Ajankohtaista Virtuaalinen seuragaala – vuoden 2021 voittajat
1.4.2022

Virtuaalinen Seuragaala – vuoden 2021 voittajat

Emme järjestä fyysistä Seuragaalaa tänä vuonna, vaan ilmoitamme voittajien nimet täällä verkkosivuillamme ja some-kanavissamme. Voit katsoa virtuaalista palkintojen jakoa alla olevasta videosta, 1.4.2022 klo 18 alkaen. Ja tästä löytyy seuragaalan tekstivastine.

Palkinnon saajat

Mattias Kanckos seisoo ulkona pienen metsikön edessä . Hänellä on Pedersörekellopalkinto ja kukkia kädessään.

Pedersöre-kellon saa vuonna 2021 Mattias Kanckos.

Kulttuuripalkinto Pedersörekello: Mattias Kanckos

Pedersören kulttuuripalkinto 2021 menee henkilölle, joka hallitsee ja levittää luontoa, kalastusta ja metsästystä koskevaa kulttuuriperintötietoutta suurille joukoille. Hän on opastanut lukemattomia ryhmiä seikkailuilla metsissä ja maastoissa ja välittänyt tietämystään kaikenikäisille ihmisille.

Palkinto menee biologi ja eräopas Mattias Kanckosille Ähtävältä. Tuomariston valinta voi olla yllättävä ajatellen sitä, että kyse on kulttuuripalkinnosta, joka suppeassa merkityksessä liitetään kirjallisuuteen, teatteriin, musiikkiin tai kuvataiteeseen. Mutta kulttuuri voi olla monia erilaisia asioita, kulttuuripäällikkö Ulrika Stenmark huomauttaa. Tällä kertaa tuomaristo, kunnan kulttuuri- ja liikuntalautakunta, kiinnitti huomionsa Mattias Kanckosin hyvään työhön, joka liittyy eläimiin, riistanhoitoon, luontoon ja ulkoiluun Pedersöressä.

– Se on mitä suurimmassa määrin kotiseututyötä, Stenmark sanoo.

Mattias Kanckos on tuttu nimi pedersöreläisille. Palkinnon perusteluissa hänet mainitaan biologina ja eräoppaana, jota ”kaikki” konsultoivat metsästys- ja kalastuskysymyksissä. Hän tietää, missä karhut talvehtivat Pedersöressä ja mikä eläin on juossut vastasataneella lumella marraskuussa.

Kanckos toimii usein luennoitsijana ja asiantuntijakommentaattorina, erityisesti Pedersören kansalaisopistossa, jossa hän on pitänyt sekä teemaluentoja paikallisesti että ollut vetäjänä pitkillä vaellusmatkoilla eri puolilla Suomea. Yhteistyö on jatkunut 18 vuotta. Jos jollakin on kysyttävää Suomen kansallispuistoista, susitilanteesta tai siitä, miten narrata ahvenia, häneltä saa vastauksen.

Hän on tehnyt useita luontoinventointeja ja selvityksiä, jotka ovat toimineet kunnan alueiden kehityksen pohjana.

Kanckosin visio pitkästä vaellusreitistä Pedersören läpi oli lähtölaukaus 50 kilometrin pituisen Saukonreitin (2011–13) rakentamiselle Lappforsin ja Vilobackan välille. Hän on myös auttanut kuntaa kehittämään muita vaellusreittejä, viimeksi Bergön ja Sandsundin vaellusreittien kunnostuksen yhteydessä vuonna 2021.

Kun kulttuuriosasto aloitti Saukonreitin maratonvaellukset vuonna 2014 ja Uteliv-tapahtumat vuonna 2020 Lappforsin eräkeskuksella, hän oli itsestään selvä ja sitoutunut yhteistyökumppani.

Tuomaristo toteaa myös, että hänen monivuotinen työnsä on merkittävästi auttanut tuomaan Pedersöreä esiin kuntana, jossa on hienot luontoelämys- ja ulkoilumahdollisuudet.

Kanckos on kiitollinen ja hiukan yllättynyt kunnianosoituksesta. Hän ei hae huomiota työlleen. Halu jakaa tietämystään muille perustuu muuhun.

– Kyse on suuresta rakkaudesta kotiseutua, syrjäseutua ja maaseutua kohtaan ja vaihtoehtojen keksimisestä perinteisille elinkeinoille. Eräoppaana toimiminen on oikeastaan vastoin persoonallisuuttani, koska olen introvertti. Mutta nautin tilanteista, joissa voin välittää tietoa ja siitä, että ihmiset ovat kiinnostuneita, Kanckos sanoo.

 

Tony Sund och Pontus Backlund.

Jääkiekkoilija Tony Sund on vuoden urheilija 2021. Kuvassa myös liikuntasihteeri Pontus Backlund (oik).

Vuoden urheilija: Tony Sund

Vuoden urheilija on todistanut, että oikealla ja nöyrällä asenteella voi saavuttaa suurta menestystä, vaikka olisit kasvanut ”pienessä” Pedersöressä. Kausi 2021 oli todellinen läpimurtovuosi sandsundilaiselle, joka ehti vuoden aikana pelata seurajoukkuejääkiekkoa Kontinental Hockey Leaguessa Venäjällä (KHL), Sveitsissä ja Swedish Hockey Leaguessa Ruotsissa (SHL). Kauden kohokohta oli jääkiekon MM-kisat Riikassa, josta hän sai MM-hopean Suomen Leijonissa. NHL:n San Jose Sharks hankki 26-vuotiaan pelaajan vapaana agenttina vuonna 2019, ja tulevaisuus on vielä avoin Pedersören vuoden urheilijalle 2021: Tony Sundille.

 

Yhdeksän ihmistä seisoo hiihtoladun lähtopisteessä, Fagerbackalatukyltin ja hiihtokilpailu Fagerbackaloppetin mainostavan kyltin alla.

Vuoden tulisielu-palkinto annetaan Fagerbacka hiihtolatupartiolle.

Vuoden tulisielu: Fagerbackan hiihtolatujen latupartio

Pedersören vuoden tulisielujen toiminta on jatkunut monta vuotta. Talkoovoimia ja käsiä on paljon, ja mitään ei ole jätetty vuosien saatossa sattuman varaan. ”Ladut ja reitit voivat aina olla parempia” on tulisielujen kirjoittamaton motto. Purmon hiihtoladut ajetaan aikaisin aamulla, ja uusi lumi ei kauaa ehdi olla maassa ennen kuin kotitekoinen latukone on ajanut 18 km pitkän Åvallenin ja Mannersin välisen reitin (edestakaisin). Monet ovat saaneet nauttia latupartion täydellisistä laduista talviaikaan. Latujen ansiosta hiihtäjät saavat myös mahdollisuuden kokea paikallishistoriaa ja nauttia taukopaikoista.

 

Kolme IK Falkenin suunnistusjaoston jäsentä seisovat kuusen edessä ulkona.

Annika Sandvik, Sören Janssons ja Kari Lindfors edustavat IK Falkenin suunnistusjaostoa.

Vuoden järjestäjä: IK Falkenin suunnistusjaosto

Poikkeuksellisena vuonna, jona peruttiin useita tapahtumia, Pedersören Vuoden järjestäjä onnistui olemaan erittäin aktiivinen. Seura on järjestänyt useita tapahtumia ja kilpailuja sekä lapsille että aikuisille ja saanut siten monet perheet osallistumaan. Jaosto järjesti kansalliset kisat Sundbyssä toukokuussa. Järjestelyt olivat korkealuokkaiset. Järjestäjä on ollut ahkera sosiaalisessa mediassa ja myös se on tuonut lisää näkyvyyttä lajille.

 

Kuvassa kaksi ihmistä vääntävät kätensä, kun taas neljä muuta ihmistä seisovat vieressä katsomassa kameraan.

Esse Armsportin yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus on vahva syy seuran suureen menestykseen.

Vuoden seura: Esse Armsport

Vuoden seura on pieni seura, joka on viime vuosina tuonut näkyvyyttä Pedersörelle ja Ähtävälle. Lukemattomien suomenmestaruus- ja maailmanmestaruusmitalien myötä seura on murtautunut lajinsa eli kädenväännön huipulle. Seuran yhteenkuuluvuus ja yhteishenki ovat olleet suuri syy menestykseen. Pandemiavuodesta huolimatta seura onnistui pitämään toiminnan käynnissä ja toi kotiin 14 mitalia SM-kisoista.

 

Neljä ihmistä seisovat seinää vasten. Mari-Louise Rönnqvist, Joel Sundqvist. Holger Lund ja Adrian Roslund.

Joel Sundqvist ja Holger Lund ovat vuodet nuoret. Vas. Mari-Louise Rönnqvist, nuorisosihteeri, ja oikealle Adrian Roslund, nuorisoneuvoston puheenjohtaja.

Vuoden nuori: Joel Sundqvist ja Holger Lund

Palkinto jaetaan Holger Lundille ja Joel Sundqvistille heidän menestyksestään musiikkialalla.

Perustelut, Holger: 

Musiikki ja kitarat olivat osa Holgerin kasvuympäristöä. Kolmevuotiaana hän rummutti rikki useita leikkirumpusetin rumpukapuloita ja 12-vuotiaana hän sai oman sähkökitaran, jonka Christian-isä rakensi.

Holger osallistui kitaraopetukseen kansalaisopiston kautta ja opiskeli musiikkia Yrkesakademissa yläkoulun jälkeen. Tuona aikana kiinnostus musiikkiin kasvoi, ja hän harjoitteli kitaransoittoa useita tunteja päivässä.

Yhdessä Joel Sundqvistin ja muutaman muun ystävän kanssa he perustivat Loudspeekers-bändin. Bändillä oli keikkoja lähiseudulla. Vuonna 2019 hän alkoi soittaa kitaraa tanssiorkesteri Guns Rosorissa.

Kitaransoiton lisäksi kiinnostus heräsi myös laulujen kirjoittamiseen ja musiikin tuottamiseen.

Hän on kirjoittanut ja tuottanut useita kappaleita Alva Nygårdin ja Joel Sundqvistin kanssa vuosina 2020–2022. Hän tuottaa parhaillaan musiikkia Korean markkinoille vaasalaisen Roko Music Publishingin kautta.

Perustelut, Joel:

Joel kiinnostui musiikista jo pienenä ja kuunteli paljon erilaista musiikkia ja lauloi mielellään. Hän esiintyi laulajana päiväkodissa, koulussa, Lucia-juhlissa, kotiseutujuhlissa ym.

Hän sai ensimmäiset rummut lapsena ja kävi rumputunneilla Pietarsaaren musiikkitalolla 8–14-vuotiaana.

Yläkoulussa hän tapasi Holgerin, ja he alkoivat musisoida yhdessä ja muodostivat Loudspeakers-bändin yhdessä Casper Söderströmin ja William Staran kanssa. Joel oli ensin laulava rumpali, mutta hän panosti pelkästään lauluun, kun Joel Streng tuli rumpaliksi.

Joelin ollessa 15-vuotias kitara korvasi rummut. Ed Sheeran inspiraation lähteenään ja esikuvanaan Joel opetteli käyttämään loopstationia.

Lukion jälkeen Joel alkoi kirjoittaa omia kappaleita. Yhdessä Holgerin kanssa hän kirjoitti ”Lost Together” -kappaleen ja se oli myös lähtölaukaus musiikin kirjoittamiselle.

Joel jatkoi kappaleiden kirjoittamista yksin, mutta Holger auttoi niiden tuottamisessa ja koska he tuntevat toisensa hyvin, yhteistyö on toiminut.

”Drunk and Underage” -kappale oli jäähyväiset nuoruudelle. Se antoi vauhtia uralle ja valittiin vuoden 2021 suomenruotsalaiseksi kappaleeksi.

Joel on tehnyt myös paljon yhteistyötä musiikkituottaja Arto Ruotsalan kanssa kuluneen vuoden aikana. Syksyllä hän teki sopimuksen Mantik Music Groupin kanssa pääasiassa lauluntekijänä. Hän tekee yhteistyötä muiden lauluntekijöiden kanssa ympäri maailmaa ja oppii parhaillaan lisää laulujen kirjoittamisesta.

Musiikki on Joelin ja Holgerin tapa rentoutua ja kerätä energiaa. Musiikilla on tärkeä rooli heidän elämässään. Tulemme varmasti näkemään heitä monissa tapahtumissa tulevaisuudessa!

He ovat hyviä esikuvia musiikista kiinnostuneille lapsille ja nuorille.