Ajankohtaista Pedersörepodden, jakso 30
25.2.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, jakso 30

Ensi viikolla Pedersören koululaiset viettävät ansaittua hiihtolomaa ja Pedersörepodden on hengessä mukana jo etukäteen. Nuoriso-ohjaaja Ann-Margret Hjulfors vierailee studiossa ja kertoo kunnan tarjoamasta hiihtolomaohjelmasta. Luvassa muun muassa talvikalastuspäivä Lappforsissa, ratsastuspäiviä Purmossa, teatteriesitys ja lautapelitapaaminen Kulttuuritalo Axissa sekä elokuvamaratoni Löviksellä.

Tuttuun tapaan podcast tarjoaa kuuntelijoilleen uutisia ja muita tapahtumavinkkejä.

Podcastin tekstivastine löytyy alta.

Kuuntele tuorein jakso tästä

Pedersörepodden 25.2.2022, tekstivastine

Dennis Rönngård (0:11): Gomorron, god dag, god kväll eller god natt här är Pedersörepodden beroende på när ni lyssnar. 

Katta Svenfelt (0:18): (Skratt). Så är det, du är så välkommen med, när än du har tid att lyssna på podden som nu ger dej det mycket digna sportlovsprogrammet, så häng med oss. 

Dennis Rönngård (0:29): Pedersörepodden tarjoaa tänään hiihtoloman koko ohjelmaa, joten pysy mukana, niin tiedät mitä tapahtuu. Tervetuloa mukaan! 

Katta Svenfelt (0:38): Sportlov, vad betyder det för dig detta år? 

Dennis Rönngård (0:41): Det är faktiskt ännu i dag när vi spelar in lite osäkert, jag får göra en cliffhanger av det, det vill säga du kan inte missa nästa avsnitt för då berättar hur det blev. Vi har ju under många år sökt oss söderut på sportlov och haft riktigt strandliv med sand mellan tårna, kan hända det blir det också i år men.. Kan också bli norrut. Osäkert ännu. 

Katta Svenfelt (1:04): Så i år. Kanske ni har bra glid under skidorna eller sportlov på sandstrand och då tror jag att ni får ta till den världberömda Kiisks baralandssmörjo (skratt). 

Dennis Rönngård (1:16): Hahaha. Jåå har hört om den men undrar nog om den finns på marknaden nå mer för den lär ju ha nå år på nacken så kan nog vara svårt att hitt baralandssmörjo. (skratt) 

Katta Svenfelt (1:26): Säkert kan he bli liti prackot men vänt nu... kanske i Essi vid Pallens där lär ju allt finnas kanke till och med baralandssmörjo. Men vet du kära poddlyssnare, i dag tänkte vi svänga om lite på uppställningen av podden eftersom vi har så mycket om sportlovet så behöver det ju vara kvar i ditt minne inför lovet. Så eftersom Kiisks baralandssmörjo inte är nån nyhet längre så tar vi nyare nyheter i stället. Nyheter – Uutiset. 

Dennis Rönngård (2:08): Och vi börjar med att torsdagen den 24 februari stängdes stamväg 68 i Edsevö av mellan Granholmsbrinken och anslutningen till riksväg 8. Orsaken är att ett en ny viadukt ska byggas till Holmvägen. Trafiken leds förbi byggplatsen via Hotellvägen norr om området. Även cykel- och gångtrafik flyttas till en tillfällig rutt. Till hotellet tar man sig genom att köra via servicestationen från anslutningen till riksväg 8. Trafiken dirigeras med skyltning.  

Kantatie suljettiin torstaina 24. helmikuuta kun Holmtien alikulkusillan kohdalle tehdään uusi risteyssilta. Kantatie 68 on suljettu Granholmintörmän ja valtatatie 8 liitymän välillä. 

Liikeenne ohjataan työmaa alueen ohi pohjoisesta Hotellitien kautta. Myös pyöräily ja jalankulkuliikenne siirretään väliaikaisesti. Kulku hotellille tapahtuu huoltoaseman suunnalta. Kiertotiereiteille on opastusta paikan päällä. 

Katta Svenfelt (3:20): Språkbadsskola en ny möjlighet för Edsevö. Gör Edsevö skola till en språkbadskola på finska för elever från hela Pedersöre med start läsåret 2025–26. Det föreslår arbetsgruppen som utreder hur Pedersöre ska hantera det sviktande elevunderlaget i den svenska skolan i Edsevö. 

"Språkbad är en möjlighet att hålla i gång och utveckla verksamheten", utbildningsdirektör Rolf Sundqvist. Om nämnden ställde sig positiv kommer även kommunstyrelsen att ta upp ärendet. Den finska skolan skulle enligt planerna fortsätta sin verksamhet som vanligt. 

Kielikylpykoulu on uusi mahdollisuus Edsevössä. Tehkää Edsevö skolasta suomenkielinen kielikylpykoulu Pedersören ruotsinkielisille koululaisille, näin ehdottaa työryhmä, joka selvittää mitä Pedersören tulisi tehdä pienenevälle oppilaspohjalle Edsevön ruotsinkielisessä koulussa. 

"Kielikylpy on mahdollisuus pitää koulukiinteistön toimintaa käynnissä ja kehittää sitä”, sanoo opetusjohtaja Rolf Sundqvist. Karkea suunnitelma ja alustava aikataulu on jo olemassa siitä, miten voitaisiin edetä. 

Dennis Rönngård (4:41): Ladda ner Pedersöre-appen i din telefon. 

Nu har vi lanserat appen, en mobilapplikation som gör det enkelt för dej att bära kommunen i din ficka. Appen erbjuder genvägar till nyheter och evenemang, lediga bostadstomter och hyresbostäder. Via appen kan du skicka feedback, göra felanmälningar, där finns även idrottbyråns bokningskalender och på sikt ska även en webbshop öppnas. Vi kommer också att utveckla aktivitetskartan med olika besöksobjekt men redan nu finns idrottsplatser och några sevärdheter inprickade samt en del annan service. Appen är ett kommunalt samarbetsprojekt som finansieras av finansministeriet. Du laddar ner appen i din smarttelefon, sök på "Pedersöre-appen”. 

Katta Svenfelt (5:34): Lataa Pedersöre-sovellus puhelimeesi. Olemme julkaisseet mobiilisovelluksen, Pedersöre-sovelluksen jonka avulla voit kätevästi seurata kunnan asioita älypuhelimessa. Pedersöre-sovellus tarjoaa sinulle oikotien kunnan uutisiin ja ajankohtaisiin tapahtumiin. Sovelluksessa voit etsiä vapaita asuintontteja antaa palautetta, sekä etsiä vuokra-asuntoja ja voit tehdä paikkakohtaisen virheilmoituksen. 

Sovelluksesta löytyy myöskin liikuntatoimiston ajanvarauskalenteri ja verkkokauppa toimintoa kehitetään. Sovellus on valtiovarainministeriön rahoittama kuntien yhteistyöhanke. Lataa Pedersöre sovellus puhelimeesi, hae nimillä "Pedersöre-appen”. 

Det var våra nyheter och jag vill rikta ett tack till Malin, kommunens informatör, som ger oss aktuella nyheter till varje podd. Tack Malin! 

Kiitos Malin uutisista joka poddiin. 

Dennis Rönngård (6:45): Tack även från min sida. Då var det ju det här med sportlovsprogrammet, ett digert sådant men vet du jag kollade upp sportlovets historia och redan på 1920-talet så var Grankulla samskola den första skolan i Finland att ordna sportlov och på 1933 blev det sportlov för alla skolor i vårt land.  

Katta Svenfelt (7:03): Härligt, visst var ju loven mumma då man gick i skolan. Hur var det riktigt med lillkillen som fick frågan vad är bäst med skolan? 

Dennis Rönngård (7:20): Bäst med skolan är sommarlov och sportlov (skratt). 

Katta Svenfelt (7:28): Så var det, så här har ni något riktigt bra nämligen sportlovsprogrammet. 

Dennis Rönngård (7:37): Som ni har hört tidigare så kommer vi att presentera sportlovsprogrammet och nu är det dags och med mig så har jag Ann-Margret Hjulfors, ungdomsledare på Pedersöre kommun. Välkommen med i Pedersörepodden. 

Ann-Margret Hjulfors (7:48): Tackar, tackar. 

Dennis Rönngård (7:49): Och nu är det dags att presentera programmet. 

Ann-Margret Hjulfors (7:54): Ja. Vi startar redan i dag, fredag 25.2. 

Pilkfiska lake 25.2 kl. 18-21 i Lappfors (samling vid vildmarkscenter).  

Ett tillfälle för alla åldrar ung som vuxen att pröva på att pilka lake. Deltagaravgift 10 € och där ingår guidning och all utrusning för pilkfisket. Obligatorisk förhandsanmälan Mattias Kanckos. 

Så går vi till måndag 28.2. 

Vinterfiskedag vid Vilttorpet kl. 10-14  

En hel dag med vinterfiske vid Vilttorpet i Lövö för barn och ungdomar i åldern 10-16 år, yngre i sällskap med föräldrar. 

Deltagaravgift: 10 € betalas kontant på plats och inkluderar guidning samt all utrustning som behövs för fisket (spön, beten, osv).  

Samma dag så är det riddag vid stall Vestergård i Purmo kl. 10-15. 

Riddagen är för dig som går i åk 4-6. Du får både rida och hjälpa till med skötseln av hästarna. Ta med egen skyddsutrustning om du har. 

Avgiften är 45 €/person, kontant betalning på plats (lunch och mellanmål ingår). 

Även samma dag så har vi sportlovsklättring vid Sportis klockan 10-15. Kom och testa på klättring på sportlovet. Under 1 1/2 timme får du klättra med en erfaren instruktör. Du kan vara nybörjare eller ha tidigare erfarenhet. Tillfället passar för alla. 

Avgiften är 10 euro per person och kontant betalning på plats. 

Tisdag 1.3: 

Baka fastlagsbullar. Kom och baka smarriga fastlagsbullar tillsammans med Carro. Avgiften är 15 €/person, kontant betalning på plats. 

Tid och plats: 1.3 kl. 10-12 i Lövis. 

Och på tisdag så har vi även brädspelsträff kl. 13-15 i kulturhuset Ax i samlingsrummet. Avgiften är fem euro per person och betalas kontant på plats. 

Onsdag 2.3 ordnas det igen en vinterfiskedag i Lappfors kl. 10-14. Samling vid vildmarkscentret. En hel dag med vinterfiske för barn och ungdomar i åldern 10-16. Yngre i sällskap med förälder. Arrangör, Essnature i samarbete med Pedersöre ungdomsbyrå. 

Och precis som på måndag ordnas på onsdag: Riddag vid stall Vestergård i Purmo kl. 10-15. 

På onsdag ordnas även filmmaraton vid Lövis 2.3. Kom med på filmmaraton och kolla film hela dagen. Ta med något mjukt och skönt att sitta på och något gott att smaska på.  

Avgiften är 15 €/person, kontant betalning på plats. Lunch ingår i priset.   

Och så går vi till fredag 4.3: Teater Vit. Följ med på en visuell och lekfull resa i Rynkels och Lurvis vita värld, där varje dag är den andra lik. 

Lämplig från 3 år och uppåt (OBS! barn under skolåldern deltar i vuxet sällskap. Tid: kl. 10:00. Plats: Kulturhuset Ax. Längd: ca 45min.  

Ingen avgift men obligatorisk förhandsbokning till kulturbyran@pedersore.fi 

Aktiviteter som pågår under hela veckan: 

Bibliotekets vinterutställning. 

Biblioteket vill gärna ha vinterteckningar att pryda väggarna med. Kom in och rita en teckning hos oss så skapar vi en utställning tillsammans! 

Skidstugan i Lappfors. Under hela vecka 9 är skidstugan öppen enligt föjande: 

Måndag-fredag kl 9:00-21:00 Lördag-söndag kl 9:00-17:00.  

Servering vid Lappfors vildmarkcenter 5-6.3. 

Det finns servering mellan kl. 11:00-17:00 med t.ex. kaffe, saft, våfflor mm på lördag och söndag.  

Arrangör: Lappfors marthaförening  

Bergö slalombacke och kaffestuga håller öppet hela sportlovsveckan, lördag 26.2 - söndag 6.3.2022 kl. 12:00-16:00 

Tack vare våra sponsorer, så är liftkortpriset 9 €/person under perioden måndag 28.2 - fredag 4.3.2022. 

På lördagen och söndagen är liftkortpriset 12 €/person. Slalom- och snowboardutrustning finns även att hyra.  

Tider för allmänheten i Esse Elektro-Kraft Arena, LKI Arena och AW-arenan finns på webadressen: https://pedersore.timle.fi/  

Dennis Rönngård (12:57): Tusen tack, det va ett maffigt program. Och de här programmet så har lågstadieeleverna redan fått i skolorna. Programmet så hittas även på kommunens hemsida. www.pedersore.fi under evenemang, samt på Kultur och fritidfliken på hemsidan under lovprogram. Så passa på och njut av sportlovsprogrammet, nu blir det nyheter. 

Katta: Svenfelt (13:20): Jag håller med, passa på att njut av sportlovet nu. 

Ja koko hiihtoloman ohjelma löytyy tietysti kotisivuiltamme. 

Dennis Rönngård (13:31): Och i.o.m att barn och unga är i fokus på sportlovet har de också fått välja musik till dagens program. 

Träffade några trevliga ungdomar här vi biblioteket i Bennäs. Frågade av dem vad de skulle vilja hör i Pedersörepodden. Det första förslaget va en raplåt som nu kanske inte riktigt skulle passa in i vår sändning men andra förslaget som kom tror jag passar åt alla våra lyssnare. Både yngre och äldre. 

ED SHEERAN – SHIVERS (14:01 – 17:25) 

Katta Svenfelt (17:26): Kiitos musiikista, hyvä valinta.  

Nu blir det aktiva dagar framöver och har du inte sportlov eller är i målgruppen för just det så bjuder ju Pedersöre på annat också för att förgylla din tid med, så nu... 

Pling pling. 

Dennis Rönngård (17:44): Va ere nu tå? 

Katta Svenfelt (17:45): Ja var är det nu tå?? (skratt). 

Våren i Pedersöre. Våren är biolog Mattias Kanckos favoritårstid och på denna föreläsning får du följa med vårens framfart från de allra första vårtecknen i slutet av januari tills sommaren tar vid i början av juni.  

Vackra bilder och korta filmsnuttar varvas med intressanta anekdoter och historier från naturen i Pedersöre där du bl.a. får höra allt om björnen Brutus bravader i Esse- och Purmoskogarna och följa med på tjäderspel i Bennäs.  
Måndag 7.3.2022 kl. 18:30-20:30 vid Sursik. Pris 15,00 € anmäl dej till Pedersöre MI. 
Dennis Rönngård (18:39): Sashiko- och borobroderier. På den här kursen får du vara kreativ, för här finns inga begränsningar och färdiga mönster. Vi broderar japanska stygn som är enkla och naiva. Du kan brodera på olika tyger eller kläder som t.ex. jeans, linne, fotografier, stickade och tovade produkter. Du kan även brodera för att dölja fläckar och hål på textilier. Vad det blir avgör du själv. Vi broderar med bomullsgarner i avvikande färg. Till kursen tar du med tygbitar, nålar, sax, textilier, virkgarn, moulinégarn och pärlgarn.  

8.3.2022 kl. 18:00 - 20:30. Pris 10,00 €. Plats: Sursik. Anmäl dig till MI. 

Katta Svenfelt (19:31) Och en fin gäst kommer. Elaine Eksvärd fick en taskig start i livet, men med medvetna val så fick hon en riktigt bra fortsättning. Vi får träffa personen bakom den kända retorikern och följa med på en krokig resa som ger både skratt, sorg och hopp. 

Hon delar med sig av vikten att se personer för vad de gjort, inte för de titlar de biologiskt fått som t.ex. ”pappa”. Att hitta en egensnickrad pappa i himlen när hon sagt upp kontakten med förövaren på jorden. Att ha levande änglar i detta liv som en lågstadielärare, en mentor och krigarmamma. Förklaringen bakom framgångssagor som hennes storsäljande retorikböcker och sociala kampanjer för att brottsäkra varenda förskola i Sverige. Måndag 14.3.2022 kl. 19:00-20:30. Pris 25,00 €, plats Esse skola. Köp biljett via Pedersöre MI. 

Dennis Rönngård ((20:40): Och ännu lite om Galleri Bruno i Kulturhuset AX, i mars månad kan ni se tavlor av en som jag känner ganska bra nämligen min poddkollega Katta Svenfelt. 

Alltså hur många tavlor har du där? 

Katta Svenfelt (20:52): Vågar jag säga nåjåå, över 30 tavlor i olika storlek, tekniker och stilar. Så kul men samtidigt lite spännande för man hänger ju upp sig själv på nåt sätt (skratt), det ska nog va stark trådar. Nä, det är nog bara en ynnest att få ställa ut, så är det. Så jag passar på och säger, kom till galleri Bruno i mars. 

Dennis Rönngård (21:25): Jag håller med och ”He va he”..  

Katta Svenfelt (21:30): Vi fick int nå respons på våra dialekt ord gubba och huda så vi får väl säg att vi både gubba och huda på he (skratt) men vetdu jag börja fundera på om det finns dialektord som är så lokala så att man det kallas en sak i Esse och samma sak kallas nåt annat i Purmo och ännu nåt annat i gamla Pedersöre. Tror du att dialektord kan ha så snäva gränser. 

Dennis Rönngård (22:02) Jag har nog ingen aning men jag märker att du har nog riktigt snöa in på det här med dialektord, som int e sku räck med snön vi redan har (skratt). 

Katta Svenfelt (22:12): Sch...... Nu ska jag dikta åt dej. Snön som kom den försvinner i vår. Men dialekten vi har den består och består (skratt). 

Dennis Rönngård (22:24): Tack för det, jag förstår jag förstår (skratt). 

Katta Svenfelt (22:29): Ska vi ge ut en diktbok? 

Dennis Rönngård (22:31): He var no tunnan skrift he (skratt). 

Katta Svenfelt (22:38): Tycker väl med diktase vårt att he börjar vara dags att sätta pillit pussiin. 

Dennis Rönngård (22:43): Pillit pussiin (skratt). 

Katta Svenfelt (22:45): Ja, så säger man på finska då man börjar vara klar för dagen. 

Dennis Rönngård (22:50): Jamen, då gör vi så, pillit pussiin ja tavataan taas 11. päivä maaliskuuta ja silloin jääurheilua teemana    

Katta Svenfelt (22:57): Ny podd den 11 mars med tema issporter, för att Finland tog OS-guld i hockey. Grattis och heja Finland! 

Dennis Rönngård (23:07): Grattis, och ha ett fint sportlov allihopa! Hej då.