Gäddsjön on suosittu taukopaikka.
Saukonreitti
Runsaat 50 km pitkä vaellusreitti Saukonreitti sitoo luonnollisella tavalla yhteen useita Pedersören luonnonkauneimpia alueita. Reitti, joka on merkitty sinisellä värillä, kulkee kunnan kaikista harvimmin asuttujen alueiden läpi ja reitin vaeltaja saa nähdä koskematonta luontoa, virkistysmetsiä ja puhdasta erämaata: ojittamattomia soita, pieniä erämaajärviä, aarnimetsää ja kumpuilevaa kalliomaastoa. Vaeltaja näkee reitin varrella myös useita autioituneita torppapaikkoja.
Vaellusreitti myötäilee Ähtävänjokea ja Purmonjoen pohjoisuomaa usean kilometrin matkalla. Jokivarsilla eläimistö on rikasta ja vaeltaja saattaa nähdä mm. saukkoja, liito-oravia, eri lintulajeja sekä hirviä. Vaikka melkein kaikkialla harjoitetaan aktiivista metsätaloutta, vaellusreitti kulkee puhtaasti erämaa-alueella, jossa on arvokkaita ja erikoisia elinympäristöjä.
Vaelluspolun nimi, Saukonreitti, viittaa siihen, että vaellusreitin varrella olevissa vesistöissä esiintyy runsaasti saukkoja.
Reitti
Reitti kulkee Pedersören eräkeskuksesta (Lappfors) Kiiskin kylätalon kautta Juurikosken, Pääjärven, Sääksjärven ja Nars-järven kautta Yli-Purmon Vilobackalle.
Karta (google maps) Kartta, PDF, 5,9 MB Vanhemmat kartat, PDF, 2,6 MB Esite, PDF, 2,3 MB
Sopiva päiväetappi on n. 15 kilometriä, mikä merkitsee sitä, että Saukonreitti voidaan normaalisti kulkea kolmessa päivässä. Sopivia osaetappeja ovat silloin Lappfors–Pääjärvi–Nars–Vilobacka. Koska reitin alku- ja loppupisteet sijaitsevat kaukana toisistaan, vaeltaja joutuu järjestämään kuljetuksen takaisin lähtöpaikalle, mutta tähän voi helposti esim. tilata taksin.
Saukkoreitti kulkee Bockabron-sillan, Ilveskiven ja Juureskosken ohi.
Taukopaikat ja palvelut
Vaellusreitin varrella on 8 tulisijallista laavua, joissa vaeltajat voivat yöpyä tai pitää taukoja ja esim. grillata makkaraa.
Lisäksi reitin luonnonkauneimpiin paikkoihin lukeutuvan Bockabron-sillan kohdalla on iso kota. Useimmilla taukopaikoilla on myös kuivakäymälä. Avosoiden ja kosteikkojen yli on rakennettu yli 2 kilometriä pitkospuita. Pitkospuut eivät pelkästään helpota liikkumista vaan ne mahdollistavat myös sen, että vaeltaja pääsee tutustumaan erittäin luonnonkauniisiin rämeihin, kuten esim. Gäddsjömossen ja Skjorsmossen.
Vaellusreitti kulkee myös Ilveskiven ohitse, joka on Suomen suurimpia siirtolohkareita ja ehdottomasti komein. Ilveskivi on suosittu käyntikohde, ja palveluja kiven ympärillä on nyt parannettu uusilla kierreportailla ja grillikatoksella.
Laavujen läheisyydestä löytyy myös hyviä telttapaikkoja. Sekä Narsissa että Sääksjärvellä on hyvät uimarannat, lisäksi voi uida myös Ähtävänjoessa.
Suosittelemme, että laavujen polttopuita käytetään säästeliäästi ja että vaeltajat itse kantavat roskansa takaisin. Monet taukopaikat sijaitsevat todella syrjäisesti ja niihin pääsee huoltoajoneuvolla vain talvisin moottorikelkalla.
Luontopolku Runoilijoiden polku
Jos ei halua kävellä koko Saukonreittiä, voi myös valita lyhyempiä osuuksia.
Kiiskin kylään rakennettu 5 km pitkä luontopolku, Runoilijoiden polku, soveltuu myös sille, joka ei halua kävellä kovin pitkiä matkoja. Luontopolun varrella on kymmenkunta opastetaulua, joissa on otteita tunnetun kirjailijapariskunnan, Hjalmar Krokforsin ja Viola Renvallin, runoista. Hjalmar ja Viola toimivat opettajina Kiiskin kyläkoulussa usean vuoden ajan.
Lyhympiä vaelluksia
Hyviä lähtöpaikkoja lyhyemmälle vaellukselle ovat esim. Kiisk, Pääjärvi, Sääksjärvi, Nars tai Ilveskiven paikoitusalue. Metsäautoteillä ajamista olisi vältettävä, varsinkin kevään ja syksyn kelirikkoaikoina. Suosittelemme, että vaellus aloitetaan esimerkiksi seuraavaksi paikoituspaikoilta:
- Pedersören eräkeskus, Teerijärventie 110 68840 Lappfors.
- Kiiskin kyläkoti, Lammentie 125, 68840 Lappfors.
- Hjulfors, Hjulforsintie 41, 68840 Nederlappfors.
- Sääksjärvi, Sandvikintie 111, 68940 Lillby (SFC Sexsjö)
- Narsin uimaranta, Narsintie 147, 68970 Yli-Purmo.
- Ilveskiven parkkipaikka, Lostenintie 209, 68970 Yli-Purmo.
- Vilobacka, Överpurmontie 585, 68970 Yli-Purmo.
Vaeltajan turvallisuusohjeet
- Ota mukaan täyteen ladattu käsipuhelin.
- Vaellukselle olisi tuotava mukaan omat juomavedet, järvien ja jokien vesi ei ole juomakelpoista. Sääksjärvellä on vesipiste.
- GPS on hyvä keksintö, mutta ota varmuuden vuoksi mukaan myös kartta ja kompassi
- Suosittelemme, että kävelet ryhmässä, et yksin, koska Saukonreitti kulkee suurten autioiden alueiden läpi.
- HUOM! Vaellus omalla vastuulla.