Pedersöre - uusi kunta, pitkä historia

Nykyinen Pedersören kunta on suhteellisen nuori kunta, joka on perustettu vuonna 1977. Pedersöre lukeutuu kuitenkin Pohjanmaan alkuperäispitäjiin ja Pedersören pitäjä mainittiin asiakirjoissa jo vuonna 1348. Pedersören kunnan alueelta löytyy muinaisjäännöksiä eri aikakausilta. Vanhimmat ovat peräisin kivikaudelta, ja niihin pääsee tutustumaan seuraamalla Saukonreittiä Suomen suurimman siirtolohkareen Ilveskiven kohdalta Myllykankaan kivikautuselle asuinpaikalle. Forsbyssä on hienoja pronssikautisia hautaröykköitä ja Lillbyssä voi tutustua suhteellisen koskemattomaan jättikirkkoon. Hieman tuoreempaa historiaa edustavat Ala-Ähtävällä sjaitseva sudenkuoppa sekä Ähtävän ja Purmon tervahaudat.

Kotiseututyö on kunnassa monipuolista. Kunnassa on useita yhdistysten ylläpitämiä museoita ja kotiseututaloja, innokkaita kotiseudun tutkimusryhmiä ja paikallishistoriallisia arkistoja ylläpitävä yhdistys.

Paikallishistoriasta kiinnostuneille pääkirjaston kotiseutukokoelma, kunnan paikallisarkistot ja museot ovat varsinaisia aarreaittoja.

Pedersören kunnasta löytyy myös hienoja valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä