Ajankohtaista Pedersöre aurinkopuiston osaomistajaksi
20.9.2022

Pedersöre aurinkopuiston osaomistajaksi

Vastaperustettu yritys Esse Solar and Energy Park suunnittelee aurinkokennoilla sähköä tuottavan aurinkovoimalan rakentamista Yli-Ähtävälle. Kunnanhallitus on päättänyt, että Pedersöre ostaa kymmenen prosenttia osakekannasta, yhteensä 50 000 eurolla.

Yhtiön muut omistajat ovat paikallinen sähköyhtiö Esse Elektro-Kraft ja Autocirc Finland. Aurinkopuiston nimellisteho on 1 megawatti, ja se sijoitetaan Ähtävän teollisuusalueen viereisille alueille ja tonteille, jotka ovat jo yhteisomistajien omistuksessa. Aurinkopuiston tilatarve on vähintään 1,4 hehtaaria. Kunnanhallitus päätti vuokrata 1,2 hehtaarin suuruisen alueen 35 vuodeksi vastaperustetulle yritykselle.

Liiketoimintamallina on, että aurinkopuisto tuottaa sähköä, jota myydään kannattavimmalla hinnalla ja ehdoilla, kun taas omistajat jakavat mahdollisen ylijäämän. Sähkö myydään joko markkinoille (Nordpool) markkinahintaan tai kiinteään hintaan pidemmäksi ajaksi sähkönkauppiaalle.

Kyseessä on noin 1 miljoonan euron investointi. Yhtiö tarvitsee käynnistysvaiheessa 500 000 euroa omaa pääomaa, loput rahoitetaan lainoilla.

Kunnanjohtaja Stefan Svenforsin mukaan kunnan osaomistus noudattaa Pedersören strategiaa investoida uusiutuviin energialähteisiin.

– Tämä on hyvä kokonaisuus, jossa on kaksi vankkaa yritystä ja kunta, joka omistaa alueella maata. Toimimme, kun siihen on mahdollisuus, hän sanoo.