Aktuellt för barn och unga Läsnatt i Lepplax skola
28.11.2022
Gymnastiksal i Lepplax skola. Längs väggarna har elever bäddat sina sovplatser för läsnatten.

Läsnatt i Lepplax skola

Onsdag 9 november hade vi läsnatt i Lepplax. Vi var alla i skolan på dagen som vanligt. Alla satt där ute på skoltrappan och väntade på att få komma in i skolan. Och som vi har väntat. Så slog klockan äntligen 19:00 och alla kom in skolan för att påbörja läsnatten.

Klockan är 20:30, alla har bäddat skönt och vi sitter i matsalen och äter vårt kvällsmål. Ungefär klockan 21:00 gick startskottet och alla låg där på sina madrasser med sina böcker och det hördes papper som prasslade. Klockan 22:00 hade ljudet av papper minskat en aning man hörde också ljudet från påsar med något smått och gott i. Man kunde höra när någon tisslade och tasslade med grannen bredvid.

Nu är klockan 23:00 och det är fortfarande ganska många som läser men några har också somnat och man kan höra när det knarrar från deras madrasser när de vänder på sig och ibland hörde man när någon tassade tyst över golvet.

Klockan 23:30 hade några lampor ytterligare släckts men nu hade tisslandet och tasslandet upphört. Klockan är 00:00 och jag ligger där i min sovsäck och det var så tyst att man nästan kunde höra när snön föll där ute. 

De flesta har somnat nu men vissa hade svårt att sova så det fanns de som inte somnade förrän klockan 04:00. Man kunde höra små snarkningar och någon som mumlade något i sömnen.

Nu är klockan 07:45 och nästan alla är vakna. Natten blev varierande, eleverna sov mellan 4-8 timmar. Vi packar ihop våra madrasser och sovsäckar. Vi åt frukost klockan 08.30, smörgåsar och corn flakes. Vi hade en chill dag efteråt och hade bara roliga lektioner. Vi åt lunch klockan 10:50 och så var dagen slut.

Text & foto: Lepplax skola