Ajankohtaista lapsille ja nuorille Rakettien laukaisu Bennäs skolassa
En grupp med elever lyssnar medan läraren berättar och pekar in mot skolgården.

Rakettien laukaisu Bennäs skolassa

Syyskuun lopussa oppilaat Pännäisten koulussa saivat tutustua ESERO Finlands materiaaliin/Heureka. ESERO on lyhennys European Space Education Resource Officesta. Kaikki tehtävät käsittelevät avaruutta ja tähtitiedettä. 

Meidän tehtävä oli rakentaa raketteja paperista ja sitten laukaista ne ylös paineilmalla. Me käärittiin paperi puutikun ympärille ja teipattiin yhteen paperi rullalle. Paperirullan päähän laitettiin monta teippiä jotta rullasta tulisi tiivis. Sitten rullan päähän laitettiin paino ja pieni paperihattu. Sivuille me teipattiin sivusiivet. Sitten me annettiin raketeille nimet.

Lopuksi oli aika laukaisulle.

Paperiraketit laatikossa.

Vastavalmistetut raketit.

Opettaja seisoo koulun pihalla ja katsoo, kuinka oppilas valmistelee raketin laukaisua. Taustalla näkyy Bennäs skola.

Opettaja Jan Holmgård opasti ja auttoi rakettien laukaisussa.

Me laukaisimme raketit ulkona koulun pihassa. Siellä oli sellainen rakettiramppi joka on tehty parista putkesta ja yhdestä isosta pyörän pumpusta joka oli liitetty putkiin. Me pumppasimme ylös paine kolmeen baariin. Osa tykkäsivät että pumppaaminen oli raskasta. Raketti lähti ilmaan kun äkkiää avasi venttiilin magneetin avulla, joka päästi ulos ilmaa. Paperi raketit lensivät menemään noin kolmekymmentä metriä.

Me kysyimme opettajalta Jan Holmgårdilta jos hän voisi nostaa painetta neljään baariin koska luulimme että raketit lentäisivät pidemmälle mutta eivät lentäneet. Raketin lentokykyyn vaikuttaa raketin paino, ilmanvastuus, tasapaino, tiheys ja ohjaus. Jos raketti oli rakenettu kunnolla se lensi tukevasti ja kauas.

Susanne Salo kuudennella luokalla sanoo että se oli kiva päivä.

- Aion säästää raketin muistona, hän sanoo.

Teksti: Bennäs skola