Ajankohtaista Stefan Barkar elävöittää Forsbyn historiaa – saa Pedersöre-kellon
24.1.2025
Stefan Barkar istuu kotona keittiöpöydän ääressä. Pöydällä on hänen kolme kirjaansa.

Stefan Barkar on kirjoittanut kolme kirjaa Forsbyn historiaan liittyen. Kaksi käsittelee hänen omaa sukuhistoriaansa, kolmannen näkökulma on laajempi.

Stefan Barkar elävöittää Forsbyn historiaa
– saa Pedersöre-kellon

Forsby on Stefan Barkarin suuri mielenkiinnon kohde. Hän on kerännyt valtavan määrän kertomuksia, esineitä ja kuvia kylästä. Tätä aineistoa hän jakaa ja elävöittää muille Facebookissa, kirjoissa ja luennoilla.

Hänen kulttuurityönsä palkitaan kunnan kulttuuripalkinnolla Pedersöre-kellolla tämän vuoden Seuragaalassa.

Palkinto jaetaan ”henkilölle tai aatteelliselle yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä kulttuurin alalla ja tällä tavoin rikastuttanut kunnan kulttuurielämää, ja joka on ahkeralla työpanoksellaan saavuttanut huomattavia tietoja omalla alallaan ja on aktiivisesti ja avoimesti jakanut tietojaan muille”.

Kolme kotiseutuaiheista kirjaa, suuri vanhojen esineiden ja valokuvien kokoelma, säännölliset Forsby-aiheiset julkaisut kylän Facebook-ryhmässä ja kansalaisopiston kurssiohjaajana toimiminen ovat syitä, miksi Barkar täyttää kulttuuripalkinnon saajan kriteerit paremmin kuin hyvin.

Barkar on iloisesti yllättynyt.

– En olisi voinut kuvitellakaan tätä. – Tämä on pieni sokki, Barkar sanoo.

Kiinnostus historiaan heräsi muistokivestä, joka sijaitsee Forsbyssä kotitilan lähellä olevalla pellolla. Kivessä on risti ja päivämäärä 5.8.1881, ja Barkar mietti, onko joku haudattu paikalle. Hän alkoi etsiä tietoja kirkonkirjoista ja sai tietää, että kyseessä oli Anna-niminen nainen. Hän halusi tietää lisää siitä, kuka nainen oli ja mitä hän oli tehnyt. Tutkimukset saivat janoamaan lisää tietoa, ja hän meni mukaan Pietarsaaren seudun sukututkimusyhdistykseen.

– Olen jatkanut sitä siitä lähtien, hän sanoo.

Tarkemmin sanottuna hän on tehnyt sukututkimusta 45 vuotta.

Barkar toteaa, että sukututkimus on muuttunut vuosien kuluessa. Aiemmin hän vietti lukemattomia tunteja kirjastossa ja fyysisissä arkistoissa. Nykyään suurin osa aineistosta on digitoitu, joten hän voi istua kotona tietokoneen ääressä ja etsiä tietoja.

– Kirkonkirjat ovat nykyään verkossa. Mutta raja kulkee 90 vuodessa. Aineisto voidaan julkaista vasta sen jälkeen, hän sanoo.

Barkar on koonnut aineistonsa kolmeksi kirjaksi. Kaksi niistä on sukukirjaa taloista Finne (äidin puolelta) ja Barkar (isän puolelta) Forsbyssä. Hänen uusin kirjansa käsittelee tapahtumia ja henkilöitä Forsbyssä vuosina 1500–1950. Kirjan lopussa on luettelo 600 henkilöstä, jotka ovat muuttaneet pois kylästä. Barkar on yrittänyt selvittää, minne he menivät.

– Tämä työ ei lopu koskaan.

Elämänkohtaloiden ja kertomusten lisäksi Barkarin arkistossa on useita esineitä. Hän on löytänyt metallinpaljastimen avulla lukemattoman määrän kolikoita, nappeja, keskiaikaisia sormuksia, tiilenpalasia ja liitupiippuja Forsbyn mullasta. Löydöt on lajiteltu rasioihin ullakon työhuoneessa. Hänen vanhin löytämänsä esine on hopeakolikko, ns. aurto, jonka Kustaa Vaasa luultavasti lyötti 1530–1540-luvuilla.

Barkar jakaa anteliaasti tietojaan Facebook-ryhmässä ”Vi som bor eller bott i Pedersöre Forsby”. Hän julkaisee lähes päivittäin uuden tekstin ja kuvan paikallisesta henkilöstä, tapahtumasta tai esineestä.

– Minulla on eri aiheita, esim. kuvia hääparista, taloista tai autoista. Lisään mukaan kuvauksen valokuvasta. En kuitenkaan julkaise mielellään kuvia elävistä henkilöistä, Barkar sanoo.

Jos häneltä puuttuu tietoja kuvasta, hän voi saada vinkkejä ryhmän jäseniltä.

Tällä hetkellä hänellä ei ole suunnitelmissa kirjoittaa uusia kirjoja. Kirjan julkaiseminen ei ole mikään kultakaivos, joten Barkar on iloinen, jos hän saa sen kannattamaan taloudellisesti. Hänellä on kuitenkin idea mahdollisesta uudesta teoksesta. Barkar leikkii ajatuksella kirjoittaa fiktiivinen tarina, joka perustuu tositapahtumiin.

– Se voisi käsitellä henkilöä, joka saapui kylään 1500-luvulla, ja kertoa siitä, mitä kylässä tapahtui, hän sanoo.

Stefan Barkar vastaanotti Pedersöre-kellon perinteisessä Seuragaalassa, joka järjestettiin Purmogårdenilla perjantai-iltana 24.1. Palkinto muodostuu rahasummasta ja vellikellosta, joka symboloi sitä, että se herättää, aktivoi ja kaikuu.

Stefan Barkarin kirjoja:

  • Barkar: hemman och släkter från 1500-talet till 2000-talet, 2009.
  • Finne: hemman och släkter från 1500-talet till 2000-talet, 2016.
  • En resa tillbaka i tiden : händelser i Forsbys historia mellan åren 1500 och 1950, 2023.

Muut palkitetut: Seuragaalassa palkitsi kulttuuri- ja urheilusuorituksia 2024

Teksti ja kuvat: Malin Henricson, tiedottaja

Rasia täynnä vanhoja kolikoita.

Stefan Barkar on löytänyt paljon vanhoja kolikoita metallinpaljastimen avulla.

Kädessä on ruosteinen, renkaan muotoinen esine.

Kuvan esine on hokki, joka oli kiinnitetty hevosen kavioihin.