Aktuellt Bygget enligt tidtabell – taklagsfest för Sandsund skola
2.2.2024
Matsalen, där folk sitter vid bord och äter köttsoppa. En kvinna tar för sig av soppan vid ett bord i förgrunden.

Takslagsfesten firades i den blivande matsalen.

Bygget enligt tidtabell – taklagsfest för Sandsund skola

Byggprojektet Sandsund skola, skede 1 har nått en milstolpe. På fredagen firades taklagsfest med köttsoppa i närvaro av entreprenörer, arkitekten och inbjudna gäster.

Bygget som inleddes i januari i fjol håller tidtabellen och ska vara klar i slutet av maj i år. När läsåret inleds i höst tas den nya skolan i bruk.

Taklagsfesten hölls i den blivande matsalen, som har stora fönster som vetter mot skogsdungen mellan landsvägen och skolområdet. Byggnadssektionens ordförande Bernhard Hjulfors gladde sig över att få följa det stora byggprojektet som i hans tycke visar på att Pedersöre andas framtidstro.

– Därför har vi också gjort en stor satsning på kommunens framtid – barnen, sade Hjulfors.

En grupp av skolans elever deltog också i festen, med att sjunga en sång.

Kommundirektören Stefan Svenfors beskrev planeringsprocessen som både lång och krokig. Skolans behov av mera utrymme har varit ett känt faktum i många år. Det har diskuterats både renovering, tillbyggnad och nybygge, och när kommunen slutligen bestämde sig för att bygga en ny skola, blev det på sluttampen en kortare time-out på grund av osäkerheten inom byggbranschen.

Den totala våningsytan för skede 1 är 2 800 kvadratmeter som rymmer klassrum för åk 1–2, förskola, eftermiddagsverksamhet, matsal, gymnastiksal, kök, lärarrum och Sandsund bibliotek. Totalkostnaden ligger på 9,2 miljoner euro.

– Det här är den största enskilda investeringen som vi gjort de senaste åren. Jag sagt det förr och säger det igen – det är ganska unikt för en landsbygdskommun av Pedersöres storlek att göra satsningar som den här, sade Svenfors.

Byggprocessen har gått smidigt men för Sandsund skolas del har det varit utmanande att hålla igång normal verksamhet intill den stora byggarbetsplatsen.

– Jag hoppas skolan blir en pulserande mittpunkt i Sandsund. Och planeringen av skede 2 är redan i gång, sade Svenfors.

Arkitekten Anders Höglund från byrån Laaja arkitekter sade att när en arkitekt börjar jobba med en ny skola, gäller det att utgå från dem som ska ”bo” i byggnaden. I Sandsund handlar det om barn från fem år uppåt.

– I den åldern är man mycket taktil, man vill röra mycket. Det ska man få göra. Det borde finnas en skylt som säger ”Man får röra ytorna” i skolan, sade Höglund.

Den runda betongväggen i biblioteket har varit utmanande för byggarna, men det kommer enligt Höglund att bli en sinnrik och taktil vägg när den är klar. Den kommer att få en rödbrun färg. Han är mycket glad över samarbetet med huvudentreprenören B.I. Klemets.

– Jag ser biblioteket som pärlan i en mussla, där skolan är musslan, sade Höglund.

Fem personer står i det blivande biblioteket, framför den runda väggen.

Den runda väggen i biblioteket är speciell. På bilden syns bibliotekarie Maria Ståhl,
kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark, bibliotekschefen Solveig Hortans,
samt arkitektbyråns representanter Heikki Polso och Anders Höglund.