Aktuellt för barn och unga Ta hand om din sommarvän!
20.5.2024
En svart- och vitfärgad katt och en lurvig kaning ligger på en soffa.

Ta hand om din sommarvän!

Nu närmar sig det ljuva sommarlovet och många funderar säkert på att skaffa någon extra djurkompis att umgås med när de vanliga kompisarna är bortresta. Det är högsäsong för kattungar och kaninungar som kan vara ett riktigt bra sällskap. Höns kan ge ägg och samtidigt vara en trevlig hobby.

Men vad ska man då minnas om man har fått djurfeber?

Ett djur är ett stort ansvar. Trots att det kanske inte kostar så mycket att köpa ett djur, finns det många andra saker som kostar. Det ska man vara beredd på. Utöver mat och ständig tillgång på vatten behöver djuren en lämplig boplats. Katter kan leva inomhus men kaniner och höns vill man kanske hellre ha utomhus. Under sommarmånaderna klarar de sig med mindre skyddstak och kojor men till hösten och vinterhalvåret behöver de varmare och tätare kojor och stall att komma in i.

Alla djur kan bli sjuka och behöva hjälp av en veterinär, vilket kostar. Hönsen måste skyddas extra mot fågelinfluensa som kan smitta dem via kontakt med vilda fåglar, om de vilda fåglarna tar sig in i hönsens burar.

Djur kan springa bort och gå vilse eller skadas i trafiken. Det är en bra idé att märka katter som går fria utomhus med ett mikrochip och registrera katten i ett djurregister. Då kan andra få fram vem som äger katten ifall den skulle springa bort.

Som många andra områden i våra liv finns det lagar som gäller hur man ska hantera djur. De flesta saker är någorlunda självklara:

  • att djur behöver mat, vatten, skydd och vård när de blir sjuka.

Men sen finns det specifika krav för olika djurarter, vilket man kanske inte direkt tänker på.

Katter har t.ex. ett lagstadgat krav på klätter- och klösanordningar i de utrymmen där de bor.

Gnagare, som kaniner, har krav på bolådor, gömställen och gnagmaterial. Lagar kan vara svåra att hitta fram till själv om man inte vet vad man ska söka efter så gällande djur kan man alltid kontakta en veterinär och fråga om råd. I Finland finns också djurskyddsföreningen SEY (Suomen Eläinsuojeluyhdistys) som har lokala frivilliga medarbetare som också gärna hjälper till med råd angående djurhållning.

Och sist men inte minst! Årligen överges stora mängder katter och kaniner när sommarlovet slutar. Ett djur är inte en konsumtionsvara att njuta av bara när tiden och vädret inspirerar. Väljer man att ta ett husdjur ska man ta hand om djuret fram till dess död. Det är inte rätt att medvetet ta ett djur för bara några månader för att sedan överge det till ett hittedjurshem där det till slut avlivas för att ingen vill ha det.

Text: Maria Lassus-Jensen, tillsynsveterinär