Ajankohtaista Tjugo personer gräns för privata samlingar 
25.11.2020

Joulun viettoa kohti ilman turhia riskejä

Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmä on 24.11.2020 päivittänyt suosituksena. Yksityistilaisuuksissa tulisi pysytellä alle 20 hengen osallistujamäärässä.

Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmä kokoontui jälleen tiistaina 23.11. ja totesi Pohjanmaan alueen koronaepidemiatilanteen olevan edellisviikkoa parempi. Ilmaantuvuusluku koko alueella on 35. Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen kuitenkin muistuttaa, että joissakin kunnissa ilmaantuvuusluku on edelleen korkea. Luodossa, Pedersöressä, Pietarsaaressa ja Uudessakaarlepyyssä ilmaantuvuusluku on vielä yli 50, mikä lasketaan leviämisvaiheen suuruusluokkaan. 

Vuoden loppupuolella valkolakkinsa saavien ylioppilaiden perheissä pohditaan juhlien järjestämismahdollisuuksia. Koronakoordinaatiotyöryhmässä keskusteltiin yksityistilaisuuksien osallistujamääriä koskevasta suosituksesta.

Edellistä suositusta muutettiin tiistaina niin, että nyt kaikkia alueen kuntia koskee sama, 20 henkilön maksimiosallistujamäärän suositus. Aiemmin Luodossa, Pedersöressä, Pietarsaaressa, Närpiössä ja Uudessakaarlepyyssä suositus oli enimmäismääräksi yksityistilaisuuksiin 10 henkilöä. Tarkoitus on porrastetusti lieventää rajoituksia, mikä on kansallinenkin linjaus.
–  Suosittelemme, että perhejuhlat ja muut yksityistilaisuudet järjestetään niin, että samaan aikaan paikalla olisi enintään 20 henkilöä. Tämä koskee myös joulun viettoon liittyviä kokoontumisia eli on nyt voimassa tämän hetken arviomme perusteella joulun pyhien yli. On parempi olla nyt ottamatta turhia riskejä alueemme tilanteen heikentämiselle, kun olemme yhdessä saaneet tilanteen kehittymään näin hienosti oikeaan suuntaan, sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo.

Pohjanmaan alueella kasvomaskin käyttöaste on ollut kiitettävän korkea.  Koronakoordinaatiotyöryhmä muistuttaa, että maskin käyttö on nimenomaan ennaltaehkäisyä, ei hoitoa. Juuri nyt on tärkeä pitää kiinni maskin käytön rutiineista, jotta epidemian kehityssuunta pysyy samanlaisena, eli kohti perustason vaihetta ja koronan tukahduttamista.