Lehmä niityllä. Lehmä katsoo suoraan kameraan.

Eläintenpito

Jos aiot pitää nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, hirvi-, kameli- tai hevoseläimiä, turkiseläimiä, tuotantokaneja, siipikarjaa, mehiläisiä tai kimalaisia, on sinun rekisteröitävä pitopaikka ja kyseessä olevan eläinlajin eläintenpitoilmoitus ennen eläinten pidon aloittamista.

Ilmoitukset on tehtävä, vaikka pitäisit edellä mainittuja eläimiä vain lyhytaikaisesti tai harrastemaisesti.

Tuotanto-, seura- tai harrastustarkoituksiin sinun tulee myös rekisteröityä kyseisen eläinlajin pitäjäksi ennen eläinten pidon aloittamista.

Ruokaviraston Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisen asioinnin sovellukseen pääset tästä: Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteri 1.2.1.

Voit tehdä pitopaikka- ja eläintenpitoilmoitukset myös lomakkeella kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Ilmoitus ja ohje eläintenpidosta, PDF, 177 KB.

Ilmoitus ja ohje eläinten pitopaikasta, PDF, 181 KB.

Eläintenpidon muutosilmoitus (esim. keskeyttäminen tai lopettaminen) on tehtävä mahdollisimman pian tilanteen muuttuessa. 

Pitopaikka voidaan rekisteröidä omaksi, tai eläimiä voidaan pitää toisen toimijan pitopaikassa. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun pidetään omia eläimiä toisen omistamalla laidunalueella.

Myös lyhyen aikaa em. eläimiä pitävän on rekisteröidyttävä eläintenpitäjäksi. Jos siis pidät kesällä esimerkiksi kanoja tai lampaita lyhyenkin aikaa, pitää sinun tehdä ilmoitus eläinten pidosta ja pitopaikasta. Tämä on tärkeää, jotta pystytään varmistamaan eläinten jäljitettävyys esimerkiksi mahdollisen eläintaudin puhjetessa. 

Lisätietoja: Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti.

Tietoisku harrastekanalan pitäjälle

Lintuinfluenssatartunnan leviämisen ehkäisemiseksi siipikarjaa ei saa pitää ulkona 8.2 ja 31.5 välisenä aikana jos siitä ei ole tehty erillistä ilmoitusta. Ulkonapitokielto ei koske eläintarhoja, kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja eikä tarhattuja sileälastaisia lintuja.

Jos pidät siipikarjaa ulkona, 8.2 ja 31.5 välisenä aikana, on tehtävä kirjallinen ilmoitus siitä kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille. Ilmoituksessa on mainittava mikä siipikarjalaji ja kuinka monta lintua pidetään, sekä miten ulkotarha on rakennettu suojakseen siipikarjaa luonnonvaraisia lintuja vastaan.

Siipikarjan tarha on oltava katettu ja peitetty tiheällä verkolla tai muuten rakennettu niin etteivät luonnonvaraiset linnut pääse tarhalle. Rehu ja juomavesi on laitettava katon alle tai sisään, etteivät luonnonvaraiset linnut pääse saastuttamaan niitä ulosteellaan.

Lisää tietoa saa soittamalla valvontaeläinlääkärille puh. 050 370 8053.