Ajankohtaista Pietarsaaren veden tuloksia 16.10 otetuista näytteistä
20.10.2023
Vanhassa satamassa sijaiseva hyppytorni.

Pietarsaaren veden tuloksia 16.10 otetuista näytteistä

Kallan Ympäristöterveys tiedottaa, Pietarsaaren Veden häiriötilanne: Talousvedestä ei ole todettu enterokokkeja. Rauta-arvo eri näytteenottopisteissä vaihtelee 1200 – 2600 µg/l välistä. Raudan tavoitearvo 200 µg/l ei täyty, mutta ylitys ei aiheuta terveyshaittaa. Rauta-arvo 9.10.2023 otetussa näytteessä oli 57 µg/l.

Heterotrofinen pesäkeluku vaihtelee 10-38 pmy / ml välistä, joka ei aiheuta terveyshaittaa. Niille sovelletaan laatutavoite ”ei epätavallisia muutoksia”. Arvo on yli sen, mikä on Pietersaaren vedelle normaalia (0 – 1 pmy/ml). Oli odotettvaa että heterotrofinen pesäkeluku nousee, koska

pesäkelukuun vaikuttavat muun muassa raakaveden laatu, mikrobeille käyttökelpoisten ravinteiden määrä (mm. fosfori, orgaaninen aines), vedenkäsittely, verkoston rakenne ja kunto, desinfiointiaineiden määrä, veden lämpötila ja viipymä.

Talousveden sameus ei myöskään täytä laatutavoitetta ≤ 1 NTU (Nephelometric Turbidity Unit). Sameus vaihtelee 1,5 – 3,9 NTU välillä. Myös tässä oli odotettavissa laatutavoitteen poikkeama, sillä kohonnut rauta-arvo vaikuttaa sameuteen. Kohonnut sameus sinänsä ei aiheuta terveyshaittaa.

Tulokset tullaan myös julkaisemaan tämän päivän aikana Kallan Ympäristöterveyden kotisivuilla Pedersöre - Talousvesi (pedersore.fi).

Kallan ympäristöterveys tulee seuraaman talousvesitilannetta tehostetulla näytteenotolla. Normaalisti näytteitä otetaan suunnilleen joka toinen viikko eri näytteenottopisteistä ympäri verkostoa. Valvontasuunnitelmassa suunniteltujen näytteenottojen lisäksi tullaan ottamaan viikottain kaksi näytettä, joilla seurataan mikrobiologisia parametreja ja raudan määrä. Kun tilanne on palautunut normaaliin, tullaan vähentämään tehostettua näytteenottoa ja pikkuhiljaa palataan takaisin valvontasuunnitelman mukaiseen näytteenottoon.

Jatkossa Kallan Ympäristöterveys ei lähetä erillisiä lehdistötiedotteita tehostetun näytteenoton tuloksista. Tulokset tullaan julkaisemaan Kallan Ympäristöterveyden kotisivuilla Pedersöre - Talousvesi. Tuloksista kiinnostuneita asukkaita kehotetaan seuraamaan tuloksia sieltö. Mikäli esiintyy kysymyksiä tuloksista tai niiden tulkinnasta, voi ottaa yhteyttä terveydensuojelutiimin terveystarkastajaan. Jos näytetuloksissa esiintyy jotain, mitä voi aiheuttaa terveysvaara, Kallan Ympäristöterveys tottakai tiedottaa asiasta erillisellä lehdistötiedotteella.

Lisätietoja antavat:

Annika Porthin                                                                Outi Fränti
Ympäristöterveyshuollon päällikkö                                    Terveystarkastaja
050 502 2049                                                                 050 362 3478