Aktuellt för barn och unga I en kommun finns det många olika planer
15.5.2024
En del av Bennäs detaljplan.

Det här är en del av Bennäs detaljplan där man ser hur gator och hus planerats in på ett område.

I en kommun finns det många olika planer

På planläggningen i Pedersöre kommun jobbar vi mycket med att göra nya planer eller att göra de planer som redan finns bättre.

Det är beslutsfattarna i planläggningssektionen som tar beslut om hur planerna ska se ut och medlemmarna i kommunfullmäktige som godkänner alla planer när de är färdiga.

Det finns generalplaner och detaljplaner. För å-, sjö- och havsstränder görs en skild sorts planer som kallas strandgeneralplaner och stranddetaljplaner. När man planerar stränder är det andra saker som är viktiga än när man planerar andra områden.

Ytteresse Norra generalplan, där det syns vägar, tomter, jordbruksmark mm.

Just nu jobbar vi med en uppdatering av Ytteresse delgeneralplan.

En generalplan kan vara en plan över hur hela kommunen ska se ut. Pedersöre jobbar mest med delgeneralplaner som består av en del av kommunen som t.ex. en by eller en del av en by.  Just nu jobbar vi med en uppdatering av Ytteresse delgeneralplan.

En generalplan kan också göras för ett visst tema, som t.ex. vindkraft.

I en generalplan försöker man planera så att bostäder, skolor, butiker, naturen och industrier är på lämpliga platser. När man gör generalplaner är det också viktigt var man planerar vägar. Det ska vara säkert att ta sig fram med bil, cykel och till fots.

Alla de här områdena och vägarna bildar något som kallas samhällsstruktur. I en generalplan kan man även rita in skyddszoner runt djurgårdar så att ingen ska kunna bygga ett bostadshus för nära gården. Om det byggs bostadshus för nära kan det bli så att djurgården inte får byggas ut eller att grannarna störs av att det luktar illa hela tiden.

I generalplaner kan man också rita in område där det finns många gamla fina hus. Sådana områden kallas kulturmiljöer. I en plan kan man t.ex. bestämma att man bara får bygga hus som passar in bland de gamla husen. Om det finns byggnader som är riktigt gamla, unika eller om någon känd person har bott i dem kan det hända att de behöver skyddas så att de inte får rivas eller ändras för mycket. Då kan man sätta en skyddsbeteckning i planen och bestämma vad man får och inte får göra med byggnaden.

En större del av Bennäs detaljplan som visar området runt Axåkers skola och kommungården.

När Axåkers skola skulle byggas gjordes en detaljplan för skoltomten, som blev en del av Bennäs detaljplan. Skolans finns på YO-området uppe på bilden.

En detaljplan är, som namnet säger, mer detaljerad och berör oftast ett mindre område. Men detaljplanens storlek kan också variera. I detaljplanerna bestäms t.ex. hur många tomter som ska finnas på ett bostadsområde, var på tomterna man får bygga ett hus, hur många parkeringsplatser som ska finnas på tomterna och var det ska finnas lekparker. En detaljplan kan också göras endast för en tomt.

När Axåkers skola skulle byggas gjordes en detaljplan för skoltomten, som blev en del av Bennäs detaljplan. I en detaljplan kan man till och med bestämma vilken färg husen ska vara, men det brukar vi för det mesta inte göra i Pedersöre.

På bostads- och industritomter bestämmer man oftast hur stora husen och byggnaderna får vara och vad de ska användas till. Och man ser alltid till att alla har en väg till sin bostadstomt. Detaljplanering används ofta för att se till att centrumområden byggs tätare så att många invånare ska ha nära till service (t.ex. skola, matbutik, hobbyer).

Exempel på strandgeneralplan, där Esse å slingrar sig över kartan och planerad bosättning syns längs ån.

Det finns strandgeneralplaner för hela Esse å.

När man planerar på stränder är det viktigt att se till att stränderna och vattenkvaliteten inte förstörs. Pedersöre har åar, sjöar och öar som är antingen general- eller detaljplanerade. Strandgeneralplaner finns över t.ex. stranden mot Larsmosjön i Lepplax, sjön Nådjärv i Överesse och hela Esse å.

Längs Esse å finns det många bostads- och fritidshus. Det är många som tycker om att bo eller ha sin sommarstuga vid vattnet. Byggandet vid stränder behöver planeras för att vattenkvaliteten i ån inte ska försämras. Det är viktigt att vattnet i Esse å är rent eftersom det tas dricksvatten därifrån och för att ån är klassad som ett Natura 2000-område. Med Natura 2000 menas att området är extra viktigt för att skydda den biologiska mångfalden.

I Esse å finns t.ex. utter och flodpärlmussla som är arter som behöver skyddas för att de inte ska försvinna helt. Stranddetaljplaner finns t.ex. över nästan hela Sexsjö i Purmo och en del av Huvudsjön i Lappfors.

Stranddetaljplanering är bra att göra på mindre områden där det byggs mycket. Oftast är det privata markägare som vill ha en stranddetaljplan.

Läs mer

Om du vill se hur dessa olika planer ser ut hittar du dem via Pedersöres webbsida HÄR. Genom att klicka på bynamnen/platserna får du fram planen. Bredvid bynamnen/platserna hittar du bestämmelserna som berättar vad de olika beteckningarna och färgerna på plankartorna betyder, och om det finns andra bestämmelser för området. En översikt över alla planer i Pedersöre kan öppnas via ArcGIS HÄR. Om du använder mobilen eller en surfplatta laddar man ner appen "ArcGIS Field Maps", skriver in sökordet "Pedersöre" och väljer kartan ”Plansammanställning”.

Genom planläggningen försöker vi skapa ett bra samhälle där det är enkelt att leva och må bra.

Text: Jessica Sjöblom, planläggare, Anna-Karin Pensar, planläggningschef