Ajankohtaista Vuoden yritys: ”Ihmisten tulee haluta työskennellä rakennustyömaillamme”
29.9.2022
B.I. Klemetsin viisi osakasta seisovat konttorin ulko-ovella.

B.I. Klemets pyrkii siihen, että työntekijät ja aliurakoitsijat haluavat työskennellä B.I. Klemetsille jokaisena työpäivänä.
Viisi osakasta ovat Richard Björkell, Simon Lindfors, Marcus Klemets, Andreas Sandström ja David Sundqvist.

Vuoden yritys: ”Ihmisten tulee haluta työskennellä rakennustyömaillamme”

Rakennus- ja insinööritoimisto Klemets AB on Pedersören vuoden yritys. Palkinnon perusteluissa mainitaan muun muassa, että yritys on ollut mukana keskeisissä projekteissa ja omilla panostuksilla edistänyt palveluiden ja elinvoiman kehittämistä.

Yksi yrityksen omista panostuksista, joka hyödyttää sekä pedersöreläisiä että naapurikuntien asukkaita, on Edsevön Padel -padelhalli, joka sijaitsee kasitien varrella Edsevössä B.I. Klemetsin uuden toimiston vieressä.

Toinen esimerkki on B.I. Klemetsin Sandsundiin ja Ala-Ähtävälle rakentamat paritalot. Yritys on tällä tavalla myötävaikuttanut siihen, että kunnissa on houkuttelevia asuntoja. Ja lisää on tulossa. Myöhemmin syksyllä aletaan rakentaa Ala-Ähtävälle uusia paritaloja, joihin tulee yhteensä kahdeksan asuntoa. Uudet paritalot rakennetaan Ala-Ähtävälle lähelle Diamanten-päiväkotia ja hiihtolatuja.

– Hienompaa paikkaa ei Ala-Ähtävältä löydy, David Sundqvist sanoo. Hän on yksi viidestä osakkaasta.

Toimitusjohtaja Marcus Klemets laskee nopeasti, että yritys on vuoden 2012 jälkeen rakentanut 18 asuntoa Ala-Ähtävälle ja yhtä monta Sandsundiin.

– Sandsundissa on yhä asuntoja myymättä, osakas Andreas Sandström sanoo. Hän vastaa tytäryhtiö B.I.K Fastigheterista, joka vuokraa ja myy kiinteistöjä.

Oma tuotanto rajoittuu yleensä yhteen projektiin vuodessa. Suurin osa B.I. Klemetsin toiminnasta on muille rakentamista. Toimeksiantajat ovat pääasiassa julkiselta sektorilta ja teollisuudesta. Esimerkiksi muutama vuosi sitten B.I. Klemets remontoi nykyisen Ähtävän hyvinvointiaseman Pedersören kunnan toimeksiannosta. Yhtiö on rakentanut myös päiväkodin ja koulukeskuksen Ylihärmään Kauhavan kaupungille ja Esse Elektro-Kraftin uuden toimiston Yli-Ähtävälle.

Tällä hetkellä B.I. Klemets on pääurakoitsijana Mirka Power Toolsin miljoonaprojektissa Pietarsaaressa. Projekti vaatii paljon resursseja.

– 80 prosenttia henkilöstöstämme työskentelee projektissa, Klemets sanoo.

Toinen porukka on Kokkolassa remontoimassa yhtä Soiten tilaa uudeksi laboratorioksi.

Pedersören kunnanhallituksen palkintoraati kuvailee B.I. Klemetsiä nykyaikaiseksi ja osaavaksi yritykseksi, joka on ammattitaidollaan, laatutietoisuudellaan ja hyvällä liiketoiminnan etiikallaan saavuttanut luottamusta rakennusalalla. ”Yrityksen menestys perustuu pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin ja luottamukselliseen yhteistyöhön”, perustelussa mainitaan.

Toimitusjohtaja Marcus Klemetsin mielestä on hauskaa, että yritys on huomioitu näillä sanoilla. Ne ovat linjassa yrityksen oman perusnäkemyksen kanssa. Osakkaat ovat kiteyttäneet yhdessä perusarvot, joihin kaikki toiminta perustuu: luotettavuus, yhteistyö ja nöyryys. Yrityksen filosofia on, että työntekijät ja aliurakoitsijat haluavat työskennellä B.I. Klemetsille jokaisena työpäivänä.

– Kun he nousevat aamulla ylös, he sanovat ”yes”, koska he saavat tulla rakennustyömaallemme, Klemets sanoo.

Se ei ole helppo tavoite, mutta hänen mielestään se voi onnistua, jos tavoitteen pitää mielessään johtajana ja toimeksiantajana.

– Yhteistyö on a ja o, ja kaikkien tulee yrittää ymmärtää toisiaan, David Sundqvist sanoo.

Kun Marcus Klemets perusti oman yrityksen vuonna 2006, hän ei aikonut palkata työntekijöitä. Hän on koulutukseltaan suunnittelija ja rakennusinsinööri. Hän ajatteli lähinnä tehdä piirustuksia muille. Saadakseen enemmän töitä hän otti vastaan myös rakennustoimeksiannon ja siinä yhteydessä hän palkkasi Simon Lindforsin. Lindforsista tuli myöhemmin osakas samaan aikaan kuin David Sundqvistista. Myöhemmin myös Andreas Sandström ja Richard Björkell ostivat osuuden yrityksestä.

– Nykyään jokainen hoitaa omia projektejaan. Autan missä voin ja siivoan hieman, Klemets nauraa.

B.I. Klemets vastaanottaa yrittäjäpalkinnon Pedersören kunnan yrittäjäillallisella, joka järjestetään torstai-iltana 29. syyskuuta Forsbyn tanssipaviljongissa.

Teksti ja kuva: Malin Henricson, tiedottaja

  • kunnanjohtaja Stefan Svenfors 050- (06) 785 0101 / 050-512 0420, svenfors@pedersore.fi,
  • vt talous- ja kehityspäällikkö Kennet Nyman 040–1320600, nyman@pedersore.fi,
  • toimitusjohtaja Marcus Klemets 050 376 9125, marcus.klemets@biklemets.fi

 

Rakennus- ja insinööritoimisto Klemets AB

  • Marcus Klemets perusti yrityksen vuonna 2006.
  • Nykyiset osakkaat ovat Marcus Klemets, David Sundqvist, Andreas Sandström, Richard Björkell ja Simon Lindfors.
  • Henkilöstöön kuuluu noin 20 työntekijää: rakennustyöntekijöitä, puuseppiä ja insinöörejä.
  • Yritys toimii pääasiassa Pedersöressä ja lähialueilla.

 

Vuoden yrittäjä 2022, perustelut

Vuoden 2022 yrittäjäpalkinto annetaan nykyaikaiselle, osaavalle yritykselle: rakennus- ja insinööritoimisto Klemetsille.

Yritys on ammattitaidollaan, laatutietoisuudellaan ja hyvällä liiketoiminnan etiikallaan saavuttanut laajaa luottamusta alalla. Yrityksen menestys perustuu pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin ja luottamukselliseen yhteistyöhön. Yritys on myös ollut mukana keskeisissä projekteissa ja omilla panostuksilla edistänyt palveluiden ja elinvoiman kehittämistä. Yritys edistää positiivisella asenteellaan uskoa tulevaisuuteen ja optimismia, jota niin kovasti tarvitsemme.
Pedersören kunnanhallitus