Kommunens markpolitik påverkar vår vardag
Pedersöre kommun håller just nu på att uppdatera sitt markpolitiska program. I det markpolitiska programmet står det hur kommunen ska sköta sin markpolitik, till exempel var kommunen ska köpa sin mark och vad den kan används till.
I programmet förklaras också vad som är viktigt att tänka på när kommunen planerar till exempel bostadsområden.
För att kunna planera mark till olika ändamål behöver kommunen äga råmark. Råmark är mark som det ännu inte har byggts på och som inte heller är detaljplanerad. Kommunen köper i allmänhet råmark nära bycentrum. Att detaljplanera områden som ligger långt från bycentrumen blir ofta dyrt eftersom det betyder att kommunen måste bygga mera ledningar och gator. Mark behövs också bland annat för att bygga lekparker, skolor och cykelvägar. I vissa fall byter kommunen mark med andra markägare. Därför är det också viktigt att kommunen äger bytesmark.
För att få reda på invånarnas åsikter om kommunens markpolitik ställdes det frågor om markanvändning och byggande i sociala medier under oktober månad. Bland annat frågades vad som är viktigast när man väljer var man vill bo? Många av de som svarade tyckte att det är viktigt att bo nära släkt och vänner, service och natur. Många kommuninvånare vill också ha en stor tomt.
Enligt ungefär hälften av de som svarade på frågorna borde det i Pedersöre finnas flera detaljplanerade bostadsområden. Kommunen strävar efter att ha detaljplanerade bostadsområden i de delar av kommunen där det finns en efterfrågan på den typen av bostadstomter. Kommunen detaljplanerar bostadstomter för att det ska vara tryggt och trivsamt att bo där, men också för att invånarna ska ha nära till exempelvis servicen och skolan. Det är i allmänhet lätt att bygga sitt hus på en detaljplanerad tomt eftersom olika utredningar har gjorts och kommunalteknik så som gator och ledningar byggs av kommunen.
Det är också möjligt att bygga sitt hem på ett område som är generalplanerat eller helt oplanerat. Då kan man själv behöva betala för att reda ut om det finns naturvärden, som till exempel flygekorrar, på tomten och så behöver man själv bygga en väg och avloppsledningar till tomten. I de flesta av kommunens generalplaner finns byggplatser inritade med ett kryss på kartan. Kryssen visar ungefär var det är tänkt att man kan bygga sitt bostadshus. Om man vill kan man också flytta sin byggplats till ett annat ställe i närheten om man tycker det passar bättre att bygga ett hus där.
Här är ett utklipp ur Kållby delgeneralplan. Röda kryss är utritade där det är lämpligt att bygga bostadshus. Kryssen är koncentrerade till vägar och hus som redan finns, och i närheten till service som Kållby skola (det orangea området på höger sida). Området som är vitt norr om Esse å är till största delen detaljplanerat.
Om man själv är markägare och har en eller flera byggrätter inritade på sin mark, men inte har planer på att själv bygga där, är det bra att sälja en bostadstomt åt någon annan som vill bygga hus. En by behöver invånare för att vara livskraftig. Om en by är livskraftig betyder det att den kan finnas kvar länge och folk trivs där.
I Pedersöre finns det ungefär 270 detaljplanerade bostadstomter i olika byar. En del av bostadstomterna är inte möjliga att bygga på ännu eftersom ledningar och gator inte har byggts ut. Eftersom det är dyrt att bygga ledningar och gator måste kommunen planera när de har råd att öppna olika bostadsområden. Om du är intresserad av att se var det idag finns lediga tomter att bygga hus på kan du klicka in dig här: lediga bostadtomter.
Här ser ni hur många detaljplanerade tomter det finns i byarna.
Eftersom Pedersöre en landsbygdskommun byggs det mest egnahemshus, men även en del radhus och parhus. Om du själv inte vill bygga finns det ofta hus till salu. En del hus går det att flytta in i direkt, medan andra kan behöva renoveras lite eller mycket. Om du inte vet var du vill bygga eller köpa hus, eller om du flyttar från ditt barndomshem när du blir äldre, finns det hyresbostäder man kan flytta in i. Pedersöre bostäder har ca 200 hyresbostäder som finns i radhus, våningshus eller andra byggnader. Även privatpersoner kan hyra ut bostäder. Att hyra en bostad är lika bra som att köpa ett hus ifall man till exempel inte gillar att sköta huset eller gården så mycket!
Markpolitik påverkar alla invånares vardag på något sätt i något skede av livet. Har du funderat på hur du vill bo när du blir vuxen? Om du vill läsa mera om det här kommer det en artikel i nästa Pedersöre info.
Text: Jessica Sjöblom, planläggare & Anna-Karin Pensar, planläggningschef