Pedersörepodden, jakso 40
Energiasäästöstä puhutaan vähän joka paikassa ja myös Pedersörepoddenin tuoreessa jaksossa teemana on juuri energiansäästö. Herrfors-yhtiön käyttöpäällikkö Henrik Snellman antaa konkreettisia neuvoja siitä, miten me kuluttajina voimme säästää energiaa kotona. Kunnan tekninen johtaja Yvonne Liljedahl-Lund kertoo kunnan energiansäästöohjelmasta ja -toimenpideistä.
Podcastin juontajat ovat Katta Svenfelt ja Dennis Rönngård.
Voit kuunnella tuoreen podcastjakson alla olevasta soittimesta. Jakson tekstivastine löytyy myös alta.
Kuuntele tästä
Pedersörepodden, tekstivastine 25.11 2022
Dennis Rönngård (0:12): Pedersörepodden och poddarna Katta och Dennis önskar dej välkommen.
Katta Svenfelt (0:16): Tervetuloa Pedersörepoddeniin. Taas samat kasvot ja äänet. Tänään teemana on energia. Sehän on ajankohtaista, siitä puhutaan vähän joka paikassa ja nyt täälläkin.
Dennis Rönngård (0:29): Ja så är det, i dag pratar vi om energi som ju är extra aktuellt. Hur sparar vi bäst, hur kan vi påverka vår elförbrukning? Vi har gäster som vet mer om inte allt till och med.
Katta Svenfelt (0:42): Dessutom har vi ju Pedersörenyheter, va ere nu tå och lite annat gott och blandat. Uutiset, tapahtumat ja vähän muuta joten pysy kuulolla.
Dennis Rönngård (0:53): Gott och blandat, sa du he?
Katta Svenfelt (0:56): Jepp, som livet gott och blandat fast ibland kan man ju hitta en riktigt sur karamell också, men inte i podden (skratt) för här är det fakta och kul.
Dennis Rönngård (1:06): Och snart är det jul, hörd du jag rimma (skratt).
Katta Svenfelt (1:12): Ja du begåvade människa, vad vore livet utan rim och humor fast det behövs fakta och nyheter också så här är de: Pedersörenyheter, seuraavana uutiset.
Dennis Rönngård (1:26): Vinterns talkojobbare bjuds på kaffe, korv och diskussion.
Kommunen bjuder alla talkojobbare som drar upp skidspåren och vallar rinkarna i Pedersöre till en träff vid Bergö skidstuga den 7 december kl 18.30.
Vi vill visa vår uppskattning, samtidigt har talkojobbarna möjlighet att diskutera med varandra och utbyta erfarenheter. Anmäl ditt deltagande senast den 5 december till idrottssekreterare Pontus Backlund.
Katta Svenfelt (1:56): Kunta kutsuu kaikki hiihtolatujen ja jääkaukaloiiden ylläpitävä talkoolaiset tapaamiseen Bergön laskettelumajalle 7 joulukuuta kello 18.30. Kunta tarjoaa makkaraa ja kahvia. Haluamme osoittaa kiitollisuutemme kaikilla vapaaehtoisille jotka huolehtivat hiihtolatujen ja jääkaukaloiden kunnosta. Ilmoita osallistumisesi Pontus Backlundille.
Dennis Rönngård (2:24): Och skatteprocenten i Pedersöre blir oförändrad, kommunfullmäktige fastställde skattesatsen på sitt senaste möte. Kommunfullmäktige gjorde inte heller några förändringar i fastighetsskatten. Fullmäktige godkände också tilläggsbudgeten för 2022 och höjde tomtpriserna med ca 2 procent för 2023.
Katta Svenfelt (2:44): Valtuusto päätti että Pedersören tuloprosentti pysyy ennallaan, valtuusto ei myöskään tehnyt muutoksia kiinteistöveroprosenteihin. Kunnanvaltuusto hyväksyi myöskin vuoden 2022 lisätalousarvion ja päätti tonttihintoja korotetaan kahdella prosentilla vuodelle 2023.
Och kommunen fortsätter att gallra skog i Sandsund för att skapa mera parkliknande områden. Gallringen sker med tanke på skogsbeståndets bästa och på basis av önskemål från boende i området. En ny ska som dykt upp är att invånare vill att vi skapar bättre förutsättningar för solpaneler, säger kommunträdgårdsmästare Hans Björklund. Du kan se aktuella områden på kommunens webbplats.
Dennis Rönngård (3:36): Kunta jatkaa metsän harvennusta Sandsundissa, Harvennus tehdään metsän parasta ajatellen ja alueella asuvien toiveiden huomioon ottaen. Uutena seikkana on noussut esille että asukkaat haluavat meidän luova paremmat olosuhteet aurinkopaneeleille sanoo Hans Björklund. Verkosta löydät ajankohtaiset alueet.
Katta Svenfelt (4:03): Där var nyheterna och nu över till en aktualitet, nämligen energi.
Seuraavana puhutaan energiasta ja nimenomaan energiasäästövinkkeja Herrfors edustaja kertoo lisää, kooste suomeksi vinkeistä haastettelun lopussa.
Dennis Rönngård (4:19): Nu har Pedersörepodden fått besök av Henrik Snellman från Herrfors som ska berätta lite för oss hur man kan spara in på el och kostnader som har just med elförbrukningen att göra. Välkommen med i podden!
Henrik Snellman (4:34): Tack så mycket!
Dennis Rönngård (4:35): Det här är ett stort ämne och ett väldigt aktuellt ämne. Var tycker du vi riktigt ska börja? Ska vi börja med den stora boven när det gäller elförbrukningen.
Henrik Snellman (4:47): Det finns ju många sätt att spara el och energi på. Och uppvärmning är ju största boven eller energislukaren. Då beror det förstås på vilken typ av uppvärmning man har, om man värmer med elvärme, fjärrvärme, jord/bergvärme eller något annat som olja eller flis.
Energi sparar man i vilket fall som helst men el inte nödvändigtvis om man har t.ex. fjärrvärme. Men en temperatursänkning ger det bästa energisparandet. En grads sänkning ger cirka fem procent inbesparade energikostnader.
Övrigt i hushållet som gäller själva byggnaden så kan man se om man har otäta (”glisa”) fönster eller dörrar, förnya tätningslisterna. Och i sovrum och rum som inte används så ofta kan man några grader kallare. Och när man vädrar snabbt och effektivt med korsdrag smiter det inte ut så mycket värme. Och förstås elda i en eldstad om man har en sådan.
En annan stor energislukare är varmvatten och dusch, speciellt duschen om man står där länge förbrukar mycket varmvatten och det kostar. Om man vill spara duschar man lite kortare tid och stänger av kranen när man tvålar in sig.
Bastun är en annan stor energiförbrukare men den behöver man inte värma upp till 100 grader när man ska bada bastu utan 60–80 grader men det är lite individuellt vad man vill ha. Bada flera per gång, hela familjen tillsammans, då förbrukar det kortare tid el.
Med tvätt- och diskmaskiner lönar det sig att tvätta fulla maskiner. Om det finns ekoprogram skall man använda det och torkning av tvätt om möjligt utomhus. Vintertid kan det vara energieffektivare att använda en energisnål torktumlare än att torka tvätten inomhus.
Dennis Rönngård (7:06): Om vi går över till matlagningen, där finns det säkert flera olika sätt att spara in på elen och energin.
Henrik Snellman (7:15): Jo, det finns nog olika förslag att spara energi där också. T.ex. när man lagar mat så kan man göra större satser mat på samma gång så att man bara har att värma upp senare. T.ex. då man kokar potatis eller rotfrukter behöver man inte koka i 18–20 minuter utan det räcker med en kortare tid och sedan låta potatisen stå efter värmen i vattnet på plattan.
När man lagar någonting i ugnen, använd varmluftsugn för att göra fler rätter på samma gång. Då sparar man också energi. Och om man vill vara riktigt noggrann kan man förkoka vatten i vattenkokaren. Men de som har induktionsspisar så är det lika snabbt med sådana spisar att värma upp vatten.
Om vi går över till belysning, lamporna är en komponent som drar ganska mycket el också. Speciellt om man har gamla glödlampor. Det lönar sig nog att byta ut till energisnåla LED-lampor. Speciellt utomhusbelysning är det bra att ha som led. Om man tänker på inomhus så värmer ju lamporna upp lite också, om man har ett eluppvärmt hus kommer ju värmen från lamporna till godo. Men det är i alla fall bra att släcka onödig belysning och kanske ha lite mindre julbelysning än normalt.
Dennis Rönngård (8:53): Julen är ju på kommande så det kan vi alla tänka på att vi behöver kanske inte ha jättemycket julbelysning på i vartenda fönster.
Något som har blivit vanligare är ju det här med elbilar. Finns det något tips som du kan ge när det gäller dem? När ska man ladda dem?
Henrik Snellman (9:12): Elbilar har ju blivit betydligt vanligare nu och bästa är att ladda över natten så har man fulladdad bil följande dag och kan ladda följande natt igen. Lika är det med bilar med motorvärmare där man ska undvika ha i motorvärmaren för länge. Och så kan man tänka på den hälsosamma sidan av det också, cykla gärna. Det är hälsosamt och miljövänligt.
Angående elektroniken så kan man stänga av apparater som inte används, t.ex. dra ur telefonladdaren och när du köper nya apparater så kan man välja energieffektiva apparater.
Dennis Rönngård (9:57): Kan du Henrik ge några exempel på de här vanliga apparaterna som vi har i hushållen, hur mycket ström drar de riktigt?
Henrik Snellman (10:06): Det är olika på olika apparater förstås. T.ex. en smarttelefon så kan man för en kWh ladda varje dag i sex månader. Jämfört med att man brygger kaffe så 8–10 gånger kan du brygga kaffe för en kWh. Om man är en bakande typ av sig och gräddar en blåbärspaj i 40 min går det cirka en kWh. Bland ungdomar är det speciellt populärt att surfa på nätet med laptoppen, det räcker till ungefär 35–40 timmars surfande på nätet. Och t.ex. tv:n, beroende på hur stor tv man har, kan du se på 5–7 timmar för en kWh.
Dennis Rönngård (10:58): Det här var ganska intressant för det här har jag inte tänkt på, du kan alltså ladda din smarttelefon varenda dag i sex månader för samma elförbrukning som det far när du gräddar en blåbärspaj i 40 min. Uppfattade jag det rätt?
Henrik Snellman (11:12): Du uppfattade precis rätt.
Dennis Rönngård (11:15): Jasså, det var faktiskt intressant. Med andra ord, det här med att ladda telefonen tar inte mycket (energi).
Henrik Snellman (11:21): Nej, inte jämfört med mycket annat. Man behöver inte vara rädd för att ladda telefonen, det är alltid bra att ha fulladdad telefon.
Dennis Rönngård (11:28): Hur är det, visst finns det något sätt, ni har ju på Herrfors så att era kunder kan kontrollera sin förbrukning. Det har frun talat om där hemma. Hur går man till väga då?
Henrik Snellman (11:40): Vi har via vår hemsida så att man kan kontrollera sin elförbrukning. Adressen är www.herrfors.fi och därifrån fortsätter man till en balk uppe på sidan där det står Mina sidor och kontrollera elförbrukningen. För att logga in och komma till rätt mätare och få sina egna förbrukningsuppgifter så på elfakturan finns det förbrukningsplatsnummer och kundnummer. Det är de uppgifterna som behövs för att logga in på den här tjänsten.
Dennis Rönngård (12:15): De här uppgifterna finns på elfakturan, visst var det så.
Henrik Snellman (12:18): De finns på elfakturan, förbrukningsplatsnummer och kundnummer.
Dennis Rönngård (12:24): Super! Tusen tack Henrik för att du ville vara med i Pedersörepodden.
Henrik Snellman (12:28): Tack för att jag fick komma med.
Katta Svenfelt (12:30): Kiitos tästä Henrik ja tässä kooste :
Elikkä kodin lämpö vie tietysti paljon energiaa mutta jos alennat sisälämmön yhdellä asteella niin säästät 5c% joka näkyy laskussa.
Muista katsoa että ikkunat ovat tiiviit ja jos ei niin laita uudet tiivisteet.
Ja tietysti jos sinulla on mahdollisuus käyttää polttopuita niin säästät.
Suihku vie paljon energiaa joten lyhyempi aika suihkussa ja alempi vesilämpö, ja muista laittaa vesihana kiinni sen ajan kun laitat saippuaa.
Sauna ei tarvitse olla 100 astetta 60–80 riittää ja koko perhe saunoo yhdessä.
Pesu ja tiskikone käytetään vaan kuin koneet ovat täynnä pestävää tai tiskattavaa.
Pesun on hyvä kuivattaa sisä- tai ulkotiloissa, ja jos kuivausrumpua käytetään tietysti ekotoiminolla.
Sähköautot ladataan yöllä ja moottorilämmittimet katsotaan että he eivät olevat päällä turhan pitkään.
Ja tietysti lopuksi stand by toiminnot pois jos he ei ovat käytössä.
Tässä olivat helpot säästöniksit.
Och en annan som kan spara är ingen mindre än Yvonne Liljedahl-Lund vår tekniska chef som skall berätta om på vilket sätt kommunen redan nu försökt dra ner på energikostnaderna.
Yvonne Liljedahl-Lund (14:10): Vi började egentligen direkt efter semestern när vi återkom i jobb, då började vi diskutera på tekniska avdelningen att det här är något vi måste börja fundera på. Vi satte oss ner och diskuterade det här vid ett antal tillfällen och funderade över var vi egentligen kan göra någonting som gör skillnad, när man faktiskt sparar någonting. Sådant som vi lyfte fram direkt är ju förstås vägbelysningen, där kan man få direkt påverkan på elförbrukningen. Då gick vi igenom vad vi har för belysningstider på våra områden, egentligen har vi haft i stort sett samma belysningstider. De släcktes 22.30 och då hade vi en tanke att de i regel skulle släckas 22.00 i hela kommunen förutom vissa områden där vi måste ha lite längre belysningstid.
Vi diskuterade även Centrumvägen i Kållby som inte är en kommunalgata utan det är statens väg så där lyser det hela natten och det är kommunen som betalar den elen. Där diskuterade vi också om vi har några möjligheter att påverka till den delen. Vi tog kontakt med de som är ansvariga för den här sidan av de statliga vägarna. Där kom vi fram till att vi kan ta det här beslutet i kommunen eftersom det är en sådan typ av väg som det är men vi måste även ta i beaktande refuger och avsmalningar som ju kan vara en riskfaktor då man tänker att det är mopeder och trafik sent på natten. Där har vi ännu inte tagit beslut om belysningstider men tekniska nämnden kommer i sitt decembermöte ta upp saken och då går vi troligtvis utifrån att 00.30–06.00 skulle belysningen vara släckt. Då räknar vi med att trafiken också är borta ur Kållby centrum.
Om vi går vidare till belysningen kring kommunens fastigheter diskuterade vi det också väldigt ingående och där förkortade vi också belysningstiderna en del. Vid daghem, förskolor, eftis har vi haft en belysningstid fram till 21.00 men den tog vi ned med en timme till 20.00. Då är Hoppetossan undantaget eftersom man håller nattöppet och där lyser det som förut. Skolorna har en 45 minuter kortare belysningstid och släcks i regel 21.15 och under lördag och söndag är det ingen belysning. Belysningen vid isrinkar är med timer och tanken är att klockan 22 ska det vara släckt. Sursik släcks 22.00, tidigare var det 23.00 och vid kommungården i Bennäs släcks belysningen 21.00, likaså parkeringen. Vid Ax är belysningen på till 22.30 och vid maskindepån till 21.00.
Vid våra tre åldringshem, Pedersheim, Esselunden, Purmohemmet tänkte vi ha på belysningen till 22.00 men med belysta ingångar nattetid. Det har vi nog blivit tvungna att ändra något så det finns belysning när de går ut till sina parkerade bilar och delvis på vissa områden. Så det blir lite mera belysning än vi först tänkte.
Det här trädde då i kraft i mitten av oktober och nu kör vi enligt det här. Det här tror vi nog har någon påverkan i alla fall på de här kostnaderna.
Vi diskuterade även långsiktiga lösningar. Vi satsar ju medvetet på byten från kvicksilver till LED-armaturer längs gator och vägar. Likaså vid fastigheter går vi över till LED-belysning. När det gäller vägbelysning räknar vi ut att byta till LED och att man inte behöver göra något åt stolparna blir en kostnad på 400 euro per ljuspunkt.
Vi tog också ett sådant beslut att kommunen bygger ut vägbelysning endast längs utbyggda gator på detaljplaneområden och att kommunen tillsvidare inte deltar i vägbelysning på enskilda vägar
Så har vi också, ska vi säga, inom kommungården uppmanat varandra att släcka belysningen när man går ut ur rummet för en lite längre tid, också för en kaffepaus fast det är kort släcker vi våra lampor, stänger datorn när man far hem. Små saker som man kan spara el på.
Katta Svenfelt (19:43): Tack Yvonne, nå Dennis hur mycket har vi sparat nu?
Dennis Rönngård (19:48): Nå, vi har nog int sparat på tipsen åtminstone så nu är det upp till oss att spara i praktiken.
Pling pling pling pling pling.
Va ere nu tå och denna klocka är manuell så man kan pling utan batterie (skratt).
Katta Svenfelt (20:08): Nu är nog evenemangen julaktiga, så dra på tomtemössan och besök följande evenemang:
Dennis Rönngård (20:21): JULKONSERT I KRONOBY KYRKA. Pedersöre sångkör och Kronoby sångkör bjuder tillsammans på en stund med vackra och älskade julsånger. Dirigenter Tobias Elfving och Mikael Björklund. Fritt inträde. Välkommen! Onsdag 7.12.2022 kl. 19:00 – 20:30.
Katta Svenfelt (20:40): JULKONSERT I AX. Välkommen på en mysig kväll med med julens melodier framförda av MI:s kursdeltagare i kurserna Solosång och Jamma tillsammans! Torsdag 8.12.2022 kl. 18:00 - 20:00 och ingen avgift 8 dec. 2022 kl. 18:00 - 20:00
Dennis Rönngård (21:01): JULKONSERT MED QUNOS. Julkonsert i Esse kyrka med Qunoskören tillsammans med gästartist. Fritt inträde. Du är varmt välkommen!. Lördag 10.12.2022 kl. 19:00 – 20:30
Pling pling pling pling pling.
Jag sparar lektris ja bara (skratt).
Katta Svenfelt (21:24): Ja du är nog ett riktigt energiknippe själv å aldrig på sparlåga (skratt)
Dennis Rönngård (21:32): På tal om låga då tänker jag ljuslåga, första advent snart är det jul. Hur har du det med förberedelserna?
Katta Svenfelt (21:42): Vet du, jag brukar ha alla julklappar färdig runt första advent, men i år är det dåligt med det. Det här med energispar har väl även tagit över julklappshandlandet. Och om man tittar riktigt med verklighetens glasögon så har vi ju de flesta så gott som allt vi behöver. Blir väl några klappar till barnbarnen med de vuxna tror jag att jag ger kramar och värme.
Dennis Rönngård (22:15): Låter som en bra id’e, kramar kan man aldrig få för många av. Dessutom får man nog se över hur mycket man hänger upp lysande slingor och stjärnor. Vi får vara lysande kramande stjärnor själva.
Katta Svenfelt (22:32): Vet du det låter som en helt underbar jul, tillbaks till den verkliga julen. Och nästa podd som kommer den 16/12 då blir det verklig julstämning med hälsningar från helt vanliga julfirare i Pedersöre som vi skall nappa upp i vardagen.
Dennis Rönngård (22:53): Så är det en julpodd där du kan träffa någon du kanske känner, eller varför inte höra dig själv ge en julhälsning. Så se upp för poddtomtar med mikrofonen i högsta hugg (skratt).
Katta Svenfelt (23:14): Tämän vuoden viimeinen Pedersörepoddrn 16. joulukuuta joten siihen asti heippa!
Dennis Rönngård (23:22): Vi hörs den 16.12! Ha det gott fram tills dess!