Ajankohtaista Pedersöre, Kruunupyy ja Kokkola suunnittelevat kunnat yhdistävää pyörätietä
24.5.2022
Pyörätie Remson varrella Lövössä. Polkupyörä nojaa pyörätien liikennemerkkiin.

Pedersöre, Kruunupyy ja Kokkola suunnittelevat kunnat yhdistävää pyörätietä

Pedersören kunnanhallitus kannattaa Kruunupyyn ja Kokkolan tekemää aloitetta selvitykseen koskien Pedersören, Kruunupyyn ja Kokkolan yhdistävän pyörätien rakentamista valtatien 8 varrelle.

Pyörätie palvelisi sekä työmatkapyöräilijöitä että vapaa-ajan pyöräilijöitä ja ennen kaikkea se tekisi pyöräilystä turvallisempaa kaikille.

Sen lisäksi reitti edistäisi valtakunnallisia ilmastotavoitteita ja hallitusohjelman pyrkimyksiä koskien liikkumisen ohjausta ja liikenneturvallisuutta. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisten kulkutapavalintoihin, tukea kestävää liikkumista ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Pedersören kannalta kyseessä on noin 2,4 kilometrin pituinen osuus Lepplaksista pohjoiseen Kruunupyyn kuntarajalle, sillä Edsevön ja Lepplaksin välisten ohituskaistojen yhteyteen rakennettavat huoltotiet tulevat toimimaan kevyen liikenteen väylinä.

Kunnat yhdistävän pyörätien toteuttamiseen tarvitaan valtion tukea ja rahoitusta. Kunnat kuitenkin uskovat, että siihen on hyviä edellytyksiä, sillä hanke edistää monia kansallisia tavoitteita. Tässä vaiheessa on siksi tärkeää tehdä huolellisia selvityksiä ja luonnoksia, joiden perusteella avustusta haetaan.

Kunnat aikovat palkata konsulttiyrityksen, jolla on kokemusta tällaisen yleissuunnitelman laadinnasta ja muista hakemukseen tarvittavista asiakirjoista. Konsulttiselvityksen odotetaan valmistuvan vuodenvaihteeseen mennessä.

Suunnittelukustannukset jaetaan kussakin kunnassa kulkevan pyörätien pituuden mukaan. Pedersören osuus on alustavan arvion mukaan 15 000–25 000 euroa. Pedersöre maksaa osuutensa viranomaisten kanssa toteutettaviin yhteishankkeisiin varatuilla määrärahoilla.