Aktuellt för barn och unga VIDEO: Bekanta dig med MI:s musikkurser
6.2.2023

VIDEO: Bekanta dig med MI:s musikkurser

Pedersöre medborgarinstitut ordnar en hel del musikkurser för barn och unga – läs om möjligheterna och kolla filmen så får du mer information!

Solosång för unga

Det här är en kurs för dig är i åldern 11 – 19 år och tycker om att sjunga! Vi sjunger den musik du gillar, har roligt och lär samtidigt in en sångteknik som öppnar upp röstens möjligheter. Du får själv, tillsammans med läraren Anna Harabacka, välja vilka låtar som du vill lära dig att sjunga utgående från din egen nivå. Du har 30 minuter enskild undervisning tillsammans med läraren varje vecka.

Kursen hålls i Lövis på onsdag eftermiddagar och -kvällar. Man får uppträda på våra konserter om man vill. Du får bättre självförtroende och får en viss scenvana. Det kan vara bra att ha också senare i livet!

Fiol
Vill du lära dig att spela fiol? Kom på kurs med Johanna och börja med grunderna i fiolspelning och enkla låtar och visor! Sedan går du vidare till svängig folkmusik eller annan musik. Du spelar 30 minuter enskilt med Johanna varje vecka under terminen. Två gånger per termin spelar alla fiolelever tillsammans på en gruppspelkväll.

Man kan börja spela från ungefär 7 års ålder, och förstås också som äldre. Kursen hålls i Edsevö skola på onsdag eftermiddagar och -kvällar. Har man inte någon egen fiol så kan man hyra av oss.

Att spela fiol är en härlig hobby!

Piano

Har du fyllt 7 år (eller börjat skolan) så kan du börja spela piano eller orgel på någon av våra många kurser. Det går också att börja spela som vuxen. Alla spelar på sin egen nivå oberoende av ålder.

Du bestämmer själv hur snabbt du går framåt. Du spelar samma musikstycke flera gånger för att lära dig tekniken. Du spelar 15 minuter varje vecka. Är du nybörjare så spelar du stycken ur någon spelbok med noter och när du har spelat en tid så väljer du själv musikstycken och stil tillsammans med läraren. Lärarna är snälla och hjälper dig när det känns svårt, men du måste också vara beredd att öva där hemma mellan kurskvällarna.

Våra pianolärare är Mikael Björklund, Åsa Grankvist och Håkan Granvik. Skulle det inte vara häftigt att kunna spela sin egen favoritlåt på piano eller orgel?

Konserter

Kom gärna och lyssna när våra musikelever uppträder på våra konserter, till exempel på Gränslös-konserten söndagen den 12 februari kl. 14 i Anderssénsalen i Sursik eller på MI:s vårkonsert torsdagen den 20 april kl. 18, också den i Anderssénsalen.  Där uppträder också våra olika dansgrupper med barn och ungdomar i olika åldrar.

Har du önskemål om andra kurser vi kunde ordna kan du sända in ett kursförslag på vår
websida mi.pedersore.fi eller ringa tel. 06-7850 274. Vi planerar som bäst höstens kurser och vill gärna ordna sådana kurser som just DU vill ha!

Text: Pia Boström, Pedersöre MI:s tf rektor
Video & foto: Hannes Björklund

En pianoelev sitter vid pianot med sin musiklärare.