Ajankohtaista Pedersörepodden, jakso 19
10.9.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, jakso 19

Pedersörepodden avaa syyskautensa.

Juontajien Katta Svenfeltin ja Dennis Rönngårdin seurassa muistelemme mennyttä kesää.

He kertovat myös Kulttuuritalo Axin elokuussa ja syyskuussa järjestämisistä tapahtumista, Pedfest & Uteliv -tapahtumista.

Sen lisäksi uutisia kunnalta.

Ähtäväläinen Joel Sundkvist on jakson musikaalinen vieras.

Kuuntele podcastia tästä

Pedersörepodden 10.9.2021, tekstivastine

Katta Svenfelt och Dennis Rönngård (0:13): Välkomna till Pedersörepodden.

Dennis Rönngård (0:15): (skrattar) Nu är vi nog på hugget då vi redan pratar i mun på varandra

Katta Svenfelt (0:20): Ja du säg int annat, men nu tar vi på nytt.

Hjärtligt välkomna till Pedersörepodden, tervetuloa poddamaan koko syksy jouluun asti tullaan taas joka toinen perjantai kertomaan uutisia ja aivan ihania vieraita tulee tänne studioon.

Dennis Rönngård (0:38): Också från min sida hjärtligt välkomna alla våra kära poddlyssnare, vi har faktiskt riktigt längtat efter att få greppa mikrofonerna och dyka ner i Pedersöres nyheter och snackisar. Varannan fredag kommer vi med vårt prat och vi finns ju också på Youtube och på kommunens hemsida där hittar du också hela podden ord för ord i textformat ifall du vill kolla upp vad var det de sa riktigt (skratt).

Katta Svenfelt (1:08): Och vi vars prat ni kan kolla upp heter Dennis Rönngård och Katta Svenfelt. Under hösten kommer vi att ha många spännande teman som ni får veta mera om i slutet av dagens podd. Så häng med så får ni veta mer.

Dennis Rönngård (1:25): På tal om att veta mer så vill jag veta mer om din sommar Katta, hur har den varit?

Katta Svenfelt (1:31): Kan beskrivas med två ord, annorlunda och gipsad. Vi har haft både inom familjen och i vår vänkrets onödigt mycket olyckor och egentligen är jag glad att denna sommar börjar lida mot sitt slut. Men visst har vi haft roligt också, varma dagar mycket bad med barnbarnen och andra barn som din Wilmer till exempel som jag hade en riktig vattenvolleyfajt med. Hur det gick får falla i glömska (skratt).

Och du då Dennis du har ju fått spela inför publik till och med, hur var det?

Dennis Rönngård (2:13): Jajjamen. Har fått fara ut på många trevliga uppträdanden denna sommar. Om nu aldrig riktigt som en vanlig sommar. Men det blev betydligt bättre än jag vågade tro i våras när sommarens kalender var så gott som tom ännu. Och annars har sommaren varit riktigt skön också. Fantastiskt väder i juni och juli och vi har haft mycket kvalitetstid med familjen.

Katta Svenfelt (2:39): Det har ju hänt annat spännande denna sommar också, som till exempel Pedfesten, berätta mera du Dennis som var med.

Dennis Rönngård (2:48): Yes, Pedfesten som ordnades i augusti var ett helt nytt evenemang som vi på Kulturhuset Ax arrangerade. Ett cykelevenemang för hela familjen som nu premiäråret ordnades i Purmo. Vår tanke är att detta ska bli årligen återkommande men på olika ställen i Pedersöre. Kanske Esse nästa år? En cirka 15 km lång sträcka cyklades med roliga och intressanta stopp längs vägen. Ca 90 deltagare var med. En stor eloge till de Purmoföreningar som var med, utan deras insats skulle inte detta evenemang ha varit möjligt att ordna. Ida Lillqvist var en spindel i nätet och här ska ni få höra en kort intervju med henne från just evenemangsdagen den 14: e augusti när Pedfest gick av stapeln.

Ida Lillqvist (3:36): Jag heter Ida Lillqvist och är ordförande för Purmo UF. Jag har haft hand om kontakterna till föreningarna, vem vill vara med för vi har jättemånga föreningar här i Purmo. En del har ställt upp och velat vara med så vi har sju föreningar som är med och är ute på sträckan.

Jag har också planerat maten. Vi kör med street foodstyle så vi har lite hot dog, vi har nachotallrik och så har vi våfflor med spännande höstiga toppings med äppelkompott och lite glass. Så har vi Folkhälsan som har en smoothiecykel. När du cyklat dit får du fortfarande cykla för att få trampa din smoothie.

Dennis Rönngård (4:19): Hur viktigt är föreningslivet här i Pedersöre?

Ida Lillqvist (4:23): Föreningslivet är nog mycket viktigt, rolig sammanhållning för byarna och för Purmo som by. Men överlag i hela Pedersöre är nog föreningslivet starkt

Dennis (4:36): Som du sa är det ju många föreningar som är med och ordnar detta evenemang.

Ida Lillqvist (4:40): Vi har allt härifrån Nederpurmo till Lillby och Nordanå.

Dennis (4:48): Hur många hot dogs har ni förberett. Vi har ju cirka 90 cyklister.

Ida Lillqvist (4:53): Vi har som maxgräns 100 och så har vi lite över det. Vi har nog så att alla skall få och är det någon som är jättehungrig så får de en till. Det är så många stopp med mat så jag tror att alla är mätta och belåtna när de kommer tillbaka.

Katta Svenfelt (5:14): Låter ju så mysigt, nu får vi bara hoppas att framtiden ger oss mera frihet, mera fester och evenemang och mindre gips. Men vet du en som har framtiden för sig är nog killen vi ska lyssna på som näst, berätta mera du som känner honom.

Dennis Rönngård (5:32): Yes, Joel Sundqvist från Esse. Jag har haft förmånen att jobba med honom några gånger nu och vi har även inplanerat att samarbete här inom kort. Här ska ni få lyssna på hans senaste singel ”Your kind of lovin”

Joel Sundqvist ”Your kind of lovin”

Musik 5:47 – 8:53

Dennis Rönngård (8:54): Här kommer era nyheter, tässä uutiset.

Katta Svenfelt (9:01): Pedersöre bostäder skall bygga tio nya hyreslägenheter i Överesse. Byggstaten sker i slutet av oktober. Kungsängens radhus omfattar två radhus med sex respektive fyra lägenheter. Radhusen byggs på en tomt mellan Essegården och Baptistkyrkan intill Nådjärvvägen. Radhusen beräknas stå klara i september eller oktober nästa år.

Pedersöre bostäder rakentaa kymmenen vuokrahuoneiston rivitalon Yli-ähtävälle. Rakennustyöt on tarkitus aloittaa lokakuun loppupuolella. Kungsängen rivitalokokonaisuuteen kuluu kaksi rivitaloa, yhdessä kuusi asuntoa ja toisessa neljä. Rivitalojen on tarkoitus olla muuttovalmiita ensi syksyllä.

Dennis Rönngård (9:50): Pedersöre fullmäktige har inlett den nya mandatperioden och utsett medlemmar till förtroendeorganen. Svenska folkpartiets Niklas Sjöskog har valts till ordförande för kommunfullmäktige och svenska folkpartiets Johanna Holmäng är ordförande för kommunstyrelsen.

Fullmäktige har också utsett en ny kommunstyrelse för två år framåt. 

Pedersören kunnan valtuusto kokoontui kuudestoista päivä elokuuta kokouksessa tehtiin pääasiassa henkilövalintoja. Niklas Sjöskog RKP valittiin kunnan valtuuston puheenjohtajaksi ja Johanna Holmäng RKP valittiin kunnan hallituksen puheenjohtajaksi. Kokouksessa valittiin myös kunnanhallitus kahdeksi vuodeksi.

Katta Svenfelt (10:34): Kommunfullmäktige har också godkänt budgetramarna för 2022. Det beräknade överskottet för nästa år blir ca 0,7 miljoner euro.

–V i räknar med att ha bra flytkraft nästa år. Förutsättningarna är bra. Men det hinner förstås ändra säger kommundirektör Stefan Svenfors.

Kommunstyrelsen håller budgetseminarium den 17–18 november medan kommunfullmäktige slår fast budgeten den 7 december.

Kunnanvaltuusto on jo ehtinyt hyväksyä ensi vuoden talousarviokehys. Ensi vuoden arvioitu ylijäämä on noin 0,7 miljoonaa euroa. Laskemme että kunnan taloudellinen kantokyky tulee olemaan vakaa, edellytykset siihen ovat hyvät. Mutta tilanne voi tietysti muuttua, sanoo kunnanjohtaja Stefan Svenfors.

Dennis Rönngård (11:30): Kållby hem och skolaförening har byggt en niohåls frisbeegolfbana i terrängen intill Kållby skola. Banan ska invigas med ett jippo vid skolan den 16 september. Och i Lepplax har byaföreningen i sin tur placerat ut fem frisbeegolfkorgar längs skidspåret vid Lepplax skola. Så ut och testa frisbeegolf nu bara i nya miljöer.

Katta Svenfelt (11:53): Frisbeegolfratojen valikoima kasvaa Pedersöressä. Kolpissa koti ja kouluyhdistys on rakentanut 9 väyläisen radan koulun vireen ja rataa vihitään virallisesti käyttöön 16 päivä syyskuuta. Toinen uutuusrata sijaitsee Leplaxissa. Kyläyhdistys on asnetanut viisi frisbeegolf kotia koulualueelta lähtevän hiihtoladun varrelle. Nyt kokeilemaan vaan.

Dennis Rönngård (12:23): Det var nyheterna och de slutade ju så sportigt och uteaktivitetsbetonat så vi fortsätter i samma anda, över till ett reportage från Uteliv evenemanget som gick av stapeln förra helgen i Lappfors. Här ska ni få träffa idrottssekreterare Pontus Backlund som summerar årets upplaga av Uteliv.

Pontus Backlund (12:42): Det var ju andra året vi ordnade Uteliv i år. Vi mer än dubblerade allt jämfört med första året. Vi hade jättemycket besökare, vi hade många workshopdeltagare och många utställare. Så det var ett riktigt lyckat evenemang. Vi räknar med att tillsammans så var det över 130 personer som deltog i någon typ av workshop eller program under dagen. Sedan hade vi närmare 30 utställare på plats och mycket folk på plats som bara droppade in och kollade vad vi erbjöd på området.

Dennis Rönngård (13:30): Var det några speciella workshopar som drog jättemycket folk och som man märkte att det här ville folk vara med på?

Pontus Backlund (13:38): Precis som i fjol var den här paddlingen väldigt populär och de drog fulla grupper båda våra paddlingworkshopar. Och sen så faktiskt svampplockning med Tora Barkar och Katarina Barkar drog också fulla grupper. Vi tömde Lappforsskogarna på svamp helt enkelt.

Uteliv verkar nog vara rätt i tiden i dagens coronasamhälle, folk kan umgås utomhus väldigt tryggt och säkert. Vi såg också att evenemanget lockade folk i alla åldrar för vi hade mycket aktiviteter för barn som drog många barnfamiljer till området. Äldsta deltagaren i workshop var runt 80 år. Folk i alla åldrar trivdes i Lappfors i lördags.

Dennis Rönngård (14:38): Folk trivdes minsann på kvällen också. Senare på kvällen avslutades evenemanget med en efterfest. Berätta lite om den, den var häftig vid Bockabron.

Pontus Backlund (14:49): Precis som ifjol var efterfesten pricken över i:et för dagen. Och vi fick vädret med oss igen, solen sken och vinden hade mojnat. Vi hade en jättetrevlig kväll vid Bockabron med tre rätters middag ute under bar himmel, faktiskt en jättefin och trevlig kväll.

Dennis Rönngård (15:15): Hur ser vi, kan vi fråga här, på framtiden när det gäller Uteliv? Är vi tillbaka nästa år?

Pontus Backlund (15:23): Absolut! Som sagt, vi dubblerade allting i år. Nu får vi smida planerna för vårt tredje år med Uteliv 2022. Absolut är vi tillbaka, ännu större och ännu bättre.

Katta Svenfelt (15:40): Vilket härligt evenemang men nu över till det vi lovade i början av podden, nämligen våra teman i kommande poddar, varannan fredag ända fram till jul kommer vi att ha olika teman ni kommer att få möta poddpratare som berättar om sig själva och mycket mer. Dennis berätta vad har vi klurat ihop för teman?

Dennis Rönngård (16:03): Det ska jag med glädje.

Poddpratarna kommer att ha följande teman. Syksyn aikana meillä on vieraat ja eri teemat. Den 24/9 Hemvändarna, Takaisinmuutajat en poddpratare berättar om hur det var att flytta tillbaks till Pedersöre efter vistelse på annan ort.

Sedan den 8/10 kommer en nybyggare, uudisrakentaja det vill säga vi pratar kring hur det är att bygga i kommunen och vi ger er tips från byggnadsavdelningen och så får ni träffa just en nybyggare som nu bygger sitt hem i Pedersöre.

Katta Svenfelt (16:40): Spännande, sedan den 22/10 blir det tema invandrarna, maahanmuuttajat poddprat av en ny Pedersörebo får komma till tals om hur man trivs i en helt ny miljö i ett nytt land med allt vad det innebär.

Som näst den 05/11 blir det då seniorerna, seniorit om boende, aktiviteter och vilka förväntningar man kan ha som åldring.

Den 19/11 kommer framtidens Pedersörebor det vill säga ungdomarna, nuoriso med sitt poddprat. Och sist men inte minst programmet med barnens, lasten Pedersöre som tema den 3/12.

Och som sista tema är det ju förstås, julpodd den 17/12, siis jouluohjelma seitsemästoista joulukuuta.

Dennis Rönngård (17:34): Vilken härlig poddsäsong denna höst blir.

Kattas Svenfelt (17:38): Säg int annat och nu är det bara för oss att tacka dej som lyssnade och så hörs vi igen den 24/9 men hjälp he ju mammas födelsedag. (skratt)

Dennis Rönngård (17:51): Va roligt då väntar vi på din mammas födelsedag tills vi poddar nästa gång, ett riktigt kalasprogram med andra ord. Tavataan kahden viikon kuluttua taas.

Katta Svenfelt (18:02): Tack och hej från Pedersörepodden.