Ajankohtaista Pedersörepodden, jakso 29
11.2.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, jakso 29

Tuoreessa podcastjaksossa vierailemme IF PP:n laskettelukeskuksessa Bergö, joka sijaitsee Edsevössä. Kaksi talkootyöntekijää, Lasse ja Andreas, kertovat laskettelumäen tarjonnasta ja toivottavat kaikki tervetulleeksi laskettelemaan ja hiihtämään Bergölle. Myös kaksi pulkkamäkeä löytyy, toinen niistä on tosi jyrkkä.

Uutisten lisäksi Katta ja Dennis kertoo tulevista tapahtumista

Jakson tekstivastine löytyy alta.

Kuuntele tästä

Pedersörepodden 11.2.2022, tekstivastine

Dennis Rönngård (0:10): Här kommer en färsk Pedersörepodd med allt du behöver veta, nyheter, va ere nu tå, reportage från Pedersöres egna slalomcenter Bergö och allmänt svammel av oss, dina alldeles egna poddare.

Katta Svenfelt (0:24): Hoppsan va du e på hugget idag (skratt)

Dennis Rönngård (0:26): Näin on, todella hyvä fiilis päällä tänään.

Katta Svenfelt (0:28): Upeeta sitt mennään. Pedersörepodden sinun korvassa taas ja tänään tietysti uutisia, va ere nu tå elikkä tapahtumia ja vierailu Bergöössä ja teidän luotsit ovat minä, Katta Svenfelt, ja hyvänä kakkosena Dennis Rönngård.

Dennis Rönngård (0:45): Va tå kakkonen? (skratt)

Katta Svenfelt (0:49): Ja naastans ska du ju vara (skratt)

Men hör du silvermedaljören, nu är ju OS igång har du kollat nå?

Dennis Rönngård (0:56): Int nå alls.. Bara korta klipp i nyhetssammanfattningar.

Katta Svenfelt (1:02): Måste nog erkänna att jag har inte kollat nå heller, precis som dig bara sammandragen i sportnyheterna men inte live. Kan inte riktigt förklara varför men så är det bara denna gång.Tycker att sommarspelen är intressantare.

Dennis Rönngård (1:19): Tänk precis så är det med mig också, men he e ju int första gången e kommer fram att du och jag tänker ganska lika. (Skratt)

Men nu har vi vinter och vinter-OS och Bergö är i toppskick för de som vill njuta av vintern.

Katta Svenfelt (1:35): Vet du annars hur många slalombackar det finns i Finland?

Jo du i Finland finns ca 100 skid- och slalomcenter. De största och högsta finns ju såklart i norra delen av landet, men det finns faktiskt ett 60-tal som är i mellersta och södra Finland. Och så har vi ju vårt egna Bergö här i Pedersöre och dit ska podden ta dej nu för att träffa två eldsjälar som berättar och drar juttuna om Bergö. Häng med.

Dennis Rönngård (2:05): Som ni har hört tidigare så är slalom och Bergöbacken tema för dagens poddavsnitt och nu har jag kommit just till Bergöbacken och här har jag en intervju med två eldsjälar vid Bergö, nämligen Lasse Hagnäs och Andreas Karlström.

Jag tänkte börja med att fråga lite om Pedersörepojkarna som är ju en otroligt gammal förening.

Lasse, hur gammal är föreningen?

Lasse Hagnäs (2:31): Jag har inga exakta uppgifter men jag skulle säga ungefär kring 1909. Troligen blev föreningen bildad då, ombildad från kanske Pedersöre Ungdomsförening eller vad det tidigare eventuellt hade hetat. Men från 1909 blev det en sportförening.

Dennis Rönngård (2:54): Har ni någon koll på när slalom blev aktuellt här vid Bergö, det var kanske inte i början av 1900-talet utan det kom kanske lite senare.

Lasse Hagnäs (3:02): Jag vet inte riktigt när det började men på det här som i dagens läge är en (ganska brant) pulkbacke blev det börjat med att vi hade så att man åkte utför och det blev byggt en lift som tog upp dem till ett fundament som ännu finns här utanför. Där åkte de ner, dit det blev lagt några halmbalar varefter pojkarna började slå kullerbyttor där. Jag blev haj och tänkte på de egna killarna, som också slog (kullerbyttor) där, och de bryter ju inte nacken mer än en gång. Det blev väl slut med det och vi började sikta på en större backe hit på egen mark.

Där blev det så småningom att vi började bygga upp en hög av elstolpar som är nästan lika hög som i dagens läge. Men det var gjort av elstolpar och i dagens läge är det borta och ersatt av jord. Och i samband med jordfyllnaden blev det problem då det var någon som hittade på att anmäla oss för att vi hade kört hit material som var olämpligt. Det var väl någon som till och med illvilligt hade kört hit det. Det blev anmält till miljönämnden till att börja med varefter det blev polisanmälan. Det orsakade oss problem i tre år och efter det så försvann myndigheterna och polisen med svansen mellan benen men någon ersättning har vi inte fått än idag.

Men i dag har vi byggt en ny hall som var tänkt att användas för någonting annat. Men idag är den full med slalomskor, slalomskidor, snowboards och dylikt.

Dennis Rönngård (5:28): Vi var just faktiskt med Andreas och kollade på sortimentet som ni har här och ni har verkligen ett brett sortiment med skor, skidor och stavar i alla storlekar. Berätta lite Andreas, vad kostar det att hyra utrustning och vad kostar liftkortet per dag?

Andreas Karlström (5:45): Liftkortet kostar 12 euro per dag och hyrning av utrustning kostar 15 euro. Sedan har vi om man bara vill hyra hjälm ett pris på fyra euro. Och om man t.ex. har slalomskor och vill hyra skidor så kostar det åtta euro. Utrustningen som vi har här är riktigt bra, vi har slalomskidor från 80 cm upp till 180 cm. Det är av nyare carvingmodell som vi har. Slalomskor finns från storlek 25 till 47. Det finns utbud över ett brett område.

Därtill har föreningen ett 20-tal snowboards och skor mellan storlek 32 och 44. Så det finns bra med utrustning för alla som vill komma hit och åka.

Dennis Rönngård (6:47): Berätta gärna lite om när man kan åka slalom här vid Bergö. När har ni öppet?

Andreas Karlström (6:53): Vi har öppet på veckosluten, lördag-söndag mellan 12–16. Under sportlovsveckan har vi öppet varje dag mellan 12–16. Det är de tiderna som gäller och så länge snön räcker på våren, säsongen börjar från nyår.

Dennis Rönngård (7:17): Om vi frågar lite om förra årets säsong, hur många dagar hade ni då öppet totalt?

Lasse Karlström (7:23): Vi hade öppet 22 olika dagar förra året och om man tänker på talkofolket så skulle vi behöva vara sju personer varje dag vi har öppet. Det är ju enkel matematik att räkna ut att det blir över 200 personer som engagerade.

Dennis Rönngård (7:48): Nu ledde du mig rakt in på det jag tänkte fråga som följande, nämligen om talko. Hur stort gäng är ni som driver det här stället? Jag kan förstå att det verkligen behövs mycket folk för att få den verksamheten att fungera.

Lasse Karlström (8:02): Om vi tar vad vi är totalt rör det sig nog om cirka 15 men av dessa är det kanske 5–6 som är väldigt aktiva och de som är efter det är inte så aktiva utan de kommer cirka 2–4 gånger. De som är väldigt aktiva kan nog komma till och med 20 gånger.

Andreas Karlström (8:35): Vi har ju en Facebook-sida där det framgår priserna för hyrning etc. och vad som händer vid Bergö. Facebook-sidan hittas när man söker på Bergöbacken i Edsevö. Dessutom annonserar vi i ÖT:s minneslista inför varje helg om när vi har öppet här i backen.

Liftsystemen som vi har här består av två liftar. Vi har en bandlift och en vajerlift. Bandliften är ju enkel att förstå sig på, vi har ett trafikljus där nere. Vid grönt ljus är det fritt fram att fara upp och så väntar man på nästa gröna ljus så vi får lagom avstånd i liften

Vajerliften är ju en vajerlift med pinnar i som man håller fast sig vid och där är det enkelt att förstå sig på att man far upp i den.

Vi har en stor parkering här uppe vid Bergöbacken. Där är det viktigt att alla bilar parkerar enligt anvisningar. Vi försöker ha en person uppe som visar hur de skall parkera så att vi får dit så många bilar som möjligt. Förra vintern var det väldigt populärt att åka här, vi hade som mest 50–70 bilar här på parkeringen och då är det faktiskt mycket och då måste alla bilar parkera korrekt så att alla slipper att åka iväg sedan med egen bil.

Dennis Rönngård (10:27): Nu har vi pratat om slalom men man kan ju också åka vanlig längdskidåkning här i Bergö. Visst är det så, Lasse?

Lasse Hagnäs (10:34): Jo, där vid ladan här uppe kan man starta och åka längs elljusspåret. Om man kör runt backen längs elljusspåret och kommer till motionslådan så kan man svänga tillbaka eller åka över vägen och komma in på Trollskogsspåret som vi kallar det. Det blir inte något mycket längre utan man kommer ihop med det normala spåret på nytt och man kommer hit därifrån man startade.

Detta är gjort för att föräldrar som är med barn hit och inte orkar (”övlar”) stå i backen och titta hela dagen kan ha skidor med och skida längs spåret. De kan också ta med någon yngre person för att åka genom Trollskogen är ju lite exceptionellt och kul.

Dennis Rönngård (11:38): Man kan åka slalom, man kan åka vanlig längdskidåkning och så har ni ännu någonting och vad är det?

Lasse Hagnäs (11:45): Man kan säga att det är en pulkbacke och det är i den brantaste där allting började med att åka (”ränna”). Men i dagens läge är det enbart en pulkbacke, det var en och den är ganska brant. Då finns det vid andra sidan av den här backen ett område längst bort som är ganska flackt. Men det är också avsett för pulkåkning men det är som sagt flackt. Där kan man då välja om man vill ha brant eller långsamt.

Dennis Rönngård (12:30): Vi har pratat mycket om vad man kan göra här vintertid. Men har ni någon verksamhet sommartid här vid Bergö, vad kan man hitta på då?

Lasse Hagnäs (12:39): Vi har cykling och vi har under den senaste sommaren gjort en väldigt omfattande bana för att cykla i terräng. Det finns en grupp som är väldigt aktiv med det och det är planerat att vi ska också kunna köra längs det även på vintern. Vi hade anhållit om att få en sådan grej men det lyckades inte men kanske nästa gång.

Dennis Rönngård (13:21): Ni hade öppet 22 dagar förra året och vi ska hoppas att det blir minst lika många gånger det här året. Sedan har jag hört rykte om att på sportlovet, som så småningom närmar sig, är det lite rabatterat pris. Stämmer det och kan ni berätta lite mera om det i så fall?

Andreas Karlström (13:39): Det är faktiskt så att under sportlovsveckans vardagar har vi sponsorerat pris. Istället för 12 euro för liftkort så kostar det nio euro. Det gynnar alla i regionen som vill åka flera dagar under sportlovet. De som sponsorerar biljetterna framgår vid biljettförsäljningen vid Sportstugan.

Dennis Rönngård (14:04): Avslutningsvis, har ni någonting som ni vill hälsa åt Pedersörepoddens lyssnare?

Andreas Karlström (14:10): Vi hoppas att den här säsongen blir lika bra som förra säsongen som var en riktig rekordsäsong. Vi hoppas på bra väder och att snön håller sig kvar ända till april. Så får vi se om det blir rekord även i år. Välkomna ut till Bergö.

Dennis Rönngård (14:32): Så var det dags för nyheter.

Pedersöres byggnadstillsyn har tagit i bruk Lupapiste den 1.2.

Lupapiste är en webbaserad tjänst som gör det möjligt att sköta tillståndsärenden elektroniskt. Man kan söka om tillstånd i olika byggnadsärenden, som bygglov, undantagslov, avgörande av planeringsbehov och åtgärdstillstånd. Enkelt att sköta elektroniskt i stället för att lämna in handlingar i pappersformat. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt. Mer info om tjänsten finns på Lupapistes och kommunens hemsidor.

Katta Svenfelt (15:10): Pedersören rakennusvalvonta otti lupapisteen käyttöön 1. päivä helmikuuta. Lupapiste on verkkopalvelu, joka mahdollistaa kuntalaisille lupa-asioiden sähköisen hoitamisen. Lupapisteessä voi hakea erillaisia lupia, niinkuin esimerkiksi rakennuslupia, poikkeuslupia, toimenpidelupia ja niin edelleen. Palvelu on auki vuorokauden ympäri. Lisätietoja Lupapisteen sekä kunnan kotosivuilta.

Dennis Rönngård (15:41): Utbildningsdirektör Rolf Sundqvist föreslår att stängningen av Sundby skola tidigareläggs med ett år och förverkligas redan i vår när läsåret avslutas. Orsaken är att eleverna blir så få så Sundqvist bedömer att det inte längre är möjligt att fortsätta verksamheten. Nämnden tar ställning till förslaget den 23 februari.

Katta Svenfelt (16:04): Opetusjohtaja Rolf Sundqvist ehdottaa ett Sundby skolan lakkauttamista aikaistetaan vuodella ja toteutetaan jo keväällä kun lukuvuosi päättyy. Syynä on se että oppilasmäärä vähenee sen verran, että Sundqvist arvioi, ettei toimintaa ole enää mahdollista. Lautakunta päättää asiasta 23. helmikuuta.

Dennis Rönngård (16:27): Utkastet till Ytteresse delgeneralplan är framlagt till påseende ännu. Man kan kommentera utkastet fram till den 13.2.2022

Luonnos Ala-Ähtävän osayleiskaavaksi on julkisesti nähtävillä 13. helmikuuta saakka. Luonnoksesta saa esittää kommenteja.

Katta Svenfelt (16:50): Så är det dags att söka sommarjobb i Pedersöre för skolungdomar och studerande födda 2007 eller tidigare. Sommarjobb i 4 veckor antingen juni eller juli. Vi har öppnat ansökningsblanketten och tar emot din ansökan fram till den 28 februari kl 17.00 Blanketten finns på kommunen hemsida.

Dessutom lottas sommarjobbare ut till föreningar med verksamhet i Pedersöre. Senast skall förening som vill vara med i utlottningen skicka in en fritt formulerad ansökan till Pedersöre kommun, kommunstyrelsen PB 1 68911 Pedersöre eller till registraturen(a)pedersore.fi

Dennis Rönngård (17:39): Pedersören kunta palkkaa kesä ja heinäkuussa koululaisia ja opiskelijoita erilaisiin tehtäviin neljän viikon ajaksi. Hakuaika päättyy 28. helmikuuta kello 17. Kesätyö voi hakea sähköisellä lomakkeella joka löytyy kunnan verkkosivulta.

Katta Svenfelt (18:00): Vi söker rektor till Pedersöre gymnasium och en biträdande rektor till Sursik skola. Båda tjänsterna tillsätts tillsvidare från och med 1.8.2022. Ansökan via Kuntarekry senast den 21.2 kl 15.00.

I Kuntarekry hittar du även uppgifter om övriga lediga lärarjobb.

Det var våra nyheter och va ere nu tå?

PLING PLING

Dennis Rönngård (18:27): Va ere nu tå? Ere nu tå (skratt).

Katta Svenfelt (18:32): Vi börjar med några aktuella MI-kurser.

KRISPSYKOLOGI. Kursen fokuserar på teori och praktik kring akuta traumarelaterade stressreaktioner, närmare bestämt grunderna i psykotraumatologi och stressfysiologi i det akuta skedet efter en kris, samt de meningsfulla stressreaktionerna och traumans bio-psyko-sociala inverkan på människan i det akuta skedet. Kursledare: Ann-Charlotte Kjerulf.
Fredag 11.2.2022 kl. 16:00–19. Anmälan och mera info på MI:s hemsida
.

Dennis Rönngård (19:12): Målarworkshop tillsammans med Camilla Forsén-Ström. Du får möjligheten att måla i akryl under en lördagsworkshop tillsammans med Camilla utgående från eget favoritfoto. Du får handledning i processen att med ett fotografi som inspiration förvandla ett kärt minne till målning i några tydliga steg. Ta med: akrylfärg, penslar, målarduk eller pannå plus valfri bild/foto. Det finns möjlighet att boka lunch, meddelas skilt till de som anmäler sig. Lördag 12.2.2022 kl. 10:00–15:00 i Kulturhuset Ax. Pris 20,00 €.


Katta Svenfelt (19:50): Kurs i tovning. Kom med på denna kurs och tova ett personligt sittunderlag eller en tavla av äkta ull! Vi våttovar ullen och gör dessutom ett dekorativt läderomtag till sittunderlaget. Du kan också välja att göra en vacker tavla av tovad ull. Efter anmälan sänds en faktura på 15 € för materialkostnaderna till deltagarna. 
Kursledare: Marie-Louise Thylin.

Tisdag 22.2.2022 kl. 18:00–21:00
. Arrangör Pedersöre MI. Kostnad 10,00 €. Plats: Sursik. 

Så bra och hör ni gå in på MI:s hemsida eller bläddra i katalogen och anmäl er.

Dennis Rönngård (20:33): Biblioteket i Purmo har en utställning med Hanna och Mathias Nystrands skulpturer och teckningar. Utställningen finns att se hela februari månad och i galleri Bruno i Bennäs kan ni se verk av Gunvor Sarelin-Sjöblom.

Katta Svenfelt (20:47): He va he.

Dennis Rönngård (20:48): He va he

Tänk nu två år senare så släpps coronarestriktionerna och vi skall försöka hitta tillbaks på något sätt, det börjar röra på sig med evenemang och annat, tänk då alla vill ta igen de två år vi suttit i nån sorts bubbla då blir det nog som ett universellt kosläpp. Undrar hur länge det tar innan samhället går tillbaks till det som vi för två år sedan trodde var normalt och att det alltid skulle vara så. Ser framemot kosläppet, hur ser du på det?

Katta Svenfelt (21:29): Dähär koddo kommer nog att vara lite försiktig ännu känns det som. Tänk att man vänjer sig med restriktioner och order att inte göra så osv. Som sagt kommer att se tiden an och vara försiktig ännu en tid, med mig själv, familj och andra i åtanke. Fisilort kanske (skratt) men hördu till nåt helt annat nu förde fisilort ordet in mig på andra tankar än kosläpp (skratt), jag börja tänka på roliga dialektord. Då jag var liten och man skida och skida omkull förstås så sa man att man "gubba". Jag undrar vartifrån det ordet kommer och om man misslyckades med något så "huuda" man.

Dennis Rönngård (22:22): Jyst så, nå isåfall har jag nog gubba och huuda så e räcker och blir över. (skratt)

Katta Svenfelt (22:28): Om någon vet varför det heter gubba då man skidar omkull och att man huda då det misslyckas eller ska vi säg tå he gar som vanligt så mejla oss och släng gärna in mer roliga utryck så får vi röra om i Pedesi språklåådo.

Dennis Rönngård (22:50): Det sku va kul, så skicka in endera till katta.svenfelt(a)pedersore.fi

Katta Svenfelt (22:58): Eller till dennis.ronngard(a)pedersore.fi och till samma adresser kan även ni i föreningar skicka in kommande evenemang så puffar vi för dessa i (pling pling)

Va ere nu tå?

Dennis Rönngård (23:13): Sidubara nu var du snabb med va ere nu tå klocko vår.

Katta Svenfelt (23:17): Jo sidu fastän man är glad passionär så finns e naa kvick ryckninga ännu (skratt).

Dennis Rönngård (23:24): Nästa podd va tycker du vi ska säga om den?

Katta Svenfelt (23:28): Vi kan ju säga att det nya poddavsnittet släpps till vår och er stora glädje den 25 februari och då är det inför sportlovet så vi har sportlovstema, bara en sån sak.

Dennis Rönngård (23:40): Seuraava Pedersöre podden 25. helmikuuta ja teemana hiihtoloma, joten oikein hyvää päivänjatkoa sinulle ja kohta tavataan taas.

Katta Svenfelt (23:50): Ha det gott hörni så hörs vi snart igen. Hejdå hejdå. Heippa.