Alkutuotanto

Alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä sekä sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Se käsittää myös metsästyksen, kalastuksen ja luonnonvaraisten tuotteiden keräämisen (yleinen elintarvikeasetus (EY) N:o 178/2002, 3 art.).

Alkutuotantoa ovat esimerkiksi: 

  • maidon- ja munantuotanto
  • lihakarjan kasvatus
  • kalastus ja kalanviljely
  • kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely
  • hunajantuotanto
  • luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily
  • metsästys

Lisäksi elintarvikelain 22 §:n mukaan alkutuotannoksi katsotaan elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle. 

Alkutuotantoon ei sen sijaan kuulu alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus eikä eläinten teurastaminen. Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa eivät ole esimerkiksi juuston tai hillojen valmistus, yrttien kuivaaminen, kasvisten kuoriminen, kalojen perkaaminen maissa tai kalojen fileointi, vaan ne ovat ilmoitettuun elintarvikehuoneistoon kuuluvaa toimintaa.

Ilmoitusvelvollisuus

Lisätietoa

  • Ruokaviraston kotisivuilla on lisätietoja mm. alkutuotannolle asetettavista vaatimuksista
  • Aitoja makuja -verkkosivuilla on tietoa elintarvikkeiden pienimuotoisesta ja vähäriskisestä valmistuksesta ja myynnistä ja alkutuotteiden suoramyynnistä
  • Tietoa REKO-myynnistä

 

Yhteystiedot

Malena Flink
Hygieenikkoeläinlääkäri

malena.flink@pedersore.fi

050 441 8952