En älgtjur står i en skog.

Vahinkokorvaukset

Korvauksen saamiseksi ilmoita vahingosta viipymättä vahingon havaittuasi vahinkopaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. 

Hirvieläinvahingot viljelyksille ja eläimille

Voit hakea korvausta hirvieläinten aiheuttamasta viljelys- ja eläinvahingosta kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta. Hirvieläimellä tarkoitetaan kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, hirveä, valkohäntäpeuraa ja metsäpeuraa. Viljelysvahinkona voidaan korvata pellolle, puutarhalle, taimistoviljelmälle ja kootulle sadolle aiheutunut vahinko. Eläinvahinkona voidaan korvata kotieläimelle aiheutunut vahinko.

Toimita korvaushakemus 148 Hirvieläinvahingot, vahinkoilmoitus ja korvaushakemus, PDF, 194 KB kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaisille.

Lisätietoa petovahinkojen korvaamisesta löydät Ruokaviraston sivulta Hirvieläinvahingot viljelyksille ja eläimille - Ruokavirasto

Petovahingot

Suurpedon aiheuttama viljelys-, eläin- ja irtaimistovahinko voidaan korvata jokaiselle vahingonkärsijälle tai hänen oikeudenomistajalleen.

Lisätietoa petovahinkojen korvaamisesta löydät Ruokaviraston sivulta Petovahingot.

Hakemus voi tehdä Vipu-palvelun kautta, Vipu – viljelijän verkkoasiointi - Ruokavirasto ohjeet ja kirjautuminen: Ruokavirasto - Petovahinkokorvaus.

Vipu-palvelussa voit ilmoittaa ja hakea korvausta vahingosta:

  • koiralle, kotieläimelle ja mehiläispesille
  • pellolle, puutarhalle, taimistoviljelmälle ja kootulle sadolle
  • eläintenpitoon käytetyille aidoille, rakennuksille ja muille vastaaville rakenteille
  • muulle elottomalle irtaimistolle.

Rauhoitettujen eläinten aiheuttamat vahingot

Luonnonsuojelulailla rauhoitetut eläimet voivat aiheuttaa monenlaista vahinkoa omaisuudelle. Maatalousympäristössä esiintyvät linnut käyttävät ravintonaan siemeniä, viljaa ja oraita sekä tallaavat ja sotkevat viljelyksiä. Eniten maatalousvahinkoja aiheuttavia lintuja ovat hanhet, kurjet ja joutsenet

Hakemus voi tehdä Aluehallinnon asioitipalvelussa.