeisessä jaksossa Dennis lähtee Yli-Purmoon, joka on kyläesittelyn viimeinen kylä. Hän tapaa asukkaita, jotka arvostavat rauhaa, luontoa ja hiljaisuutta. He ovat hyväksyneet, että palvelu ei ole aivan kulman takana. Puheeksi nousevat suositut ulkoilu- ja virkistyskohteet, kuten Narsin uimaranta, Ilveskivi ja Saukonreitti, joka lähtee Vilobackasta. Kylässä on myös talkoovoimin rakennettu ulkokuntosali.
Juontajat Katta ja Dennis toimittavat kunnallisia ja korona-aiheisia uutisia.
Kuuntele podcastia tästä
Pedersörepodden 7.5.2021, tekstivastine
Katta Svenfelt (0:15): Hej och hå alla kära poddlyssnare och välkommen till vårens nästsista podd. Tervetuloa seuraan poddaamaan kansamme. Ja tervehdys sinullekin Dennis.
Dennis Rönngård (0:25): Kiitos paljon Katta. Niin tämä on nyt toiseksi viimeinen poddi ennen kesätaukoa. Ja tänään käydään Yli-Purmolla ja saadaan uutiset ja mitäs muuta?
Katta Svenfelt (0:37): Ja vad annat har vi idag, nyhteter såklart och så får ni ettt långt reportage från Överpurmo.
Dennis Rönngård (0:43): Ja du det var ett pratglatt gäng jag råkade i Överpurmo så va är det vidare vi åker väl dit med en gång. Men har du något i historiespegeln?
Katta Svenfelt (0:53): Litegrann har jag nog och det låter såhär.
Såhär var det att år 1603 delades Purmo upp på två byar Överpurmo med 25 bönder och Ytterpurmo med 22. Det var Överpurmo som från 1771 bildade ett eget kapell och några gårdsgrupper i Ytterpurmo flyttades till Purmo kapellförsamling. På den tiden var jordbruket den största inkomstkällan i byarna och igen 1830 skulle det delas på byar och då blev gårdarna närmast kyrkan en egen by. Under 1800 talet var de sociala klyftorna förhållandevis små, men många torpare och backstugusittare utvandrade. Med ett raskt hopp framåt landar vi i 1950 talets Vilobacka som då hade exempelvis mejeri, andelshandel med lagerbyggnad, bussgarage och flertalet fähus.
Församlingshemmet som byggdes 1860 på Härjebacka flyttades till Slip hemman i Lillby för att sedan 1916 flyttas till Vilobacka och då blev det en andelshandel, en byggnad med många liv. Överpurmos historia är faschinerande med församlingar, föreningar och företagare en färgrik historia långt bak i tiden. Idag får ni följa med till Överpurmo den sista byn i vår serie. Lyssna och njut.
Dennis Rönngård (2:27): Pedersörepodden har nu anlänt till sista byn i den här byaturnén som jag varit ut på i snart ett år. Nu har jag kommit till Överpurmo och med mig har jag ett riktigt glatt gäng. Vi har just druckit kaffe och ätit hembakta bullor och kakor och det har varit otroligt trevligt och gott på alla sätt att komma till Överpurmo. Vi börjar med att ni får presentera er i turordning. Vem är med ikväll?
Bernt Willfors (2:52): Jag är född och uppvuxen här vid Vilobacka, hela livet. Det var väl det. Jag är jordbrukare och hållit på med en del annat smått såsom byggarbete, huggande, pälsning av rävar på hösten vilket jag gjorde i över 30 år i Nykarleby. Men nu tar jag det lugnt, jag är pensionär.
Gun-Viol Willfors (3:26): Jag heter Gun-Viol Willfors, är född och uppvuxen i andra ändan av Pedersöre, i Skutnabba. Jag har gått i skola i Sandsund, Sursik och Pedersöre Gymnasium. Jag tog även en sväng via Sverige några år där jag studerade, tänkte att jag aldrig mera skulle bo i Finland. Livet tog mig till och med till Tyskland.
Men sedan tänkte jag att man kanske ändå skulle flytta hem till Jeppis vilket jag gjorde och började arbeta där. Sedan hittade jag kärleken och han bodde i Vilobacka så då var det bara att flytta hit. Jag har bott här i nio år och vi har en son och en till på kommande. Så är det med mig.
Lotta Häggblom (4:26): Jag är född och uppvuxen här på Vilobacka i Överpurmo. Jag har bott här nästan hela livet, bodde nio år i mellan i Jakobstad men saknade hit och flyttade tillbaka hit och har bott här ett år igen
André Östman (4:45): Jag heter André Östman och är född i Lillby här i Purmo. Jag bodde i Lillby tills jag var 17 år då hela familjen flyttade till Sverige där jag bodde i 48 år. Men för två år sedan kom jag tillbaka på grund av kärleken. Jag träffade en vän på Facebook som jag fick kontakt med. Då jag var på semester i Lillby åkte jag till Överpurmo och träffade henne. Och hit blev jag sedan. Man bor ju inte så långt ifrån hemgården. Överpurmo går lika bra som Lillby.
Rabbe Ede (5:36): Jag är född i Purmo, har väl varit borta i Vasa och Jakobstad totalt i sju år under studietiden. Men flyttade sedan tillbaka till Purmo. Jag har jobbat en stor del av mitt liv på Optima som rektor och direktör. Jag har hela livet tyckt om att ha mycket på gång och vara engagerad på olika sätt, det tycks finnas också som pensionär.
Dennis Rönngård (6:05): Nu får ni berätta lite om Överpurmo.
Rabbe Ede (6:08): Under tiden som jag jobbade i Jakobstad var det förhållandevis många som kom och funderade om hur du bor i Överpurmo, varför du inte flyttar till Jakobstad De sa, tänk vad bekvämt och nära du skulle ha till arbetet. Som jag redan sade är jag född i Purmo, det finns en känsla av att det är en bra plats att bo på. Och fast jag visste att det innebar en resa för mig på 40 km enkel väg till jobbet så valde jag att bygga hus och leva här på landet. Det har sin egen prägel det här Överpurmo. Vad jag upplever då jag pratar med folk är att fast vi inte har all service som andra har så trivs vi ändå och upplever att det fungerar att bo och leva här också.
Bernt Willfors (6:58): Nog går det att bo i Överpurmo också. Jag hade inte riktigt planerat det men så blev det. Jag var ganska ung då pappa dog så då fick jag börja på. Och hit lämnade jag.
Dennis Rönngård (7:14): Och du har trivts bra?
Bernt Willfors (7:16): Nog trivs jag ännu, inte flyttar jag mera. Man måste finna sig i det. Man får köra de där kilometrarna då man ska bort på jobb. Men det går
Dennis Rönngård (7:40): Det är ju ett antal kilometrar men när jag kom hit så tyckte jag att det gick förvånansvärt snabbt, dryga halvtimmen, 32–33 minuter tog det hit från stan. Om man bor i större städer tror jag nog att man får pendla betydligt längre för att ta sig till jobbet, kanske inte i kilometrar men i tid i trafikstockningar.
André Östman (8:01): Jag vet lite hur det är när jag bodde i Södertälje. Till exempel om man på morgonen skulle in till Stockholm och det blev trafikstockning eller trafikolycka kunde du få sitta både en och en och en halvtimme i still och du kom inte en meter. En sträcka på 35 km kunde då ta 1,5–2 eller till och med upp till tre timmar.
Då tycker man nog att när man hoppar i bilen och kör in till Jakobstad, då möter du kanske 10–20 bilar. Där (Stockholm) kunde du möta 2 000–3 000 bilar på den sträckan på motorvägen. Kilometrarna härifrån intill stan är ingenting, det går lätt.
Gun-Viol Willfors (8:52): När man säger att man pendlar in till stan så undrar jag varför man skall ha stan som någon slags världens centrum, allting räknas från stan. Vi har nära till Kortesjärvi, Härmä, Kauhava. Det finns ganska mycket åt det hållet och Seinäjoki är inte heller särskilt långt borta. Man kan ju räkna det den vägen också, inte behöver man alltid fara till Jeppis. Det är nära till andra ställen också.
Lotta Häggblom (9:22): Jag bodde i Jeppis i nio år och jag måste säga att hela tiden då jag bodde där så saknade jag att bo här (på Vilobacka) fast det finns mera service där (i Jakobstad) och man hamnar att köra mera här så inte är det en dålig sak. Det är bra att bo här ändå.
Rabbe Ede (9:37): Väldigt ofta så funderar man hur det är med servicen i olika byarna. Naturligtvis är det en tråkig sak när vi t.ex. i Vilobacka, alltså Överpurmo, inte kunde ha kvar Purmo Lanthandel som vi körde som kommanditbolag de sista fem och ett halvt åren vi hade öppet. Samtidigt måste man konstatera att det går bra att leva ändå. Det blir att resa lite mera men det blir att planera inköpen då också. Vi har ju valt att bo här och faktiskt andra som kommer annanstans ifrån, trots att det inte finns den här servicen. Vi tycker inte man skall döma ut en by bara för att det inte finns service. Men naturligtvis finns det väldigt stora fördelar om servicen finns. Men vi har ju valt att inte flytta efter servicen utan valt att vara här och så far vi till de ställen där vi får den service som vi behöver.
Dennis Rönngård (10:37): När vi drack kaffe här tidigare innan vi tryckte på recordknappen diskuterade vi att det finns flera som har flyttat hit från annan ort ganska nyligen.
Gun-Viol Willfors (10:49): Jag har ju flyttat hit och bildat familj och man vill ju att ens barn skall växa upp på landsbygden och få kontakt med naturen. Men tillika behövs det ju också service, om man har småbarn behöver man ganska ofta till rådgivningen. Då blir det ganska långa turer med småbarn som aldrig är riktigt roligt, det blir ganska mycket planering med det. Det är en servicepunkt som jag saknar närmare, om vi skall ta någon service som jag saknar.
Rabbe Ede (11:38): Det som är glädjande för oss och som samtidigt nog överraskar oss i Överpurmo är nog att ett antal personer har flyttat hit, med rötter i Sydafrika kom ett par för ett år sedan. Nu senast har vi, mannen är från Colorado och hans fru är från södra Sverige, de har två barn, och de har flyttat in alldeles nyss. Förutom vad Gun-Viol sa så har vi ju både Lotta och André som flyttade hit för en kort tid sedan. Vi har de som flyttat från Helsingfors som bor här alldeles nära också. Då börjar man fundera vad det här beror på. Vad är det för värden som de räknar med? Någon som kom sa direkt när de såg att det här var till salu att det verkar fint och vackert så flyttade de hit. Jag pratade med dem faktiskt i förra veckan och sa: fantastiskt ställe att få bo på. Mannen har bott i Helsingfors riktigt nära centrum under lång tid och säger: Människorna är vänliga, man behöver inte vara rädd heller och enkelt att komma in.
Och då är de faktiskt finskspråkiga också men ändå upplever de att det var helt okej att komma till en sån by. Om vi nämner om det så har relativt många finska som modersmål av de som bor i Överpurmodelen och även i Vilobacka.
Bernt Willfors (13:20): Rabbe pratade om, de säger det släcks lampor här. Jag skulle nog säga det har tänts mera lampor än det har släckts det senaste året.
Dennis Rönngård (13:32): Efter det här i de här poddintervjuerna brukar vi tala om talkoandan. Hur ser ni på talkoandan i Överpurmoområdet?
Bernt Willfors (13:40): Om vi tar Överpurmo Lostugoförening så hade vi något som hette Lostensloppet tidigare, första loppet gick 1974 där vi hade skolan som startpunkt. Men så såldes skolan och kommunen köpte den och gjorde den till bostäder. Då började vi fundera på att göra en byagård/sportstuga och det gjorde vi. Vi gjorde allting på talko, både att riva en gammal bondgård och flytta den några hundra meter upp på backen. Den (Lostugan) blev färdig ungefär 1978. Sedan kom Överpurmo Jaktklubb med i bilden och byggde ett slakthus där. Vi slog liksom ihop två små föreningar och nog har det fungerat bra. Lostensloppet hade som mest cirka 600 deltagare. Men så dog det ut när fristilen kom, då skall det ju vara stora gator genom skogarna. Och det är ju utmanande terräng mot Lostenen, det gick ju inte mera att göra. Men det var många andra lopp som dog ut. Vi hade nog loppet i tio år, det var ett omtyckt lopp. Jag har medaljen så jag ska visa er senare. Ni ser den ju inte i radion. Men det var Ingmar Näsman, som tidigare var lärare här, han var duktig att göra en modell på medaljen. Den ser faktiskt bra ut och den var eftertraktad. Och nog har det rullat på med talkon. Vi har gravgården där det skall vara talkon. Jag såg att nästa vecka skall det vara talko där. Och så den här gymparken som vi gjorde ifjol, det var bara på talko alltihopa. Så nog har folk ställt upp på talkon.
Rabbe Ede (16:17): Det här med talkon är någonting som jag är väldigt mån om att skall finnas kvar för t.ex. när vi gjorde den här gymparken som Bernt sade. Vi hade verkligen trevligt tillsammans, det där att få arbeta i lag är en lycka. Om vi tar ännu mycket som försiggår som talko, som t.ex. Zion-kyrkan där nästan allt arbete som blir utfört görs på talko. Det är ju en pastor som är avlönad till vissa delar. Men för övrigt så är det talko. T.ex. när ungdomarna från 11 år och uppåt samlas på fredagskvällarna i Zion, de är cirka 15–20 inskrivna. Men nu har de ju inte kunnat samlas allihopa på grund av Corona men i varje fall. Det är frivilliga som driver det också och söndagsskolverksamheten som är där på söndagarna när corona inte har hindrat det är också människor som ställer upp frivilligt. Det här är något vi skall fortsätta med och bygga vidare på.
Gun-Viol Willfors (17:24): Lostugoföreningen brukar ordna påskbrasa varje påsk. Förstås så har det ju inte varit något med den här pandemin. Tidigare har det varit några år då det inte gått att bränna överhuvudtaget. Vi har haft många brasor, lotterier, kaffebjudning, servering. Det har varit mycket folk som köpt korv, lotter och sånt.
Dennis Rönngård (17:51): Ni har ju en sak här i Överpurmo som långa tider varit ett turistutflyktsmål och som jag förstått har blivit ännu mera besökt under coronatider och det är nämligen Lostenen. Vad säger vi om det?
Bernt Willfors (18:05): När pandemin kom, som vi inte hade beställt, då började folk färdas till Lostenen. Det var, får man säga, bil vid bil. De kom och for på lördagar och söndagar. Från slutet av april och maj månad då var jag och frun gående dit och då var det redan 1 000 namn i häftet. Sedan var det hela sommaren och även på vintern, fast det var så mycket snö, har folk färdats dit.
Rabbe Ede (18:42): Bernt brukar säga, om de tar ett och annat av oss men Lostenen kan de inte ta.
Lotta Häggblom (18:52): Så har vi Utterleden som startar här, vi har också en jättebra simstrand vid Nars. Vi har vår motionsslinga men vi har skidspår på vintern, det startar också vid utegymmet som vi har gjort på talko.
Dennis Rönngård (19:14): Verkligen roligt att höra att talkoandan funkar och att det finns så mycket här i Överpurmo. Jag brukar fråga här i podden att om nån vill flytta just hit, hur övertygar ni dem flytta hit?
Gun-Viol Willfors (19:27): Inte måste man övertygas om det.
Dennis Rönngård (19:30): Det är just det jag menar efter allt positivt som kommit fram.
Gun-Viol Willfors (19:33): Man vill ju bara flytta hit, det är ju bara så.
Dennis Rönngård (19:36): Det verkar som det är väldigt nöjt och glatt folk här i Överpurmo. Jag måste säga att jag trivs riktigt bra i det här sällskapet. Finns det något som ni eventuellt inte är så nöjda med?
Rabbe Ede (19:49): Naturligtvis skulle det vara en fördel om vi skulle ha mera service. Men samtidigt är vi så förståndiga att vi vet att det inte finns reella möjligheter att vi ska kunna få all service på nära håll utan det finns för lite folk att det skall bära sig så att säga med olika typer av service. Vi accepterar att bo här och väljer att resa in till servicen.
Gun-Viol Willfors (20:19): En sak som jag har tänkt på är att vi är lite anonyma, det står inga vägskyltar någonstans att vi kommer till Överpurmo, Vilobacka eller någonting. Något sådant skulle det kunna finnas i alla fall. Det finns ju i Lillby, Purmo, Bennäs, Edsevö och allt världens, men Överpurmo står inte på några vägskyltar. Det skulle jag efterlysa för det är ju ändå lite av Finlands Texas, det är ändå så pass stort.
Dennis Rönngård (20:54): Avslutningsvis, tiden rinner iväg när man har roligt, hur ser ni på Överpurmo i framtiden om låt oss säga 5–15 år?
Rabbe Ede (21:04): Jag för min del målar inte upp en bild av att Överpurmo ska vara ett väldigt stort centrum, det gör jag absolut inte. Men jag tror nog att vi framöver också kommer att uppleva att nära naturen-boendet på en sådan plats kommer att ha ett värde framöver också.
André Östman (21:25): Jag kan bara säga att jag bodde 48–49 år i storstan Södertälje-Stockholm och det var en sådan härlig känsla att komma tillbaka till landet, jag är ju född och uppvuxen i Purmo. Men det att komma tillbaka hit till landet, tystnaden och naturen, det skall mycket till för att få mig att flytta härifrån.
Gun-Viol Willfors (21:50): I och med dagens teknik har det blivit mera populärt att jobba hemifrån så tror jag att man kan lättare bo på landet. Man kanske får sina matvaror hemkörda, det är ju också en service som man kan dra nytta av på landet. Man kan bo bra ändå.
Bernt Willfors (22:14): Jag har börjat finna mig i det, jag har varit så länge här så nog ska det här gå ännu. Nog är det roligt när jag far en lördags- eller söndagsmorgon, säger åt Gunnel att nu hoppar vi i bilen och kör längs bilskogsvägar. Vi ser ibland någon älg och till och med skogsrenar. Det är lugnt och fridfullt.
Lotta Häggblom (22:43): Någon storstad vill vi ju inte ha av Överpurmo. Vi uppskattar naturen, lugnet, tryggheten och tystnaden, att lyssna på tystnaden är väldigt underskattat.
Katta Svenfelt (22:57): Tack. Det var intressant, tack till Överpurmogänget.
Dennis Rönngård (23:02): Och stort tack till alla byaentusiaster från alla andra byar i Pedersöre som velat dela med sig av sig själva och sin vardag i Pedersörepodden ända sen i höstas.
Katta Svenfelt (23:13): Stort tack från mig också, och ett tack till dej flygande reportern som nött upp en bil på sina uppdrag (skratt) men gott folk nu har det blivit dags för nyheter.
Pedersöre uutiset:
Dennis Rönngård (23:33): Planläggningssektionen har godkänt programmet för deltagande och bedömning, PDB för delgeneralplanen för Purmo vindkraftpark. Dokumentet beskriver hur planläggningen går till, tidtabell och vem som berörs. PDB innehåller också målsättningar och beskriver områdets omfattning.PDB läggs till påseende med programmet för miljökonsekvensbedömning senare i vår. Då blir det också informationsmöte för allmänheten.
Katta Svenfelt (24:03): Kaavoitusjaosto on hyväksynyt Purmon tuulivoimapuistn osayleiskaavan osallistumis ja arviointisuunnitelman OAS. Kysseessä on asiakirja jossa kerrotaan kaavoitusprosessin vaiheista, aikatulusta ja tahoista.
OAS asetetaan nähtäville kevään aikana. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin ja silloin järjestetään myös keskustelutilaisuus.
Dennis Rönngård (24:32): Och nu över till info gällande pandemibegränsningar. Begränsningarna fortsätter men lindras i maj. Offentliga och allmänna sammankomster inomhus och i avgränsade områden utomhus med högst 20 inbjudna personer. Dock ska detta ordnas under förutsättningar att man kan trygga säkerheten.
Beslutet är i kraft till den 16 maj. Lievennyksista huolimatta rajoitukset jatkuvat. Yleisiin kokouksiin saa kokontua enintään kaksikymmentä henkilöa edellyttäen etta turvallisuutta voidaan noudattaa. Määräys on voimassa 16.4 saakka.
Kattas Svenfelt (25:12): Ännu mera pandeminyheter. Spridningen har lugnat ner sig i Österbotten. Österbotten är nu på basnivån och Österbottens samordningsgrupp vill framföra ett tack till befolkningen för att det lugnat ner sig. Österbotten har senast varit på basnivå i september 2020. Förlängning av rekommendation att använda munskydd förlängs till den 30 juni. Koronaviruksen eteneminen och rauhoittunut Pohjanmaalla. Koronakoordinointiryhmä kiittää väestöä virustilanteen rauhoittumisesta alueella mutta muistuttaa että suu ja nenäsuojan suositus jatkuu kesäkuun loppuun.
Dennis Rönngård (25:57): Nu kan du titta in i nya skolan i Bennäs. Laaja arkitekter har gjort en animationsfilm som visar hur skolan kommer att se ut inuti. Du kan se filmen på kommunens webbplats, i kommunens Yuotubekanal, Instagram eller Facebook. Den nya skolan har iget namn ännu så därför utlyser vi en namntävling – föreslå ett namn och skicka ditt förslag till respons@pedersore.fi senast den sista maj.
Katta Svenfelt (26:24): Kurkkaa Pännäisiin rakennettavaan uuteen kouluun. Laaja arkitehdit joka suunnittelee uutta koulua ovat tehneet animaatiovideon jossa voidaan tutustua koulun sisätiloihin. Voit katsoa videota Pedersören kunnan socialisen median kanavilta. Ja nyt koululle pitää löytää sopivaa nimeä, auta meitä ja kerro oma nimiehdotuksesi koululle. Lähetä ehdotuksesi sähköpostiosoitteeseen palaute@pedersore.fi toukokuun aikana.
Och nu är kandidatlistorna till kommunalvalet klara. Valet ordnas ju söndagen den 13 juni: SFP ställer upp med 47 kandidater, KD har 42, SDP 12 och de gröna har en kandidat. Hela listan finns på kommunens webplats.
Dennis Rönngård (27:19): Puolueet ovat jättäneet ehdokaslistansa kolmastoistapäivä kesäkuuta järjestettäviin kunnallisvaaleihin. RKP on nimennyt 47 ehdokasta, Kristillisdemokraateilla och 42 ehdokasta, SDP:llä 12 ja vihreiden listalla löytyy yksi ehdokas. Kunnan verkkosivuilta löytyy kaikki ehdokkaat.
Katta Svenfelt (27:45): He va nyheitre he tå.
Dennis Rönngård (27:49):Ja he var e, å vet du vad som händer på söndag?
Katta Svenfelt (27:53): Absolut jag köper två kassar med penséer och kruka med rosa rosor.
Dennis Rönngård (27:59): Jasså, då det va din aktivitet på söndag, vet du int om att det är morsdag?
Kattas Svenfelt (28:03): Jaa he var ju jyst he morsdag. Mamma och svärmor får alltid penseer på morsdag, en mångårig tradition. Ja å så får ju mormor Astrid en rosa ros till sin grav. Då vet man att det är morsdag.
Har ni nå traditioner kring din familjs morsdag?
Dennis Rönngård (28:18): Jo, vi firar förstås min sons mamma där hemma och så blir det besök till svärmor och till min mamma såklart så det blir nog en liten turné på söndag.
Katta Svenfelt (28:34): Ja, det är en turne dag, morsdag
Och det låter ju jättemysigt, och så skickar vi väl en hälsning till alla mammor från oss också. Kram och grattis på morsdagen.
Dennis Rönngård (28:45): Absolut, heja heja alla mammor, mommosar och fammosar.
Kan man säg så? (skratt)
Katta Svenfelt (28:52): Allt sagt med kärlek är rätt. Vet du nästa podd den 21.5 är den sista nu under vårterminen. Men den blir desto mer spännande. Ni får en sommarhälsning av Stefan vår kommundirektör och Pontus kommer och berättar om ett häftigt evenemang, lite nyheter och mycket mysig musik. Ett riktigt snart är det sommarprogram här i podden.
Dennis Rönngård (29:21): Näin on todellinen kesäohjelma kahdeskymmenesensimmäinen päivä toukokuuta ja siihen asti kuulemiin ja heippa.
Katta Svenfelt (29:29): Tack för oss ha det gott. Hej hej.