Ajankohtaista Lapsen oikeuksien viikko – lapsella on oikeus turvallisuuteen
14.11.2022
Nuoria ihmisiä seisovat selkä kameraa kohti pitäen toisistaan kiinni. Teksti: Hashtagit #Munturvallisuus. #Sunturvallisuus.

Vuoden teemaviikon teema on turvallisuus.

Lapsen oikeuksien viikko – lapsella on oikeus turvallisuuteen

Pedersöressä vietetään valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa 14.–20.11. Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

Tänä vuonna viikon teema on jokaisen lapsen oikeus elää ja kasvaa turvassa.

Sekä lapsen oikeuksien sopimus että kansallinen lainsäädäntö velvoittavat huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista elää ja kasvaa. Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta ympäristöstä, turvallisista ihmissuhteista ja omasta turvallisuuden kokemuksesta.

Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa: turvallisuutta voidaan edistää esimerkiksi

  • lainsäädännöllä,
  • liikennesuunnittelulla,
  • perheitä tukemalla ja
  • syrjinnän vastaisella työllä.

Teemaviikko huomioidaan eri tavalla päiväkodeissamme ja kouluissamme.

Keskiviikkona 16.11. nuorisotoimisto järjestää nuorisoparlamentin kunnantalolla. Osallistujat keskustelevat turvallisuudesta eri näkökulmasta.

Teemaviikon järjestää lapsi- ja nuorisojärjestöjen, lapsiasiavaltuutetun toimiston, seurakuntien ja valtion toimijoiden yhteinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto. Viikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018.

Pedersören lapsiystävällinen kunta -työ

Pedersören kunta on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -työssä. Tavoitteena on jokaisen lapsen ja nuoren hyvä elämä. Osallistuminen Lapsen oikeuksien teemaviikkoon on luonnollinen osa kunnan toiminnasta vuoden aikana.

Lue lisää Pedersöre Lapsiystävällinen kunta -työstä.

Lue lisää Lapsen oikeuksien sopimuksesta, tiivistelmä.