Pedersöres jubileumsbakelse
Vi utlyste en tävling för att få hjälp att ta fram en bakelse till Pedersöres 675-årsjubileum. Vi fick in hela 15 bidrag. Tack alla som engagerade sig!
Bland sex finalbidrag valde juryn att kora Ulrika Tupelis recept ”Blåbärscheesecake med vitchoklad och citron” till vinnare.
Vi delar med oss av receptet så att alla har möjlighet att fira Pedersöre, vårens studenter, morsdag eller varför inte sommarens ankomst, med en smarrig bakelse. Receptet passar en springform med en diameter på 23 cm.
Blåbärscheesecake med vitchoklad och citron
Botten:
200 gram biscoffkex
75 gram smör
Smält smöret och krossa kexen, blanda ihop. Tryck ut i formen och låt stelna i kyl i 30 min.
Vitchokladcheesecake:
200 gram vitchoklad
3 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
1,5 msk florsocker
Smält chokladen över vattenbad, låt svalna. Vispa grädden lätt med florsocker och Philadelphia, blanda i den avsvalnade chokladen. Klicka ut smeten på kexbottnen. Ställ i kylen minst 1,5 h.
Blåbärscheesecake:
4 gelatinblad
3 dl blåbär
2 dl grädde
4 tsk vaniljsocker
6 msk florsocker
100 gram philadelphiaost
6 msk blåbärssaft (t ex Kaskein marjas ekologiska)
Lägg gelatinet i kallt vatten så det mjuknar. Tina blåbären. Värm 6 msk blåbärssaft i kastrull, ta av plattan och smält ner gelatinbladen. Låt svalna.
Vispa grädden, philadelphiaosten, florsockret och vaniljsockret lätt tillsammans, blanda i blåbären och gelatinblandningen. Klicka ut i formen ovanpå vitchoklad blandningen. In i kyl i minst 2 h.
Blåbär-citronspegel
4 gelatinblad
0,75 dl vatten
pressad saft ur en hel citron
1,5 dl blåbärssaft (t ex Kaskein marjas ekologiska)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vatten, saften och citronsaften, ta av plattan och smält ner gelatinbladen. Låt svalna helt innan man försiktigt brer ut med en sked på cheesecaken. Låt stelna i kyl minst 3 h, helst över natten.
Under tiden: Smält lite vitchoklad och spritsa ut siffor till toppen, låt stelna i kyl på en plastbit.
Garnera med lite biscoff smulor och de chokladspritsade sifforna 675.
Glutenfri version
Använd glutenfria digestivekex i bottnen och t.ex. Pandas vitchoklad som är glutenfri i lagret med vitchokladcheesecake.
Laktosfri version
Använd laktosfri grädde och philadelphiaost samt laktosfritt smör.
Vegansk vitchoklad är rätt dyr, så man kan göra ett lager vaniljcheesecake i stället för vitchokladecheesecake.
Använd vegansk choklad, sockermassa eller t ex Brunbergs laktosfria mjölkchoklad till siffrorna 675.
Förslag till vaniljcheesecake
4 dl grädde
3 gelatinblad (6 msk vatten)
2 vaniljstänger
1 dl florsocker
4 msk vaniljsocker
150 gram philadelphiaost
Lägg gelatinbladet i kallt vatten några minuter. Krama ur och smält i kastrull med 6 msk vatten, låt svalna en aning. Vispa grädden lätt med philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker och vaniljstången.
Blanda i det smälta gelatinet, häll upp i formen. Låt stelna i kyl 1,5 h.