Ajankohtaista Päiväkotien ja koulujen poikkeusolojen arki on alkanut
18.3.2020

Päiväkotien ja koulujen poikkeusolojen arki on alkanut

Tänään on käynnistetty poikkeusoloista johtuvat järjestelyt Pedersören kouluissa, esikouluissa ja päiväkodeissa. Useimmat päiväkotilapset ovat kotihoidssa ja koululaiset osallistuvat etäopetukseen kodissa.

Tänään klo 12 järjestetyssä videokokouksessa rehtorit totesivat, että etäopetus on päässyt hyvin alkuun.

– Oppilaat ovat innoissaan ja pitävät tätä hauskana ja jännittävänä asiana. Vaikuttaa siltä, että he haluaisivat saada vielä lisää tehtäviä, sanoo Christian Backlund, Lepplax skolan rehtori.

Purmon rehtori Glenn Sundstedt on kokenut saman.

– Oppilaat haluavat todellakin työskennellä. Eräs oppilas otti yhteyttä jo kello 7 tänä aamuna ja tarkisti, mitä hänen piti tehdä, Sundstedt kertoo.

Opettajat ja oppilaat käyttävät useita eri kommunikointikanavia. Kotitehtävät lähetetään ensisijaisesti Google Classroomin kautta.

Tekniikan kanssa ei ole ollut juurikaan ongelmia, poikkeuksena kuitenkin Itslearning-ohjausjärjestelmä, jota lukio käyttää. Ohjelma ei tänä aamuna kestänyt ryntäystä.

– Toivottavasti saamme sen vielä toimimaan. Tänään olemme käyttäneet Google Classroomia, sanoo lukion rehtori Monika Eklund-Laurila.

Pääsääntönä on, että koululaiset ja lukiolaiset saavat etäopetusta. Pedersöre järjestää hallituksen ohjeiden mukaisesti 1-3 luokkien perusopetusta niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Hallitus antoi tiistai-iltana yksityiskohtaisen luettelon näistä aloista.

Koko Pedersöressä 42 oppilasta kunnan yhteensä 459:stä 1-3 luokkien oppilaista osallistuu lähiopetukseen omassa koulussaan. Esikoulussa on läsnä 70 lasta yhteensä 166:sta, ja noin 100 lasta on päivähoidossa, yhteensä 470:stä.

– Useimmat vanhemmat hoitavat lapsensa kotona, mutta päiväkodit ovat auki kaikille lapsille, jotka tarvitsevat päivähoitoa, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Catarina Herrmans.

Yksiköt mahdollistavat yhteistyötä tehden, että toiminta on tarkoituksenmukaista ja turvallista. Joissakin kouluissa on vain muutama lapsi. Silloin opetus järjestetään yhteistyössä lähialueen esikoulun tai päiväkodin kanssa.

– Autamme toisiamme. Kenenkään lapsen ei tarvitse olla yksin koulussa. Hänellä on leikkikavereita, läsnä olevia aikuisia ja turvallisuutta, sanoo Yvonne Borgmästars, alkuopetuksen ja varhaiskasvatuksen ohjaaja.

Päiväkotiosastojen välinen yhteistyö tehostuu myös, sillä lapsiryhmien koko vaihtelee.

Kun esikoululaiset ovat kotona vanhempien kanssa, yksiköt pitävät yhteyttä koteihin.

– Esikoulut voivat antaa Wilman kautta vinkkejä ja ideoita lasten aktivointiin, Borgmästars kertoo.

Lisätiedot: Yvonne Borgmästars, alkuopetuksen ja varhaiskasvatuksen ohjaaja, puh. 785 0204/ 044-755 7675, yvonne.borgmastars@pedersore.fi