Aktuellt Stefan Barkar levandegör Forsbys historia – får Pedersöreklockan
24.1.2025
Stefan Barkar sitter hemma vid köksbordet. På bordet ligger hans tre böcker.

Stefan Barkar har skrivit tre böcker med avstamp i Forsbys historia. Två handlar om hans egen släkthistoria, den tredje har ett bredare perspektiv.

Stefan Barkar levandegör Forsbys historia – får Pedersöreklockan

Forsby är Stefan Barkars stora intresse. Han har samlat på sig en uppsjö av berättelser, föremål och bilder om byn – ett material som han delar med sig av och levandegör för andra på Facebook, i böcker och genom föreläsningar.

Hans kulturgärning belönas med kommunens kulturpris Pedersöreklockan på årets Föreningsgala.

Priset delas ut till ”en person eller till en idell sammanslutning som gjort betydande insatser inom något av kulturens områden, som därigenom stimulerat det kulturella livet i kommunen och själv genom idogt arbete vunnit djupa insikter i sitt område och öppet och aktivt delat med sig av sina kunskaper”.

Med tre böcker om hembygden, en stor samling gamla föremål och fotografier, genom regelbundna inlägg om Forsby i byns Facebookgrupp och som kursledare i MI, uppfyller Barkar mer än väl kriterierna för en värdig mottagare av kulturpriset.

Barkar är glatt överraskad.

– Det här har jag inte kunnat föreställa mig. Det är en mindre chock, säger Barkar.

Det var en minnessten på en åker nära hemgården i Forsby som väckte hans intresse för historia. På stenen finns ett kors och datumet 5.8 1881, och Barkar undrade om någon låg begravd där. Han började leta uppgifter i kyrkböcker och fick redan på att det handlade om en kvinna som hette Anna. Han ville veta mer om vem hon var och vad hon gjort. Efterforskningarna gav mersmak och han gick med i Jakobstadsnejdens släktforskarförening.

– Sedan dess har jag hållit på, säger han.

Det innebär i klartext att hans släktforskning pågått i 45 år.

Barkar konstaterar att släktforskningen har ändrat karaktär genom åren. Förr tillbringade han otaliga timmar i bibliotek och fysiska arkiv. Numera är det mesta digitaliserat, så han kan sitta hemma vid datorn och söka information.

– Kyrkböckerna finns numera på nätet. Men gränsen går vid 90 år, först då kan materialet läggas ut, säger han.

Barkar har sammanställt sitt material i tre böcker. Det är två släktböcker om hemmanen Finne (på mammas sida) och Barkar (på pappas sida) i Forsby. Hans senaste bok handlar om händelser och personer i Forsby mellan åren 1500 och 1950. I slutet av boken finns ett register med 600 personer som emigrerat från byn. Barkar har försökt spåra vart de tog vägen.

– Det är ett arbete som aldrig tar slut.

Förutom livsöden och berättelser består Barkars arkiv av många föremål. Med hjälp av metalldetektor han han hittat otaliga mynt, knappar, medeltida ringar, tegelrester och kritpior i Forsbymyllan. Hans fynd finns sorterade i askar i arbetsrummet på vinden. Det äldsta föremålet han hittat är ett silvermynt, en så kallad örtugg, som troligen präglades av Gustav Vasa på 1530–1540-talet.

Barkar delar generöst med sig av sin kunskap i Facebookgruppen ”Vi som bor eller bott i Pedersöre Forsby”. Han publicerar nästan dagligen ett nytt inlägg med text och foto, som handlar om en lokal person, en händelse eller ett föremål.

– Jag brukar ha olika teman, t ex bilder på brudpar, gårdar eller bilar. Jag lägger med en beskrivning av fotot. Men jag lägger helst inte upp bilder på levande personer, säger Barkar.

Om han saknar uppgifter om fotografiet kan han få tips av gruppens medlemmar.

För tillfället har han inga planer på att skriva nya böcker. Bokutgivning är ingen guldgruva, så Barkar är glad om han får det att gå ihop ekonomiskt. Det finns ändå en idé till ett eventuellt nytt alster. Barkar leker med tanken att skriva en fiktiv historia baserat på verkliga händelser.

– Det kunde handla om en person som kom till byn på 1500-talet och berättar om det som hände i byn, säger han.

Stefan Barkar tog emot Pedersöreklockan på den traditionella Föreningsgalan, som ordnades i Purmogården på fredag kväll den 24 januari. Priset är en penningsumma och en vällingklocka, som symboliserar att den väcker, aktiverar och genljuder.

Stefan Barkars böcker:

  • Barkar: hemman och släkter från 1500-talet till 2000-talet, 2009.
  • Finne: hemman och släkter från 1500-talet till 2000-talet, 2016.
  • En resa tillbaka i tiden : händelser i Forsbys historia mellan åren 1500 och 1950, 2023.

Övriga pristagare under föreningsgalan: Föreningsgalan premierade kultur- och idrottsgärningar 2024.

Text & foto: Malin Henricson, informatör

En ask full med gamla mynt.

Stefan Barkar har hittat massor av gamla mynt med hjälp av metalldetektor.

En hand håller i ett rostigt, ringformat föremål.

Föremålet på bilden är en brodd som var fäst på hästhovar.