Kallan håller koll på badvattnet i sommar
På sommaren tycker många om att simma ute i åar, sjöar och hav. Miljöhälsan Kallan tar prover av badvattnet vid alla Pedersöres allmänna badstränder en gång per månad under juni – augusti.
De allmänna badstränderna i Pedersöre är:
- Lepplax simplats
- Kållby simplats
- Edsevö simplats
- Ytteresse simplats
- Lappfors simplats
- Sexsjö simplats
- Nars simplats
- Forsby simplats
- Vilttorpets simplats
Vid varje badstrand finns en informationstavla. På informationstavlan ska finnas en QR-kod som du kan skanna in med telefonen. Den leder dig till en sida med resultat av tagna badvattenprover.
Ifall badvattenkvaliteten inte är bra kan du se någon av följande skyltar då du kommer till stranden:
Detta betyder att du inte ska simma i vattnet, eftersom det finns en risk för att du kan bli sjuk av att simma i vattnet.
Badförbud betyder att det är förbjudet att simma, eftersom du då kan bli sjuk av att simma i vattnet.
Cyanobakterier kallas också för blågröna alger. Vid strandkanten, men också längre ut kan man ibland se gröna eller gulaktiga korn eller om det finns mycket ser det ut som gröna mattor längs strandkanten.
Så här kan det se ut om det finns blågröna alger i vattnet längs strandkanten:
Gröna korn i vattnet:
Blågröna alger flyter och du kan själv ta vatten, där du tror du ser alger, i ett glas. Vänta ca 1 timme. Om gröna partiklar stiger till ytan är det blågröna alger.
Du kan bli sjuk om du simmar i vatten där det finns blågröna alger. Huden kan börja klia, du kan börja kräkas och du kan också få diarré. Om du i misstag simmat i vatten med blågröna alger ska man duscha efteråt och torka sig ordentligt.
Text: Annika Porthin, chef för miljöhälsovården