Aktuellt Den virtuella föreningsgalan – vinnare 2021
1.4.2022

Den virtuella föreningsgalan – vinnare 2021

Föreningsgalan 2021 är ingen fysisk fest, utan vinnarna presenteras här på webben och i våra sociala mediekanaler.

Här nedan kan du se den virtuella prisutdelningen, med start 1.4.2022 klockan 18.00. Här finns galans textmotsvarighet.

Pristagare

Mattias Kanckos står ute framför några träd, håller Pedersöreklockan och blommor i händerna.

Mattias Kanckos är kulturpristagare 2021.

Kulturpriset Pedersöreklockan: Mattias Kanckos

Pedersöres kulturpris 2021 går till en person som förvaltar och sprider kommunens kulturarv i fråga om natur, fiske och jakt till stora skaror. Han har guidat otaliga grupper på äventyr i skog och mark och gett sin kunskap vidare till folk i alla åldrar.

Priset går till biologen och vildmarksguiden Mattias Kanckos från Esse. Juryns val kan vara överraskande med tanke på att det handlar om ett kulturpris som i snäv bemärkelse förknippas med litteratur, teater, musik eller bildkonst. Men kultur kan vara många olika saker, påpekar kulturchefen Ulrika Stenmark. Den här gången tog juryn, kommunens kultur- och idrottsnämnd, fasta på Mattias Kanckos gedigna arbete med anknytning till djur, viltvård, natur och friluftsliv i Pedersöre.

– Det är i högsta grad hembygdsarbete, säger Stenmark.

Mattias Kanckos ett välbekant namn för Pedersöreborna. I prismotiveringen nämns han som biologen och vildmarksguiden som ”alla” konsulterar i jakt- och fiskefrågor. Han vet var björnarna övervintrar i Pedersöre och vilket djur som sprungit över nysnön i november.

Kanckos blir ofta anlitad som föreläsare och expertkommentator, inte minst av Pedersöre medborgarinstitut, där han hållit både temaföreläsningar lokalt och dragit långa vandringsresor på olika håll i Finland. Samarbetet har pågått i 18 år. Den som har frågor om Finlands nationalparker, vargsituationen eller hur man narrar abborren kan räkna med att han ger svaren.

Han har gjort många naturinventeringar och utredningar som legat som grund för utvecklingen av kommunens områden.

Kanckos vision om en lång vandringsled genom Pedersöre var startskottet för arbetet att anlägga den 50 kilometer långa Utterleden (2011–13) mellan Lappfors och Vilobacka. Han har också hjälpt kommunen att utveckla andra vandringsleder, nu senast i samband med att Bergö och Sandsund vandringsleder restaurerades 2021.

När kulturavdelningen startade upp Utterledens vandringsmaraton 2014 och evenemanget Uteliv 2020 vid vildmarkscentret i Lappfors var han en självklar och engagerad samarbetspartner.

Juryn noterar också att hans mångåriga arbete starkt har bidragit till att lyfta Pedersöre som en kommun med fina möjligheter till naturupplevelser och friluftsliv.

Kanckos är tacksam och aningen överraskad över utmärkelsen. Han är inte den som söker uppmärksamhet för sitt arbete. Lusten att dela med sig av sin kunskap bygger på annat.

– Det handlar om en stor kärlek till hembygden, glesbygden och landsbygden och att komma med alternativ för de traditionella näringarna. Det går egentligen emot min personlighet att vara vildmarksguide eftersom jag är introvert. Men jag njuter av av tillfällen där jag kan förmedla information och att folk är intresserade, säger Kanckos.

Tony Sund och Pontus Backlund.

Tony Sund uppmärksammas för sin insats med hockeylejonen. På bilden också idrottssekreteraren Pontus Backlund.

Årets idrottare: Tony Sund

Årets idrottare har bevisat att med rätt inställning och en ödmjuk attityd kan man nå stora framgångar även om man vuxit upp i ”lilla” Pedersöre. Säsongen 2021 var ett riktigt genombrottsår för Sandsundbon som under året hann med att spela klubblagshockey i både Kontinental Hockey League i Ryssland (KHL), Schweiz och Swedish Hockey League i Sverige (SHL). Säsongens höjdpunkt var ishockey-VM i Riga där han var med och knep ett VM-silver med de finska lejonen. 26-åringen signades som fri agent av San Jose Sharks i NHL år 2019 och framtiden är fortfarande ett oskrivet blad för Årets idrottare i Pedersöre 2021: Tony Sund.

Nio personer står vid starten, under skylten för Fagerbackaspåret och ett skynke som gör reklam för skidtävlingen Fagerbackaloppet.

Talkogänget som drar upp skidspåret till Fagerbacka är årets eldsjälar.

Årets eldsjäl: Skidpatrullen för Fagerbacka skidspår

Årets eldsjälar i Pedersöre har ett mångårigt engagemang bakom sig. Talkokrafterna och händerna är många och inget har under åren lämnats åt slumpen. ”Spåren och rutten kan alltid bli bättre” är eldsjälarnas oskrivna motto. Skidspåren i Purmo är preparerade tidig morgon och nysnön hinner inte ligga länge på marken före den hemmagjorda pistmaskinen har kört upp den 18 km långa sträckan mellan Åvallen och Manners (tur- och retur). Det är många som fått njuta av spårpatrullens perfekta spår vintertid, spåren ger dessutom åkarna möjlighet att uppleva lokalhistoria och rastplatser med lilla extra.

Tre medlemmar ur IK Falkens orienteringssektion står framför en gran.

Annika Sandvik, Sören Janssons och Kari Lindfors representerar Falkens orienteringssektion.

Årets arrangör: IK Falkens orienteringssektion

Under ett exceptionellt år med många inställda evenemang lyckades Årets arrangör i Pedersöre vara väldigt aktiv. Föreningen har ordnat flera evenemang och tävlingar för både barn och vuxna och på så sätt engagerat många familjer. Sektionen ordnade nationella tävlingar i Sundby i maj och arrangemanget höll hög klass. Arrangören har synts flitigt på sociala medier och även det har bidragit till mera synlighet för sporten.

Två personer bryter arm till vänster i bild, medan fyra andra personer står bredvid och ser in i kameran.

Gemenskapen och sammanhållningen i Esse Armsport är en stark orsak till att framgångarna varit stora.

Årets förening: Esse Armsport

Årets förening är liten förening som de senaste åren lagt Pedersöre och Esse på kartan. Med otaliga medaljer i finskamästerskap och till och med i världsmästerskap, har föreningen brutit sig in i den absoluta toppen inom sin sport, armbrytning. Gemenskapen och sammanhållningen i föreningen är en stark orsak till att framgångarna varit stora. Pandemiåret till trots lyckades föreningen hålla igång verksamheten och kammade hem fjorton medaljer i FM.

Fyra personer står uppradade mot en vägg. Mari-Louise Rönnqvist, Joel Sundqvist, Holger Lund och Adrian Roslund.

Joel Sundqvist och Holger Lund i mitten uppvaktas av ungdomssekreteraren Mari-Louise Rönnqvist och ungdomsrådets ordförande Adrian Roslund.

Årets ungdom: Joel Sundqvist och Holger Lund

Priset tilldelas Holger Lund och Joel Sundkvist för deras framgångar inom musikbranschen.

Motivering, Holger: 

Musik och gitarrer har funnits i Holgers uppväxtmiljö. Som treåring trummade han sönder flera trumpinnar på ett leksakstrumset och som tolvåring fick han en egen elgitarr som pappa Christian byggde.

Holger deltog i gitarrundervisning via MI och studerade musik vid YA efter högstadiet. Under den perioden tog musikintresset fart och han övade gitarr flera timmar per dag.

Tillsammans med Joel Sundqvist och några andra vänner bildades bandet Loudspeekers Bandet hade en del spelningar i nejden. 2019 började han spela gitarr i dansbandet Guns Rosor.

Förutom gitarrspelande väcktes också ett intresse för låtskrivning och musikproduktion.

Han har skrivit och producerat flera låtar tillsammans med Alva Nygård och Joel Sundqvist 2020–2022. Är nu på gång med att producera musik för bland annat koreanska marknaden via Roko Music Publishing i Vasa.

Motivering, Joel:

Joel var intresserad av musik redan som liten och lyssnade på mycket olika sorters musik och sjöng gärna. Han uppträdde med sång både i dagis, skola, på luciafester, hembygdsfester m.m.

Han fick sitt första trumset som barn och tog trumlektioner vid musikhuset i Jakobstad då han var 8–14 år.

I högstadiet träffade han Holger och de började musicera tillsammans och bildade bandet  Loudspeakers tillsammans med Casper Söderström och William Stara. Joel var sjungande trummis först, men satsade enbart på sången när Joel Streng kom med på trummor.

När Joel var i 15-årsåldern ersatte gitarren trummorna. Med Ed Sheeran som en inspirationskälla och förebild lärde sig Joel att hantera en loopstation.

Efter gymnasiet började Joel skriva egna låtar. Tillsammans med Holger knåpade han ihop ”Lost Together” och det var också startskottet för musikskrivandet.

Joel fortsatte att skriva låtar på egen hand, men Holger hjälpte till att producera dem och eftersom de känner varandra bra har samarbetet fungerat.

”Drunk and Underage” var ett farväl till ungdomstiden som satte fart på karriären och blev vald till årets finlandssvenska låt 2021.

Joel har också samarbetat en del med musikproducenten Arto Ruotsala det senaste året. I höstas skrev han kontrakt med Mantik Music Group främst som låtskrivare. Han samarbetar med andra låtskrivare runt om i världen och lär sig som bäst mer om hantverket att skriva låtar.

Musiken är Joels och Holgers sätt att slappna av och tanka energi. Musiken har fått en viktig roll i deras liv. Vi kommer säkert att få se dem på en hel del tillställningar framöver!

De är bra förebilder för många barn och ungdomar som har musikintresse.