Komealupiinit.

Kukkalupiini kuuluu haitallisten vieraslajien joukkoon.

PIA-hanke 2022–2024

Pedersören kunta osallistui vuosina 2022–2024 yhdessä muiden Pietarsaaren seudun kuntien kanssa vieraslajihankkeeseen (PIA).

Hankkeen tavoitteena on torjua vieraskasvilajeja kunnissa keskittyen luonnonsuojelualueisiin, virkistysalueisiin ja julkisiin alueisiin, joilla on paljon ihmisiä, ja estää niiden leviäminen uusiin paikkoihin. Hankkeen aikana on keskitytty komealupiiniin ja jättipalsamiin. Hankkeen tavoitteena on myös parantaa paikallisten asukkaiden tietämystä ja lisätä osallistumista, jotta torjuntatyö olisi tehokasta.

Vuonna 2024 PIA-hankkeen ansiosta Pedersören kunnassa torjuttiin yhteensä 37 eri aluetta vieraslajeja vastaan. 24 näistä alueista torjuttiin komealupiinia vastaan ja 13 jättipalsamia vastaan. Tämän lisäksi puolet kaikista komealupiini alueista torjuttiin vielä toisen kerran.

Torjuntaa ympäri kuntaa ovat tehneet hankkeen projektipäälliköt, kesätyöntekijät, järjestöt ja yksityishenkilöt. Kaikkiaan järjestettiin viisi torjuntatalkoa järjestöjen kanssa eri puolilla kuntaa, kiitos!

Vaikka PIA-hanke on nyt päättynyt, taistelu vieraskasveja vastaan kunnassa jatkuu tietenkin! Hankkeen aikana on priorisoitu 10 komealupiinialuetta ja 5 jättipalsamialuetta. Niitä torjutaan tulevaisuudessa sekä kunnan avulla että erilaisilla talkoilla.

Toivomme tietenkin myös, että asukkaat jatkavat vieraslajien torjuntaa omissa puutarhoissaan biologisen monimuotoisuuden suojelemiseksi. Yhdessä voimme vaikuttaa!

Miksi torjua haitallisia vieraslajeja?

Vieraslajit, kuten komealupiini ja jättipalsami, uhkaavat häiritä ekosysteemiemme luonnollista tasapainoa ja monimuotoisuutta. On erittäin tärkeää torjua näitä kasveja myös yksityisissä puutarhoissa, jotta voidaan säilyttää luonnon monimuotoisuus ja edistää terveellistä ympäristöä. Tämä hyödyttää sekä nykyisiä että tulevia sukupolvia. Estämällä näiden kasvien leviämisen voimme varmistaa ekologisen yhteisömme kestävyyden pitkällä aikavälillä.

Paikallisten asukkaiden panostus on erittäin tärkeää. Siksi kehotamme Pedersören asukkaita torjumaan vieraskasvilajeja omissa puutarhoissaan.

Tässä muutamia yksinkertaisia vinkkejä asukkaille

Varustautukaa oikeilla työkaluilla

Saatat tarvita hanskoja, lapiota, puutarhasaksia tai trimmeriä.

Komealupiinit.

Komealupiinit.

Tunnista komealupiini

  • Korkea kasvi, jolla on kädenmuotoiset lehdet.
  • Kukat ovat pieniä herneenmuotoisia kukkaryppäitä, jotka ovat erivärisiä, kuten violetteja, vaaleanpunaisia, sinisiä tai valkoisia.
  • Löydät sitä niityiltä ja teiden varrelta.

Miten kukkalupiinia voidaan torjua

  • Menetelmä 1: Pienistä esiintymistä voit poistaa koko kasvin leikkaamalla sen pois läheltä maata puutarhasaksilla tai vetämällä kasvin ylös juurineen.
  • Menetelmä 2: Trimmaa läheltä maata suurilla alueilla, mutta poista kukat siemenineen käsin leviämisen estämiseksi.
  • Toistaminen: Jos trimmaat, toista leikkaus useita kertoja kesän aikana.
Jättipalsami.

Jättipalsami.

Jättiläispalsamin tunnistaminen

  • Niillä on suuret vihreät lehdet ja pystyt varret.
  • Kukat ovat suppilonmuotoisia ja voivat olla vaaleanpunaisia, violetteja tai valkoisia.
  • Erityispiirteenä ovat sen siemenet, jotka ovat pienissä "räjähtävissä" siemenkoteloissa.
  • Se kasvaa usein kosteissa ympäristöissä vesistöjen lähellä tai metsissä.

Miten jättipalsamia torjutaan

  • Menetelmä 1: Käsin poimiminen juurineen on helppoa ja tehokasta torjuntaa.
  • Menetelmä 2: Trimmaa kasvusto varhaisessa vaiheessa, ennen kukintaa.
  • Toistaminen: Jos trimmaat kasvuston, toista useaan kertaan kesän aikana. Älä torju jättipalsamia, jos siemenkotelot ovat kypsiä ja räjähtävät, kun kosketat kasvia!

Jätehuolto

Kerää vieraskasvien jätteet juurineen muovipusseihin. Jos kunnassa on haitallisten vieraslajien kontti, vie kasvijäte sinne (huom! varmista, ettei konttiin päädy multaa). Vaihtoehtoisesti kasvijätteen voi viedä myös kierrätyskeskukseen (Ekorosk) ja laittaa sen kaatopaikkajätteen konttiin.