Ajankohtaista Senioreiden oma päivä inspiroi arjen hyvinvointiin
17.4.2023
Galleri Brunossa seisoo viisi henkilöä. Neljä heistä katselee, kun yksi miehistä heittää pentankkikuula peleissä käytettyä pientä maalipalloa kohti. Vasemmalla oleva nainen tekee voittoeleen.

Pentankki on suosittu harrastus senioripiireissä ja kaikilla halukkailla on mahdollisuus kokeilla peliä seniorifestivaaleilla.
Henrik Sandberg (toinen oikealta) esittelee pelitaitojaan Pia Boströmin, Ulrika Stenmarkin, Guy Käckon ja Gustav Kassin kannustamana.

Senioreiden oma päivä inspiroi arjen hyvinvointiin

Lauantaina 22. huhtikuuta klo 10 – 15 pidetään seniorifestarit Sursikinmäellä Pännäisissä. Alueen senioreille on tarjolla aktiviteetteja, esittelyjä ja luentoja.

Kaikki alkoi vuosi sitten, kun Pedersören kolme eläkeläisyhdistystä luovuttivat kunnalle kirjelmän, jossa eläkeläiset nostivat esille asioita, joita yhteiskunta voi tehdä vanhusten arjen helpottamiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Hoitovastuun siirryttyä hyvinvointialueille kuntien tehtävänä on entistä enemmän ennaltaehkäisevä työ ja asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen.

Melkein vuosi tämän jälkeen on syntynyt konkreettinen tulos – seniorifestivaalit, joiden ruotsinkielinen otsikko on ”En välmående vardag – hur lyckas vi med det”, eli suomeksi ”Hyvinvoiva arkipäivä – miten siinä onnistumme? Paikalliset eläkeläisyhdistykset (Ähtävä, Purmo ja Pedersöre) ovat olleet aktiivisesti mukana tapahtuman suunnittelussa yhdessä kunnan vanhusneuvoston ja Kulttuuritalo Axin kanssa.

Etuovella ei katsota osallistujan ikää, vaan järjestäjät toivottavat kaikki seniorit, tulevat seniorit ja muut kiinnostuneet mukaan nauttimaan runsaasta ohjelmatarjonnasta. Luvassa on eri aktiviteettien kokeilua, luentoja, viihdettä, näyttelyjä ja hyvää ruokaa. Lisäksi vierailijoilla on kaikki mahdollisuudet seurustella samanhenkisten ihmisten kanssa leppoisissa tunnelmissa.

Esse pensionärsförening -yhdistyksen ja kunnan vanhusneuvoston puheenjohtaja Henrik Sandberg suosittelee lämpimästi aamupäivän ohjelmakohtaa, joka on otsikoitu "Ikäihmisten neuvosto". Kyseessä on keskustelu, johon osallistuvat kolmen eläkeläisyhdistyksen ja kunnan vanhusneuvoston edustajat sekä kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Ulrika Stenmark.

– Siitä tulee mahtava. Lähdemme liikkeelle seniorifestivaalien teemasta ja pohdimme yhdessä, mitä voisimme tehdä seniorien hyvinvoinnin parantamiseksi. Keskustelussa pidetään positiivinen asenne, me eläkeläisethän valitamme vain tarvittaessa, Sandberg sanoo hymyillen.

Keskustelua vetää Pehr Löv ja se alkaa jo klo 10.20 Anderssén-salissa. Ohjelma jatkuu muotinäytöksellä, kuorolaululla, kansalaisopiston satubaletilla ja musiikilla, jolloin mm. Philip Järvenpää esiintyy.

Kolme miestä istuu pöydän ääressä. Keskellä oleva mies elehtii käsillään puhuessaan.

Esse pensionärsförening-yhdistyksen puheenjohtaja Henrik Sandberg lupaa, että Vanhusneuvoston paneelikeskustelu tulee olemaan kiinnostavaa.
Sandberg (keskellä), Guy Käcko (vasemmalle) ja Gustav Kass (oikealle) osallistuvat kaikki Pehr Lövin johtamaan keskusteluun.

Koko päivän aikana käynnissä on myös minimessut, joissa yritykset, yhdistykset ja järjestöt esittelevät toimintaansa. Pohjanmaan hyvinvointialueelta osallistuu neljä edustajaa eri sektoreilta aluepalvelupäällikkö Åsa Nyberg-Sundqvistin johdolla.

– Vaikka et vielä tarvitse palveluita kuten muistineuvontaa, tämä on hyvä tilaisuus esittää kysymyksiä ja saada tietoa, josta voi olla hyötyä jatkossa, Ulrika Stenmark sanoo.

Vierailijoilla on mahdollisuus kokeilla erilaisia fyysisiä aktiviteetteja Sportis-hallissa. Osallistujat voivat kokeilla petankkia tai istumatanssia tai vaikkapa kuntosaliharjoittelua ja frisbeegolfia. Kunnan liikuntaneuvoja Jennifer Storrank on paikalla valmiina antamaan neuvoja.

Pedersören kunnankirjasto kertoo eläkeläisille tarjoamistaan palveluista, ja jokainen, joka haluaa oppia äänikirjojen lainaamisen tai verkkolehtien lukemisen, saa neuvoja ja apua.

– Ohjelma tarjoaa jokaiseen makuun ja tyyliin jotakin. Festarien kohderyhmänä ei ole pelkästään eläkeläisyhdistykset, vaan toivomme saavamme yhteyttä myös vähemmän aktiivisiin eläkeläisiin, Henrik Sandberg sanoo.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Koska kyseessä on ensimmäinen kerta, järjestäjien on vaikea arvioida kävijämäärää etukäteen.

– Meillä on 300 keittoannosta, myymme niin kauan kuin ne riittävät, Stenmark sanoo.

Seniorifestivaalit Sursikinmäellä

  • Järjestetään lauantaina 22.4.2023, klo 10–15.
  • Päivän suunnittelusta vastaavat Ähtävän, Pedersören ja Purmon eläkeläisyhdistykset yhdessä kunnan vanhusneuvoston ja AXin kulttuuriosaston kanssa. 
  • Paikalla on yrityksiä ja organisaatioita, jotka esittelevät kaikkea matkoista tietokonetukeen ja apuvälineisiin. 
  • Ohjelmaan sisältyy sekä musiikkiesityksiä että yhteislaulua.
  • Yrkesakademin opiskelijat ovat mukana ottamassa näytteitä ja tekemässä testejä.

Teksti ja kuvat: Malin Henricson, tiedottaja