Aktuellt Föreslå Årets attitydpåverkare i Pedersöre
30.9.2024
En kvinna står vid vatten och sträcker händerna brett upp mot skyn.

Utmärkelsen kan ges till någon som på ett positivt sätt agerat för att främja rättigheterna och möjligheterna för personer med funktionsvariation.

Föreslå Årets attitydpåverkare i Pedersöre 2024

Pedersöres råd för personer med funktionsnedsättning delar i år för första gången ut erkännandet Årets attitydpåverkare i Pedersöre.

Utmärkelsen kan ges till en person, en förening, en organisation, ett företag eller en annan aktör som bor eller verkar i kommunen, och som på ett positivt sätt agerat för att främja rättigheterna och möjligheterna för personer med funktionsvariation i lokalsamhället.

Camilla Roslund-Nordling, ordförande för rådet för personer med funktionsnedsättning, tycker det är viktigt att Pedersöre uppmärksammar aktörer som på olika sätt tar personer med funktionsvariationer i beaktande och främjar deras delaktighet i samhället.

– Vi vill uppmärksamma att vi alla, på olika sätt, kan bidra till att förbättra situationen för personer med funktionsvariation. Det kan handla om ett bra bemötande, flexibla lösningar på en arbetsplats eller något annat, säger hon.

Alla kommuninvånare har möjlighet att nominera kandidater för utmärkelsen. Man kan lämna förslag och motivering genom att fylla i detta elektroniska formulär eller på en pappersblankett som finns i kommunens bibliotek och i informationen i kommungårdens aula.

Nomineringstiden pågår 1–31.10 2024.

Med priset vill Pedersöre också uppmärksamma den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning, som firas den 3 december varje år. Årets attitydpåverkare i Pedersöre 2024 offentliggörs dagen före temadagen, måndagen den 2 december. Priset delas ut i samband med kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen.

 

Bakgrund: Dagen för personer med funktionsnedsättning

År 1992 utropade FN:s generalförsamling den 3 december till den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs 2006. Konventionen trädde i kraft i Finland år 2016.

Konventionen förstärker de mänskliga rättigheter som personer med funktionsnedsättning redan åtnjuter, som rörelsefrihet och rätten till livskvalitet, utbildning och sysselsättning.