Ajankohtaista Biokaasuinvestointi suunnitteilla Pedersöreen tänä syksynä
10.5.2022
Autopesula ja sen takana oleva koivumetsä.

Vastaanottoasema ja tankkausasema rakennetaan yrityksen jo vuonna 2019 varaamalle tontille huoltoaseman ja autopesulan viereen Edsevössä.

Biokaasuinvestointi suunnitteilla Pedersöreen tänä syksynä

Jo tämän vuoden lopussa on mahdollista tankata autoon biokaasua Edsevössä. PK-Biogas aikoo rakentaa biokaasun vastaanotto- ja tankkausaseman valtatien 8 varrelle. Samaan aikaan rakennetaan kaasuputkia Edsevöstä Pännäisten ja Kolpin teollisuusalueille.

Pedersöre Lämmön ja Kronoby Energiandelslagin omistaman PK-Biogasin tavoitteena on jo pitkään ollut rakentaa biokaasun tuotantolaitos Långskogentielle Kolpissa. Tavoite on edelleen voimassa, mutta koska hankkeelle myönnetty valtiontuki ei riitä täysimääräiseen toteuttamiseen, investointi jaetaan useaan vaiheeseen.

Ensimmäisessä vaiheessa PK-Biogas luo biokaasun käytölle ja jakelulle edellytykset ja infrastruktuurin, lähtökohtana Edsevö.

Vastaanottoasema ja tankkausasema rakennetaan yrityksen jo vuonna 2019 varaamalle tontille huoltoaseman ja autopesulan viereen Edsevössä. Asemalta rakennetaan jakeluverkosto asiakkaille Pännäisiin ja Kolppiin. Yksi putki kulkee valtatietä 8 pitkin Östensö skolan kautta Pedersöre Lämmön uudelle lämpölaitokselle Pännäisiin. Idän suuntaan kaasuputki kulkee Kolpin läntisen teollisuusalueen kautta Nautorin kiinteistölle.

PK Biogas on paikallisten yritysten kanssa allekirjoittanut sopimukset kaasun toimittamisesta laitoksiin. Biokaasu ostetaan alussa Jeppo Biogasilta.

Pedersören konserniyhtiöiden toimitusjohtaja Kjell Gripenberg korostaa, että investointi antaa koko alueelle mahdollisuuden vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

– Näinä aikoina, kun muu maailma yrittää vähentää riippuvuuttaan venäläisestä öljystä ja kaasusta, tämä investointi sopii hyvin. Annamme mahdollisuuden käyttää fossiilivapaata ja hiilineutraalia energiaa polttoaineena ja tarjoamme uuden energiaratkaisun sekä nykyisille että uusille yrityksille, Gripenberg sanoo.

Myös Pedersören kunnanjohtaja Stefan Svenfors korostaa ilmastonäkökulmaa.

– Tämä on iso ja tärkeä investointi, joka jatkaa pitkäjänteistä ympäristöajatteluamme, joka alkoi hakelämmityksestä. Tämä on tulevaisuuden hanke.

Hän huomauttaa, että biokaasuhankkeesta on keskusteltu pitkään.

– Edetään kahdessa vaiheessa – investoimme ensin infrastruktuuriin ja yritämme pitkällä tähtäimellä saada omaa tuotantoa käyntiin, hän sanoo.

Investoinnin budjetoitu kokonaiskustannus on 1,015 miljoonaa euroa, joka rahoitetaan lainoilla.

Pedersöre Lämpö kasvattaa omistusosuuttaan PK-Biogasissa 60 prosentista 89,8 prosenttiin ostamalla osan Kronoby Energiandelslagin osakkeista. Energiaosuuskunnan omistusosuus siis pienenee 40 prosentista 10,2 prosenttiin.

– Uudelleenjako johtuu siitä, että investoinnit tehdään Pedersöressä, Gripenberg kertoo.

Pedersöre Lämpö myöntää PK-Biogasille 400 000 euron pääomalainan, kun taas Kronoby Energiandelslag myöntää omalta osaltaan yhtiölle 36 000 euron pääomalainan. Sen lisäksi PK-Biogas lainaa Kuntarahoitukselta 615 000 euroa edellyttäen, että Pedersören kunnanvaltuusto myöntää kunnan takauksen kokouksessaan 16. toukokuuta.

Kunnanhallitus päätti maanantaina korottaa kunnan osakepääomaa Pedersöre Lämmössä 400 000 eurolla, Pedersöre Lämmön rahoitusosuuden mahdollistamiseksi.