Ajankohtaista Esitys: Kunnallisveroprosentit pysyvät muuttumattomina
3.11.2020

Esitys: Kunnallisveroprosentit pysyvät muuttumattomina

Kunnanhallitus ehdottaa kunnanvaltuustolle tuloveroprosentin pitämistä nykyisessä 21,0 prosentissa. Pedersören kunnanvaltuusto käsittelee tuloveroprosenttia ja kiinteistöveroprosentteja seuraavassa kokouksessaan, joka pidetään 9. marraskuuta. 

Esityksen mukaan myös kiinteistöveroprosentit pysyisivät samana, tarkoittaen:

  • Yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93
  • Vakituiseen asumiseen käytettävät rakennukset 0,55
  • Muut asuinrakennukset 1,15
  • Rakentamattomat rakennuspaikat –
  • Yleishyödylliset yhteisöt 0,00
  • Voimalaitokset 2,85

Kuluvan vuoden viimeisimmän tulosennusteen mukaan tulos on tänä vuonna noin 0,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Nykyisellä veroprosentilla kunta saa ensi vuonna kunnallisveroa arviolta 31,0 miljoonaa euroa, yritysveroa 3,3 miljoonaa euroa ja kiinteistöveroa 2,5 miljoonaa euroa, siis yhteensä 36,6 miljoonaa euroa.

Vuoden 2021 kehysbudjetissa, jonka kunnanvaltuusto hyväksyi syyskuussa, kunta laski muuttumattomien veroprosenttien perusteella alijäämäksi 1,7 miljoonaa. Talousarvioehdotuksessa vero- ja valtionosuuskertymä tulee olemaan ilman veronkorotusta 1,6 miljoonaa suurempi kuin kehysbudjetissa Toimialojen talousarvioehdotusten yhdistelmä osoittaa kuitenkin, että toimintakustannukset ylittävät kehysbudjetin kustannukset 0,1 miljoonalla, mikä tarkoittaa sitä, että alijäämä olisi noin 0,1 miljoonaa. Tuloveroprosentin korottaminen 0,5 prosentilla merkitsisi noin 0,7 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Aikaisemmilta vuosilta kertynyt ylijäämä on viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan 6,3 miljoonaa euroa. Kun myös vuoden 2020 odotettu ylijäämä otetaan huomioon, kertynyt ylijäämä nousee 6,9 miljoonaan euroon.

– Odotamme kulujen ja tulojen kehittyvän niin, että voidaan jatkaa muuttumattomilla veroprosentilla, kunnanjohtaja Stefan Svenfors sanoo.

 

Kouluhankkeiden sivusuunnittelijat valittiin 

Kunnanhallitus on valinnut kahden tulevan kouluhankkeen sivusuunnittelijat. Kyseessä on Bennäs-Östensö-Sundby skolan ja Sandsund skolan rakenne-, sähkö-, lvi- ja rakennusautomaation suunnittelu.

Sähkösuunittelijaksi valittiin Smartplan Ab Oy.

Rakenne-, lvi- ja rakennusautomaation suunnittelusta vastaa Swecon Talotekniikka Oy.