Aktuellt Läs kommundirektörens kolumn i Kuntalehti
5.12.2024
Stefan Svenfors halvsitter på ett bord i fullmäktigesalen.

Kommundirektören Stefan Svenfors.

Läs kommundirektörens kolumn i Kuntalehti

Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors har skrivit kommundirektörens kolumn i det senaste numret av tidningen Kuntalehti. Vi publicerar en svensk version här. Den finska versionen finns på Kuntalehtis webbplats: Kuntajohtajien blogi: Mistä lisää työvoimaa?

Varifrån få mera arbetskraft?

När man som oss i Pedersöre under de senaste 10 åren haft en arbetslöshetsprocent som i medeltal legat på 2–2,5 procent och ibland också under det, så har man ett problem. Kanske ett positivt problem, kan någon tänka, och så är det naturligtvis också. Samtidigt är det ett strukturellt problem för företagen och näringslivet i kommunen. Arbete finns – arbetstagare saknas. Samma sak gäller i stort också för våra grannar i den så kallade Jakobstadsregionen, det vill säga Nykarleby, Larsmo, Jakobstad och Kronoby. Hela regionen har ett driftigt näringsliv, en tillverkningsbaserad produktion med högt förädlingsvärde och en exportandel på långt över 60 procent. 

Arbetskraftsbristen gäller i princip nästan alla sektorer och för företagen utgör det här en besvärlig flaskhals eftersom arbetskraftsbristen bromsar tillväxten. I siffror handlar det om att företagen just nu har ett behov av att anställa 1 047 personer och om tre år är behovet av arbetskraft 2 470 personer.

Vad har då Pedersöre och Jakobstadsregionen för mirakelmedel för att år efter år genom olika konjunkturväxlingar kunna hålla sysselsättningen så hög och ha en arbetslöshetsprocent som är den absolut lägsta i Finland? Det finns naturligtvis inte en enskild orsak eller förklaring, utan det är många samverkande faktorer. Främst handlar det om att vi har ett mycket dynamiskt, energiskt och diversifierat näringsliv. De många olika sektorerna i stora och små företag som är verksamma inom tillverkande industri med papper, metall, elautomation, livsmedel, båtar, gummi och plast, släpvagnar, trävaror med mera, gör att helheten inte är så konjunkturkänslig. När en bransch släpar efter går en annan bättre. Den höga exportandelen skapar också en större stabilitet. Många av företagen är i praktiken globala och verkar på den internationella marknaden. Sverige är en viktig marknad, men också Tyskland och Mellaneuropa liksom USA och Asien. En orädd försäljningstaktik, hög kvalitet på produkterna, gott självförtroende och språkkunskaper, inte minst regionens starka tvåspråkighet med finska och svenska, är några av nycklarna till framgången.

För en kommundirektör blir jobbet förstås enklare om kommuninvånarna har arbete, betalar skatt och kan ordna sitt liv och sin vardag enligt sina egna målsättningar. Och trots att Pedersöre kommun och regionen i övrigt kan visa upp en befolkningstillväxt, så kvarstår utmaningarna i att få mera arbetskraft. Det här försöker vi lösa både som enskild kommun och med regionalt samarbete, med bland annat marknadsföring och direkta kampanjer. Vi har ändå märkt att det är ganska svårt att få inflyttare från övriga delar av Finland, trots att vi kan erbjuda en bred palett av olika jobb i många olika branscher. Regionen är tämligen okänd för den stora massan.

Vi har också märkt att det som vi ser som en av våra starkaste styrkor – tvåspråkigheten – kan uppfattas som lite avskräckande för finskspråkiga. Klarar man sig på finska hos er, är en fråga som faktiskt dyker upp rätt ofta. Jag brukar säga att jag garanterar att man lever gott både på finska och svenska hos oss. Vi har också jobbat med att öka arbetskraftsinvandringen från utlandet, bland annat kommer en del säsongsarbetare men också inflyttare som har för avsikt att stanna länge eller för gott. Det är här ett spår som vi gärna också utvecklar och är positivt inställda till.

En slogan som funnits länge i Pedersöre är ”Allt finns – Mera ryms”. Den håller fortfarande.  Välkomna till Pedersöre!

Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre