
Kalvningsskolning i kommungården
De som jobbar som avbytare i bondgårdar har fått öva på att hjälpa en ko som ska kalva. De har tränat med en kalvningssimulator, som är en ko gjord av plast, som har en låtsaskalv inuti.
En ko är dräktig i nio månader och klarar oftast av att kalva helt ensam. Men ibland kan det bli problem, till exempel om kalven ligger fel inuti kon. Kalven ska helst komma ut med frambenen först och huvudet rakt fram. Ibland kommer kalven ut med bakbenen först, och då kan man behöva hjälpa till att dra försiktigt.
Det är svårt att veta hur kalven ligger eftersom man inte kan se den. Man måste känna skillnaden mellan framben och bakben för att förstå. Om det ändå inte går kan en veterinär komma och hjälpa.
När kalven har fötts slickar kon den torr. Kalven försöker stå upp snabbt och letar efter kons mjölk, som finns i hennes juver. Den första mjölken kallas för råmjölk och är supernyttig för kalven.
De som jobbar som avbytare har fått öva på att hjälpa en ko vid kalvning. De har tränat med en kalvningssimulator, en ko av plast som har en låtsaskalv inuti. Skolningen ordnades i kommungården i samarbete med en veterinär. Avbytarna var jätteduktiga och klarade av att ta ut låtsaskalven, även om den låg i jättesvåra positioner.
Text: Mia-Maria Nyman, ledande avbytare